Αυστηρό lockdown από σήμερα σε δήμους της Δυτικής Αττικής

“Η κυβέρνηση έχει αφήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε διακοσμητικό ρόλο και τους εργαζόμενους στο έλεος της πανδημίας. Αντί να προλαμβάνει, συνεχίζει να κυνηγά την πανδημία” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε γενικευμένο lockdown μπαίνουν από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, από τις 6 το πρωί και για επτά μέρες οι δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας της δυτικής Αττικής όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο Ν. Χαρδαλιάς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Έτσι από αύριο αυστηροποιούνται τα μέτρα στους παραπάνω δήμους με την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο για μετακινήσεις από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως και με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Δεύτερον αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του Click away, των κομμωτηρίων των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης για ατομική προσευχή. Επίσης αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχου στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με Rapid test. Επίσης αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Η κυβέρνηση αντί να προλαμβάνει συνεχίζει να κυνηγά την πανδημία όταν η ζημιά έχει γίνει»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου όπου σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρεται: «Από την πρώτη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας φωνάζει για συνεχή διαγνωστικά τεστ και εντατικούς ελέγχους για τήρηση των μέτρων προστασίας σε μαζικούς χώρους εργασίας και εργοστάσια.

Εννιά μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε διακοσμητικό ρόλο και τους εργαζόμενους στο έλεος της πανδημίας.

Σήμερα, μετά τη νέα έκρηξη κρουσμάτων στη Δυτική Αττική, που αποδίδεται από τα μέλη της Επιτροπής στην απουσία ελέγχων στις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο ακόμα πιο σκληρό lockdown στην περιοχή. Αντί να προλαμβάνει, συνεχίζει να κυνηγά την πανδημία όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Και δεν φθάνει αυτό. Αποφασίζει να κλείσει τα πάντα χωρίς να ανακοινώνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Επιτέλους, να καταλάβουν πως οι άνθρωποι πρέπει κάπως να ζήσουν και δεν μπορούν διαρκώς να πληρώνουν τις παλινωδίες και τις παραλείψεις της κυβέρνησης του ανέμελου κ. Μητσοτάκη!».

ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής: Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην έχει πιαστεί στον ύπνο

Προφανώς, η Δυτική Αττική που κατατάσσουν στο “Κόκκινο” θα είχε ήδη δώσει ενδείξεις πως κάτι εξελίσσεται με τρόπο μη αναμενόμενο, σχολιάζει σε ανακοινωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικής Αττικής για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, η οποία και ανάγκασε την Πολιτεία να ανακοινώσει σκληρό lockdown.

Αναλυτικά αναφέρει:

Με βάση τα πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα εθνική και παγκόσμια εμπειρία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόβλεψη της δυναμικής της πανδημίας στην περιοχή. Έτσι, θα υπήρχε μέριμνα και προετοιμασία και η έκτακτη κατάσταση δεν θα έπιανε στον ύπνο την Κυβέρνηση σχετικά με τη Δυτική Αττική. Αντί αυτών, παρατηρούμε την έκπληξη αλλά και την οργή της Κυβέρνησης που διαπιστώνει πως όλοι κάνουν του κεφαλιού τους, εκτός από την ίδια.

Δυστυχώς, παρέλειψαν να ενεργήσουν, υποτίμησαν ή αγνόησαν υπαρκτές ενδείξεις και έδειξαν να μην έχουν γρήγορες και εύστοχες αντιδράσεις που απαιτούν οι περιστάσεις.

Εύκολος ο ρόλος του θεατή, διαπιστωτή και τιμωρού των τοπικών κοινωνιών αλλά και βολικός για να καλύψει η Κυβέρνηση την ανεπάρκειά της. Η τοπική κοινωνία αφέθηκε στην τύχη της και την άγνοιά της και τώρα πιθανά να κληθεί να εφαρμόσει γενική παύση κυκλοφορίας και δραστηριότητας. Η ανευθυνότητα και η ανεμελιά της κυβέρνησης συνεχίζεται με κόστος την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Αν με πράξεις και παραλείψεις άλλων και όχι της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας έχουμε φτάσει προ αδιεξόδου, προφανώς δε θα μπορέσουμε να αρνηθούμε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Αλλά θα έρθουμε να συμφωνήσουμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης πως «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του». Μόνο που θα πρέπει να το απευθύνουμε στην Κυβέρνηση πρώτα και κύρια, μαζί με ένα πλήθος ερωτημάτων:

Γιατί δεν ενισχύσατε το συγκοινωνιακό δίκτυο της περιοχής ώστε οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερη βιομηχανικής ζώνης της επικράτειας να μην στοιβάζονται στα λεωφορεία μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους;

Γιατί δεν ενισχύσατε με υγειονομικό προσωπικό το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο αλλά και Νοσοκομείο αναφοράς, της διάσπαρτης Δυτικής Αττικής, το Θριάσιο, του οποίου η λειτουργία είναι οριακή, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι;

Γιατί δεν προχωρήσατε σε στοχευμένους και εκτεταμένους ελέγχους και rapid test σε χώρους δουλειάς, καταυλισμούς και χώρους συγχρωτισμού;

Γιατί δεν διευρύνατε τις δημόσιες δομές υγείας γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής;

Γιατί δεν δημοσιοποιείτε την ακριβή επιδημιολογική εικόνα της περιοχής αλλά καλλιεργείτε αδιευκρίνιστες και σκοτεινές εντυπώσεις;».

Tι είπε για τη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χαρδαλιάς: Μείωση κρουσμάτων, αλλά «στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

Ο Ν. Χαρδαλιάς μετά από συσκέψεις που είχε την Πέμπτη με φορείς στη Θεσσαλονίκη απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε «να μην υπάρξει πισωγύρισμα» και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια ο υφυπουργός τόνισε: «Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί