Σε τρεις δόσεις και μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων για όσους είναι σε αναστολή

Τουλάχιστον 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό δεν παίρνουν ούτε το επίδομα των 534 ευρώ

Λίγες μέρες απομένουν για τη λήξη προθεσμίας καταβολής του δώρου Χριστουγέννων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή να το περιμένουν μειωμένο σε σχέση με τον μισθό τους, καθώς θα το πληρωθούν σύμφωνα με τα 534 ευρώ, τουλάχιστον στο μερίδιο που αναλογεί στο κράτος.

Στο μερίδιο που αναλογεί στην επιχείρηση, η πληρωμή πρέπει να γίνει για όσους μήνες δούλευε ο εργαζόμενος, ωστόσο υπάρχει δυσκολία από τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Παράλληλα, υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό που δεν παίρνουν ούτε το επίδομα των 534 ευρώ.

Με σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθορίζεται η διαδικασία υποβολής των στοιχείων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω των ΑΠΔ(Αναλυτική Περιοδική Δήλωση), καθώς και ο τρόπος που θα καταβληθεί τόσο το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει τους εργοδότες, όσο και το τμήμα του δώρου που θα επιβαρύνει το κράτος.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν έως τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά, από το Μάιο έως το Δεκέμβριο, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και με κοινοποίηση στα επιμελητήρια της χώρας, προτείνει μεταξύ άλλων, «παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Το υπουργείο Εργασίας, θα καταβάλλει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του δώρου που αναλογεί στους μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή. Το τμήμα αυτό θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για το Νοέμβριο και με βάση τα 534 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το υπουργείο θα συλλέξει τα στοιχεία των εργαζόμενων σε αναστολή στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις από το σύστημα «Εργάνη». Ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν είναι δυνατή, λόγω χρονικής στενότητας η επεξεργασία των στοιχείων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή το μήνα Δεκέμβριο. Για αυτόν το λόγο, το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο Δεκέμβριο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να καταβληθεί στους εν λόγω εργαζόμενους το υπόλοιπο δώρο με εμβόλιμη πληρωμή από τις 12 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί