Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…


Της Άννας Σεμερτζίδου*

Σήμερα, Σάββατο, 19-12-2020 εκτάκτως, λέει, θα επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης το νομό Πέλλας και πιο συγκεκριμένα τα δύο νοσοκομεία, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών.

Το ερώτημα που εγείρει τόσο η επίσκεψη, όσο και το εκτάκτως είναι γιατί να έρθει ο Μητσοτάκης και μάλιστα εσπευσμένα και ειδικά τώρα, αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο νομός , με πληθυσμό 137.181 κατοίκους, ήδη θρήνησε 208 νεκρούς από τον covid 19, ο κάθε κάτοικος έζησε τη φρίκη των ασφυκτικά γεμάτων νοσοκομείων, την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ,το φόβο πιθανής νόσησής του ενώ οι δυνατότητες νοσηλείας γίνονταν όλο και πιο ελάχιστες.Αν υπήρξε μια δύναμη που κράτησε τα νοσοκομεία όρθια ήταν η αυταπάρνηση γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού.Πίσω τους μόνο χάος.Σήμερα το ιικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, καθώς ο ιός έχει τρυπώσει μέσα στα σπιτικά και κάνει τον κύκλο του προσβάλλοντας το ένα μετά το άλλο τα μέλη των οικογενειών.Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.Αν κάτι προστίθεται στο σκηνικό είναι η κόπωση.Όχι μόνο των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και του κόσμου,του κόσμου που κουράστηκε να φοβάται.

Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι σε θέση να αντιστρέψει αυτήν την κατάσταση με μια επίσκεψη, τότε παίζει εν ου παικτοίς.
Αν έρχεται για να φωτογραφηθεί, για να παιχτεί η επίσκεψή του στα κανάλια, για να ανέβει η είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δώσει την ευκαιρία να «εμφανιστούν»  όσοι από τους υπεύθυνους, τοπικούς παράγοντες έλαμψαν με την απουσία τους,  όσο ο νομός αιμορραγούσε, τότε κάνει μεγάλο ταξίδι για ένα επικοινωνιακό show που δεν έχει και πολλές ελπίδες να του βγει.
Όσο κι αν πιστεύουν οι επικοινωνιολόγοι του και ο ίδιος ότι μπορεί να  διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει ότι είναι παρών εκεί όπου η ανάγκη περισσεύει και ότι έρχεται ως μάγος με τα δώρα , δεν μπορεί να κοροιδέψει τον κόσμο .

Καταρχάς, έρχεται χωρίς δώρα. Του τα πήρε ο προυπολογισμός του 2021. Πολύ απλά , πέραν του επικοινωνιακού-και αυτό υπό αίρεση- δεν μπορεί να υπάρξει από πλευράς του καμία άλλη στόχευση θετική και επί της ουσίας, σε αυτήν την επίσκεψη.
Θετικό θα ήταν να μπορεί ανακοινώσει προσλήψεις για τη στελέχωση των νοσοκομείων, βελτίωση και ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, αύξηση των κλινών στις ΜΕΘ και στις ΜΑΦ, άμεση λειτουργία σε εικοσιτετράωρη  βάση του ΚΕΦΙΑΠ της Έδεσσας , για τη νοσηλεία αυτών που χρήζουν αποκατάστασης μετά από μακροχρόνια παραμονή στις ΜΕΘ. Θετικό θα ήταν να ανακοινώσει προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ, με αξιοποίηση των 200.000 ευρώ που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε παραμένουν αναξιοποίητα.

Θετικά θα ήταν , αλλά δεν μπορεί να τάξει τίποτα από αυτά , αν θέλει να είναι στοιχειωδώς σοβαρός.Αν δεν θέλει να προκαλέσει την οργή ενός κόσμου που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά από την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα των μέτρων που ελήφθησαν και αυτών που δεν ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης,  που προκάλεσε ο covid 19.Πως θα τολμήσει να υποσχεθεί μέτρα ο κ. Μητσοτάκης , που έπρεπε ήδη να έχουν χρηματοδοτηθεί και να λειτουργούν,για το προσεχές διάστημα  ενώ πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ψήφισαν στον προυπολογισμό του 2021 μείωση δαπανών για την Υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ! Αντί μιας γενναίας χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας η ΝΔ ψήφισε περικοπές δαπανών!
Συνεπώς, οποιδήποτε «θα», οποιδήποτε υποσχεσιολογία, κάθε «τάξιμο» στην παρούσα συγκυρία θα είναι απλώς λαγοί με πετραχήλια.
Λόγια του αέρα αλλά και πρόδηλος εμπαιγμός συνώνυμος ενός ελλειματικού πολιτικού ήθους αλλά και πολιτική αφέλεια.

Ίσως όμως να έρχεται απλώς  για να μας λύσει απορίες, όπως

Που ήταν όταν μαζικά αρρώσταιναν εργάτες στα εποχιακά εργοστάσια της περιοχής , χωρίς καμια μέριμνα ώστε να περιορισθεί η εξάπλωση του ιού αλλά και να προστατευθεί το μεροκάματό τους?

Που ήταν όταν χιλιάδες εργάτες γης , απαραίτητοι για την συγκομιδή,  έφταναν στην περιοχή από γειτονικές χώρες, χωρίς προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί έλεγχος με tests?

Που ήταν όταν  όταν μαζικά συνέρρεαν επισκέπτες στους τουριστικούς προορισμούς του νομού μας χωρίς και πάλι να έχει προηγηθεί έλεγχος της υγείας τους.

Που ήταν έστω και την ύστατη στιγμή, όταν η διασπορά ήταν ανεξέλεγκετη και απαιτούνταν μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό με χρήση tests και ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των επαφών τους?

Εν πασει περιπτώσει , θα έρθει αύριο.
Ας συναντήσει τουλάχιστον το προεδρείο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας. Αυτονόητο? Μάλλον. (Ο κ. Κοντοζαμάνης πάντως δεν τους συνάντησε).
Αν πάλι το επιθυμεί , ας επιλέξει μια από τις πολλές όμορφες διαδρομές της περιοχής μας για μια ανέμελη ποδηλατάδα

*Η Άννα Σεμερτζίδου είναι φιλόλογος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί