Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κεραμέως (Live)

Δύο τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά ονομαστική ψηφοφορία

Ξεκίνησε το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί το σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας για το «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης», που έχει επανειλημμένα επικριθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στις Επιτροπές του κοινοβουλίου.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Μ. Τζούφη: Το υπ. Παιδείας παραδίδει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις

«Η μόνη έγνοια του υπουργείου Παιδείας είναι να νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης», τόνισε η Μερόπη Τζούφη για το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τη δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια. Παράλληλα υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά στην αγορά και τις επιχειρήσεις, ενώ εξωθεί χιλιάδες παιδιά από τα θρανία στην φτηνή, πρώιμη κατάρτιση και την αναλώσιμη εξειδίκευση».

ΣΥΡΙΖΑ: Ονομαστική ψηφοφορία σε 4 άρθρα 

Την ονομαστική ψηφοφορία 4 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση ζητούν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα:

§ 9: Σκοπός των Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης & των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ

§  10: Όροι και διαδικασίες ίδρυσης των ΕΣΚ και των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

§  11: Φοίτηση στις ΕΣΚ και των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

§  123: Ζητήματα συγκρότησης υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Τα άρθρα 9 έως 11 ορίζουν τη μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση επιπέδου 3, με κύριο στόχο τη μείωση των μαθητών στο λύκειο και την «αποσυμφόρηση» της λυκειακής βαθμίδας, μέσω της εξώθησης χιλιάδων νέων στην πρόωρη κατάρτιση, στην φτηνή και απλήρωτη μαθητεία.

Το άρθρο 123 προβλέπει τη μη-συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια και τον διορισμό εκπροσώπων από την ίδια την υπουργό Παιδείας. Μετά την αποχή του 93% των εκπαιδευτικών στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέρχεται με μια πραξικοπηματική ρύθμιση που χειραγωγεί τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη, Αμανατίδης Ιωάννης, Αναγνωστοπούλου Σία, Βερναρδάκης Χριστόφορος, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Αναστασία, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Μάρκου Κωνσταντίνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ραλλία

Δύο τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων φέτος, δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών σε εμβόλιμη εξεταστική περίοδ

Τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων για το σχολικό έτος 2020-2021 ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τροπολογία που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη και της Αναπληρώτριας Παιδείας, Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ενόψει των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω πανδημίας. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο κάθε μέτρο, που αφορά την εκπαίδευση, πρέπει να συνδέεται με τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την άμεση επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν, στην από απόσταση εκπαίδευση.

Παράλληλα,   λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων στην οργάνωση και πραγμάτωση της μαθησιακής διαδικασίας, κρίνεται παιδαγωγικά αδόκιμο να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα που δυσχεραίνουν περισσότερο την προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών να ανταποκριθούν στις προβαλλόμενες απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων το 2013, αυξήθηκε ο αριθμός των μετεξεταστέων από 4% σε 16%. Κατά συνέπεια, κρίνεται γενικότερα αδικαιολόγητη η εφαρμογή του θεσμού της τράπεζας θεμάτων στις εξεταστικές διαδικασίες για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών και μαθητριών και τη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε όμως περίπτωση δεν πρέπει να ισχύσει ιδίως τη φετινή σχολική χρονιά, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στην από απόσταση εκπαίδευση.

Σε αντίθετη περίπτωση, δημιουργούνται καταστάσεις που συμβάλλουν στην αύξηση των διακρίσεων και των αποκλεισμών και στην περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση.

Για την εμβόλιμη εξεταστική

Τη δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών σε εμβόλιμη εξεταστική περίοδο ζητούν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τροπολογία που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε, η δυνατότητα συμμετοχής φοιτητών σε εμβόλιμη εξεταστική έχει ρυθμιστεί για σοβαρούς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και κατά το παρελθόν. Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικούς και λόγους ισοτιμίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν γεννάται ανομοιομορφία μεταξύ τελειόφοιτων λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης του ζητήματος από Τμήμα σε Τμήμα, αλλά και εντός του ιδίου Τμήματος από ακαδημαϊκό έτος σε ακαδημαϊκό έτος. Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει: «Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εξετάζονται στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου κάθε ακαδημαϊκού έτους σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.» 

Η προσθήκη-τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Φίλη και της Αναπληρώτριας Τομεάρχη, Μερόπης Τζούφη.

Δείτε επίσης: Κατά της αστυνομίας Πανεπιστημίων οι φοιτητές – Διαμαρτυρία στα Προπύλαια

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί