Στη σύγκριση με άλλες χώρες και μέσους όρους επέμεινε ο Χρ. Σταϊκούρας

Στο να αντικρούσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κυρίως όσων εκτόξευσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Γι’ αυτό και πολλές φορές θέλησε να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν είναι ουραγός αλλά επανέλαβε αρκετές φορές πως η χώρα κινείται υψηλότερα από τον μέσο όρο τόσο στα στοιχεία για την ύφεση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων όσο και στη στήριξη εργαζομένων.

Για πρώτη φορά από το 2007 η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας. Επίσης, ανέφερε ότι η χώρα παρουσίασε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους αισθητά χαμηλότερη του μέσου όρου. Όλα αυτά, κατά τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν απόδειξη ότι «η κυβέρνηση συγκράτησε τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης».

«Θα τον προέτρεπα να παρακολουθεί καλύτερα την εξέλιξη των στοιχείων» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικά για 9μηνο είπε ότι η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη θέση από άλλες οικονομίες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Πρέπει να ξέρουμε πού οφείλεται αυτή η συρρίκνωση, όχι να πετάμε έτσι αριθμούς, είπε ρίχνοντας βέλη κατά του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.. Και συνέχισε το αφήγημα για καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλους λέγοντας πως : το τρίτο τρίμηνο αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό, η κατανάλωση και οι επενδύσεις παρουσιάζουν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Άρα ούτε εδώ είμαστε ουραγοί.

«Αλλά ναι είχαμε εξαιρετικά βαθιά ύφεση λόγω του τουρισμού», παραδέχθηκε και επανέλαβε ότι στις άλλες συνιστώσες ήμασταν καλύτερα, κάνοντα λόγο για «εικόνα ανθεκτικότητας».

Ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να δώσει απαντήσεις και για τις εντελώς λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με την ύφεση και την ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει όλους αυτούς τους μήνες. «Μα συγγνώμη η Κομισιόν, το ΔΝΤ δεν πρόβλεπαν ανάπτυξη;» διερωτήθηκε και επικαλούμενους τη «μεταβλητότητα λόγω της κατάστασης» αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Μην αναφέρεστε σε προβλέψεις γιατί σε όλα τα χρόνια διακυβέρνησής σας αποτύχατε σε ό,τι εκτιμούαστε και προβλέπατε για την ανάπτυξη» είπε μεταξύ άλλων και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «μας αφήσατε και 5 δισ. ευρώ λιγότερο πλούτο το 2018».

«Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος όλων των εκτιμήσεων είναι για ανάπυξη περίπου 4,5% το 2021. Από τις περίπου 40 εκτιμήσεις μόνο μια είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη, αυτή του ΟΟΣΑ» είπε ακολούθως και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Επενδύετε πολιτικά στην καταστροφή».

«Η ίδια έκθεση λέει ότι το 2022 η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των μελών του», πρόσθεσε δηκτικά, διερωτώμενος αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα λάβει υπόψιν και αυτή την πρόβλεψη της έκθεσης.

Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει πάρει περισσότερα μέτρα από τον μέσο όρο» και ότι το έχουμε δαπανήσει περισσότερα το επιβεβαιώνει η Ευρώπη κόντρα σε όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για τα χαμηλά εισοδήματα η Ελλάδα πέτυχε το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο μεγάλος αιρθμός αυτοαπασχολούμενων.

Επίσης, κατέθεσε ένα έγγραφο με τα ταμειακά διαθέσιμα και ρίχνοντας «καρφιά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αντιφατικές και χαοτικές προσεγγίσεις» σχετικά με την αξιοποίηση του «μαξιλαριού». «Άλλο το «μαξιλάρι» και άλλο τα ταμειακά διαθέσιμα», είπε και πρόσθεσε ότι το μαξιλάρι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παρά μόνο με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους.

«Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει ούτε ένα νέο φόρο», είπε στη συνέχεια και ανέφερε ότι έχουν γίνει «39 παρεμβάσεις μείωσης φόρων και δημιουργίας φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων».

Είπε πάντως ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι» και μίλησε για προκλήσεις στην οικονομία. «Σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών, έχουμε συναίσθηση της ευθύνης», είπε μεταξύ άλλων και σε άλλο σημείο απάντησε ότι «η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα».

Μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον, σημείωσε, το οικονομικό επιτελείο, με αίσθημα χρέους έναντι της πατρίδας, δικαίου έναντι της κοινωνίας, και ευθύνης έναντι των πολιτών, σχεδιάζει και υλοποιεί τις βέλτιστες πολιτικές εντός του πεδίου των εφικτών λύσεων […] Στοχεύουμε, εκπέμποντας ασφάλεια και σταθερότητα, στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, και θέτουμε τις βάσεις, αρχικά για ταχεία ανάκαμψη και στη συνέχεια για διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Τέλος, σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες είπε ότι «στόχος είναι η ενίσχυση της πατρίδος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί