Καθαίρεσαν τους προϊσταμένους της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου που υπερασπίστηκαν την προστασία της νήσου Χρυσής!

«Τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την απροκάλυπτη δίωξη και “καθαίρεση” υπηρεσιακών παραγόντων που τολμούν να εκφράσουν την άποψή τους υπέρ της περιβαλλοντικής προστασίας της νήσου Χρυσής και της κρατικής κυριότητας του νησιού», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Η Ομοσπονδία «καταδικάζει αυτή την αυταρχική πολιτική, και δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί την συνέχισή της, προειδοποιώντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει πολύμορφα». Παράλληλα, «καλεί τον υπουργό Εσωτερικών, να σταματήσει επιτέλους να παρέχει κάλυψη, ανοχή και στήριξη σε τέτοιου είδους διοικητικά “πραξικοπηματικές” ενέργειες και να μη λειτουργεί ουσιαστικά ως ηθικός αυτουργός στην σπίλωση συναδέλφων».

Στην ανακοίνωσή της η ΟΣΕΑΔΕ αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στον αυταρχισμό, στην αυθαιρεσία και την επιδίωξη τρομοκράτησης κάθε φωνής που αντιστέκεται στον πολιτικό και διοικητικό κατήφορο, από ορισμένους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να καταπνίξουν κάθε φωνή που είναι αντίθετη στην πολιτική και τις ενέργειές τους. Η συντονίστρια Κρήτης Μ. Κοζυράκη, ακολουθώντας κατά πόδας τις πολιτικά και διοικητικά πρωτόγνωρες και δεοντολογικά απαράδεκτες πρακτικές “συναδέλφων” της συντονιστών, προσπαθεί φιλότιμα να τους ξεπεράσει, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το αντιδραστικό – αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, για τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτό διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, θέλοντας να καταπνίξει κάθε έκφραση διαφορετικών υπηρεσιακών απόψεων, για μείζον υπηρεσιακό θέμα αποφάσισε αυταρχικά και αυθαίρετα να καθαιρέσει όποιον προϊστάμενο τακτικό ή αναπληρωτή έχει διαφορετική ή και αντίθετη άποψη από τη δική της.

Προκειμένου λοιπόν να καταφέρει τον στόχο της, δεν διστάζει να ενεργοποιήσει και να φέρει στα μέτρα της όλα τα “όπλα” που της παρέχει ο ΥΚ για να απαξιώσει ηθικά και υπηρεσιακά και να βλάψει υλικά προϊσταμένους και υπαλλήλους με 35 και πλέον χρόνια υπηρεσίας, που αποδεδειγμένα πέραν όλων των άλλων ακόμη και μέσα από τις δικές της Εκθέσεις Αξιολόγησης ήταν άριστοι!

Ακολουθώντας τον “διοικητικό κατήφορο” που χάραξαν συνάδελφοί της συντονιστές, προσπάθησε να εφαρμόσει διάφορες μεθόδους, προκειμένου να υλοποιήσει τον στόχο της. Στην μια περίπτωση ενεργοποίησε στα μέτρα της, διατάξεις άρθρου του ΥΚ,  στο όριο μιας φασίζουσας και αντιδραστικής έμπνευσης. Έτσι με συνοπτικές και πρωτοφανείς για τα υπαλληλικά και νομικά δεδομένα διαδικασίες, καθαίρεσε συνάδελφο προϊστάμενο παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Στην περίπτωση του συναδέλφου Ματθαίου Φιλιππάκη, της Δ/νσης Δασών Λασιθίου μας καταγγέλθηκε από τον ίδιο η παύση του από τα καθήκοντα, τόσο του αν. προϊσταμένου του Τμήματος Προστασίας, όσο και από τα καθήκοντα του αν. προϊσταμένου της Δ/νσης. Από την καταγγελία διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη φορά όποιος τολμάει και μιλάει, “διώκεται”.

Ήταν αρκετό για τη συντονίστρια Κρήτης, για να τιμωρηθεί η έκφραση διαφορετικών απόψεων από τον συνάδελφο Φιλιππάκη, αλλά και άλλους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, απόψεων που ζητούσαν την αυτονόητη περιβαλλοντική προστασία της πολύπαθου νήσου Χρυσής αλλά και την υπεράσπιση της κρατικής κυριότητας του νησιού και έρχονται σε αντίθεση, με την κυβερνητική πολιτική τουριστικής εκμετάλλευσης από επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως και έναντι κάποιων εμφανιζόμενων ως “ιδιοκτητών”.

Με μοναδικό γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία του νησιού, ο συνάδελφος δασολόγος, σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του, αλλά και ολόκληρη η Δασική Υπηρεσία του νομού με κάθε σύννομο υπηρεσιακό τρόπο προσπάθησαν να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή του νησιού. Με υπηρεσιακή αυταπάρνηση και σθένος, όλες τις τελευταίες δεκαετίες ενήργησαν για να σώσουν την Χρυσή, τόσο από περιβαλλοντικές, όσο και από πολιτικές σκοπιμότητες.

ΗΡΘΕ όμως Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΑΙ ή ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΧΙ. Θα συμφωνούσαν με την περιβαλλοντική καταστροφή της νήσου επιτρέποντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως με πείσμα και με κάθε τρόπο επιδιώκει η κυβέρνηση και η συντονίστρια, ή θα προστάτευαν το φυσικό περιβάλλον της νήσου; Οι συνάδελφοι με καθαρή συνείδηση και πιστοί στον όρκο για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, της κρατικής δασικής περιουσίας όπως απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος πήραν θέση υπέρ της προστασίας της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πληθώρα υπηρεσιακών ενεργειών, για την αποτροπή της ξήρανσης του αιωνόβιου κεδροδάσους, που έχει φτάσει σήμερα σε ποσοστό 80%, για την προστασία από καταπατητές και τουρίστες και γενικότερα από την πρόθεση όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να θυσιάσουν τον μοναδικής αξίας αυτόν οικότοπο, για να εφαρμόσουν με κάθε περιβαλλοντικό κόστος τα “αναπτυξιακά” τους προγράμματα.

Αφορμή, όμως, για την απόφαση της συντονίστριας να φιμώσει και να καταπνίξει τις αντιδράσεις του συναδέλφου αποτέλεσε η επίσκεψή της μαζί με τον υπουργό στο νησί, μια επίσκεψη στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από επιλεγμένους φορείς, αλλά όχι από τη Δασική Υπηρεσία!!!Εύλογα λοιπόν στη Δασική Υπηρεσία αναρωτήθηκαν τους λόγους του αποκλεισμού τους. Οι λόγοι είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Η υπηρεσιακή φωνή της Δασικής Υπηρεσίας, όπως έχει εκφραστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μάλλον διέφερε από αυτά που ήθελε να ακούσει σήμερα ο υπουργός.

Επομένως, η συντονίστρια Κοζυράκη δεν ήθελε να χαλάσει την “ωραία ατμόσφαιρα” με ενοχλητικές φωνές. Ειδικά σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, που πέραν όλων των άλλων, η νήσος Χρυσή δυστυχώς τυχαίνει να βρίσκεται και στο περιβόητο ενεργειακό οικόπεδο 15. Στην προσπάθεια λοιπόν να αρθεί κάθε εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, για την παραχώρηση σε πολυεθνικούς ομίλους, της ενεργειακής εκμετάλλευσης στην πολύπαθη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, έπρεπε να εξαφανισθεί κάθε υπηρεσιακή φωνή που διαφωνεί εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και του Συντάγματος.

Η “καθαίρεση” λοιπόν των προϊσταμένων ήταν μονόδρομος για τη συντονίστρια, αφήνοντας “ακέφαλη” τη Δασική Υπηρεσία του νομού προκειμένου να ικανοποιήσει τον σχεδιασμό της.

Καταγγέλλουμε τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μ. Κοζυράκη, για την απροκάλυπτη δίωξη και «καθαίρεση» των συναδέλφων που τολμούν να εκφράσουν την άποψή τους, που διέφερε από αυτή της κυβερνητικής πολιτικής.

Καταδικάζουμε αυτή την αυταρχική πολιτική, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε τη συνέχισή της και προειδοποιούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα απαντήσει πολύμορφα.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση εκ μέρους της Διοίκησης, της αυθαίρετης και αναιτιολόγητης απόφασης της συντονίστριας, που επέφερε τον υποβιβασμό και την ηθική βλάβη του συναδέλφου της Δ/νσης Δασών Ν. Λασιθίου Ματθαίου Φιλιππάκη.

Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να σταματήσει επιτέλους να παρέχει κάλυψη, ανοχή και στήριξη σε τέτοιου είδους διοικητικά “πραξικοπηματικές” ενέργειες και να μη λειτουργεί ουσιαστικά ως ηθικός αυτουργός στη σπίλωση συναδέλφων».

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Καθαίρεσαν τους προϊσταμένους της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου που υπερασπίστηκαν την προστασία της νήσου Χρυσής!”

  1. Δήμος Σθένης

    Δημόσια θέση χωρίς θυμιατήρι, μοσχολίβανο, καρβουνάκια (παρακαλώ καμία συσχέτιση με την αξιοπρεπέστατη, συμπαθή, ευγενική και τυφλή κυρούλα που παλιότερα “γέμιζε” με την παρουσία της κάποιες γωνιές του Ηρακλείου και μας θύμιζε εντονότατα την κρατική αναλγησία και περιφρόνηση, όπως ακριβώς και σήμερα. Απλά μια εικόνα συμπάθειας και μνήμης), αλλά με σπονδυλική στήλη αξιοπρέπεια και αυτόφωτη παρουσία, mümkün mü? (= γίνεται;). Ε! λοιπόν βάλτε το καλά στο μυαλό σας! Υapılamaz (=ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ) επί δεξιάς και ιδίως επί Μητσοτακοκρατίας!!! Αξιοκρατία; Φτου κακό…κακό…κιχ! Πιπέρι θα σας βάλω… Διαφορετική γνώμη; Με ποιο δικαίωμα; Ελευθερία γνώμης; Και ποιος είσαι εσύ, ρε κακομοίρη, που μπορείς να λες ο,τι κατεβάσει η κούτρα σου; Γιατί μπορεί να “ανήκομεν εις την δύσιν”, όπως ισχυρίζονται με μανία οι θιασώτες της, δηλαδή “έχουμε γίνει ο μεζές της Ευρώπης”, (όπως μας αποκάλεσε ο “φίλος” μας Ερντογάν και τσατιστήκαμε!!!) μας έχει η Δύση υπό την “ιδιοκτησία” της ή την “κηδεμονία” της (για όσους ηχεί παράξενα εκείνο το “ιδιοκτησία”), αλλά το “αστικοτσιφλικάδικο”, το κοτζαμπασίδικο, το “σουλτανοπρεπές” και το ανατολίτικο σε κρατική δομή, εξουσία και κυβερνητική νοοτροπία δεν το αποποιούμαστε! Υιοθετήσαμε και το χωρίς μπέσα δυτικό …”της αρπαχτής”! Είμαστε το μόνο κράτος που καταφέρνει να “παντρεύει” τα σκ@τ@ με το τζιτζικόχεσμα (οι μεγαλύτεροι το γνωρίζουν) και να φτιάχνει …”αρίστους” πολιτικούς με τους κολαούζους τους!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί