Σε δίκη η πρώην διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάτιδα του Άδωνι – Δεν μπορεί να δικαιολογήσει εισοδήματα και εμβάσματα

Πρώην διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύζυγος του Σταμάτη Πουλή και συνεργάτιδα του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη

Σε δίκη παραπέμπεται η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, πρώην διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύζυγος του Σταμάτη Πουλή και συνεργάτιδα του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Κατά τις πληροφορίες, η κ. Θεοφιλάτου παραπέμπεται να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2013-2017 (χρήσεις 2012-2016). Στο βούλευμα-φωτιά του δικαστικού συμβουλίου επισημαίνεται ότι η κ. Θεοφιλάτου:

• Απέκρυψε εισοδήματα 43.166 ευρώ τα οποία δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου πηγής». Είχαν πιστωθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς της, εκτός μισθοδοσίας της, από το ΚΕΕΛΠΝΟ. • Για την τετραώροφη κατοικία που είχε χτίσει η ίδια στον Βύρωνα, το κόστος κατασκευής της οποίας άγγιζε τις 400.000 ευρώ, είχε δηλώσει μόλις 35.406 ευρώ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η ανέγερση του σπιτιού δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα εισοδήματά της αλλά και τις αποταμιεύσεις της. Εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρονται στο βούλευμα αναφορικά με την κατασκευή του σπιτιού, καθώς η εταιρεία που την ανέλαβε έχει διαχειριστή τον σύζυγο της αδερφής της. Πρόκειται για τον Γεώργιο Δρόση, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει το Documento έχει αναλάβει έργα άνω των 2 εκατ. ευρώ από το 2009 έως το 2016 από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω διάφορων εταιρειών. Μεταξύ αυτών και η τροφοδοσία 21 φιλοξενούμενων ατόμων, παραδίδοντας 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ για φαγητά όπως αρακάς, μπριάμ, σπανακόρυζο και φακές!

Στις 22 Οκτωβρίου ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών Νικόλαος Αντωναράκος εισήγαγε στο Δικαστικό Συμβούλιο, με παραπεμπτική εισήγηση, δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου.

Η απόκρυψη των εισοδημάτων

Στις 6 Νοεμβρίου τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου εξέδωσαν το υπ’ αριθμόν 3455/2020 βούλευμα, το οποίο παραπέμπει ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου προκειμένου να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης πηγής». Οπως αναφέρεται, η σύζυγος Πουλή και συνεργάτιδα του Αδωνη Γεωργιάδη φέρεται να υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2013 (χρήση του 2012), 2014 (χρήση του 2013), 2015 (χρήση 2014), 2016 (χρήση 2015) και 2017 (χρήση του 2016). Συγκεκριμένα η πρώην υπεύθυνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ φέρεται να απέκρυψε εισοδήματα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, η προέλευση των οποίων χαρακτηρίζεται «αγνώστου πηγής». Κατά το βούλευμα-φωτιά πρόκειται για «καταθέσεις μετρητών από τρίτους και πιστώσεις εισερχομένων εμβασμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε τραπεζικούς της λογαριασμούς συνολικού ποσού 43.166 ευρώ». Από αυτά οι 17.591 ευρώ αφορούν το 2013, οι 7.431 ευρώ το 2015 και οι 18.144 ευρώ το 2016.

Στις εξηγήσεις που έδωσε η κ. Θεοφιλάτου υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν έξοδα τα οποία είχε κάνει αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα των αρχών και τα αντίγραφα των παραστατικών που κατατέθηκαν, όπως επίσης και από τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εκτός όμως από τις ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και την απόκρυψη εσόδων το Δικαστικό Συμβούλιο διαπίστωσε και κάτι ακόμη. Στις δηλώσεις πόθεν έσχες της η κ. Θεοφιλάτου φέρεται να είχε αποκρύψει «δαπάνες ανέγερσης» για τετραώροφη κατοικία στον Βύρωνα της Αττικής. Συγκεκριμένα το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016 η σύζυγος Πουλή φέρεται να είχε δηλώσει «ανακριβώς» ως συνολικό κόστος απόκτησης του οικοπέδου και ανέγερσης της τετραώροφης κατοικίας μόνο το ποσό των 200.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόνο στη δαπάνη αγοράς του οικοπέδου με δάνειο από τη Eurobank, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια απέκρυψε «τις δαπάνες ανέγερσης μέχρι το στάδιο των επιχρισμάτων καθώς και τη νόμιμη προέλευση αυτών».

Δεν έφταναν τα νόμιμα εισοδήματα

Σε ό,τι αφορά την ανέγερση της τετραώροφης κατοικίας το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κ. Θεοφιλάτου όχι μόνο δήλωσε «ανακριβώς» το κόστος κατασκευής της κατοικίας, αλλά και ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή της. Οπως αναφέρεται, η σύζυγος Πουλή δήλωσε το 2017 (χρήση 2016) ότι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του σπιτιού ανήλθε σε 35.406 ευρώ. Ωστόσο όπως επισημαίνεται το ποσό αυτό «είναι καταφανώς μικρότερο από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ». Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία αυτά το κόστος της ανέγερσης ανέρχεται σε 379.520 ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΤΕΕ σε 419.830 ευρώ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο όμως διαπίστωσε και κάτι επιπλέον. Τα εισοδήματα της πρώην υπεύθυνης του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δικαιολογούν την ανέγερση τέτοιου σπιτιού. Συγκεκριμένα τα δηλωθέντα εισοδήματα της συνεργάτιδας του Αδωνη Γεωργιάδη ανέρχονται σε 68.532 ευρώ για τα έτη 2002 έως 2016. «…Δηλαδή αντικειμενικά δεν δικαιολογείται η πραγματική δαπάνη ανέγερσης της ως άνω μονοκατοικίας από τα νόμιμα δηλωθέντα εισοδήματά της και τη συνολική αποταμιευτική της δυνατότητα» επισημαίνεται στο βούλευμα.

Ο μπατζανάκης με τις φακές το έχτισε

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα για την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του σπιτιού. Πρόκειται για την Ergodrozin OE, της οποίας ως διαχειριστής εμφανίζεται ο Γ. Δρόσης. Είναι ο σύζυγος της αδερφής της κ. Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή, ο οποίος μέσω διάφορων εταιρειών του έχει λάβει σειρά από έργα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento αλλά και ο έλεγχος των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και των εισαγγελικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, η Ergodrozin είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ για εργασίες που παρείχε κατά τις χρήσεις του 2009 έως και το 2015 το καθαρό ποσό των 380.715 ευρώ. Δεν ήταν όμως αυτά τα μοναδικά κονδύλια. Μέσω της εταιρείας Τεχνοδροκάτ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για εργασίες που παρείχε την περίοδο 20132016 ποσό πλέον του 1 εκατ. ευρώ.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Στ. Πουλής συμμετείχε το 2013 και 2014 σε επιτροπές διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ με μειοδότη την Τεχνοδροκάτ για έργα συνολικής καθαρής αξίας ύψους 319.850 ευρώ. Κάτι που στο βούλευμα χαρακτηρίζεται «αξιοσημείωτο».

Ο Στ. Πουλής έχει εμπλακεί σε δύο κακουργηματικές δικογραφίες για παράνομους διορισμούς, εξαιτίας των οποίων απολύθηκε με τη σύζυγό του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και σε δύο προκαταρκτικές εξετάσεις, επίσης για κακουργήματα, συγκεκριμένα για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ζεύγος Πουλή κερνάει, μπατζανάκης πίνει!

Την προσωπική εμπλοκή του ζεύγους Πουλή σε διαγωνισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ στους οποίους συμμετείχαν εταιρείες του Γ. Δρόση είχαν διαπιστώσει και οι ελεγκτές της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης. Στο πόρισμά τους, βάσει του οποίου έχουν αποσταλεί κλήσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε Πουλή, Θεοφιλάτου και άλλα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης κακουργήματος από τον Ιούλιο του 2020, επισημαίνονταν αναλυτικά τα έργα που είχαν λάβει εταιρείες συμφερόντων Δρόση. Ειδικότερα το 2013 η Τεχνοδροκάτ ανέλαβε τη συντήρηση του κτιρίου της Δομής Φιλοξενίας Απορων Ενήλικων Οροθετικών με αμοιβή 134.900 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τον Μάρτιο του 2014 ο Στ. Πουλής απέστειλε σημείωμα προς τον τότε διευθυντή του κέντρου με το οποίο πρότεινε την παράταση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εταιρεία Τεχνοδροκάτ. Λίγες μέρες αργότερα η επιτροπή, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και τον Στ. Πουλή, έκρινε οικονομικότερη την προσφορά της Τεχνοδροκάτ. Η νέα σύμβαση της εταιρείας με το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε το ίδιο αντικείμενο με την προηγούμενη, ενώ η αμοιβή ανήλθε σε 150.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι φακές με τα 12,5 ευρώ ανά μερίδα

Ο Γ. Δρόσης με άλλη εταιρεία του, τη Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, είχε αναλάβει και πάλι με ανάθεση μέσω του υπευθύνου της δομής προστατευόμενων διαμερισμάτων Στ. Πουλή την τροφοδοσία 21 φιλοξενούμενων ατόμων. Η εταιρεία του παρέδιδε 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ, ενώ με τον ΦΠΑ αυτό ανερχόταν σε 14,2 ευρώ. Αξιοσημείωτη ήταν η εξέταση των τιμολογίων, αφού όλα τα πιάτα κοστολογούνταν το ίδιο, είτε επρόκειτο για μοσχάρι κοκκινιστό είτε για αρακά, μπριάμ, σπανακόρυζο και φακές!

Βαγγέλης Τριάντης, documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Σε δίκη η πρώην διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεργάτιδα του Άδωνι – Δεν μπορεί να δικαιολογήσει εισοδήματα και εμβάσματα”

  1. kostas stefanopoulos

    Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες κλέφτες δεν είναι τυχαίοι

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί