Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα τους εμβολιασμούς

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, από την στιγμή που θα δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως…είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

Χθες, σε κοινή ανακοίνωσή τους, υπουργοί Υγείας Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου και Ελβετίας δήλωσαν πως σκοπεύουν να συντονίσουν την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων και να μοιραστούν με ταχύτητα και διαφάνεια τις πληροφορίες για την εξέλιξή τους.

Όλες οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου θα μπορούν να αρχίσουν τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους εντός του 2020, αφού ο EMA επίσπευσε για την 21η Δεκεμβρίου (αντί για τις 29 του μήνα) την συνεδρίασή του αναφορικά με το εμβόλιο, που ανέπτυξαν η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech.

Μετά την έγκριση του συγκεκριμένου σκευάσματος η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 κυβερνήσεις.

«Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν προεξοφλώντας και η ίδια πως θα δοθεί το πράσινο φως.

Θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί επικρίσεις επιστημόνων για αδικαιολόγητη βραδύτητα, αλλά και έντονες πιέσεις από κράτη – μέλη, όπως το Βερολίνο, καθώς Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά έχουν ξεκινήσει την ανοσοποίηση πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί