Ομιλία Θραψανιώτη για τον Προϋπολογισμό 2021 (Βίντεο)

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2021, αναφέρθηκε στις ολέθριες κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων που ζούμε τους τελευταίους μήνες στην πατρίδα μας. Στην απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ, στο αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού, στην αδιαφορία για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 

Απευθυνόμενος στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα επεσήμανε: “θέλω να επισημάνω ότι όντως ίσως είχατε δίκιο για το «βαρέλι δίχως πάτο», για να μπορέσει να χωρέσει τα θύματα της πανδημίας. Και το χειρότερο, ούτε μια συγγνώμη από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, οι μειωμένες δαπάνες στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό αποτελούν συνειδητή επιλογή απαξίωσης για να διευκολύνετε τον ιδιωτικό τομέα”. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απουσία του Λασιθίου από τους όποιους “αναπτυξιακούς” σχεδιασμούς της Κυβέρνησης τόσο με την κατάργηση των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που είχε ιδρύσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την εξαίρεση του νομού από το σχεδιασμό του ΒΟΑΚ.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ομιλία Μανόλη Θραψανιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής 

για τον Προϋπολογισμό 2021.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια κοινότητα και η χώρα μας βιώνει καταστάσεις πρωτόγνωρες, καταστάσεις που αλλάζουν δεδομένα, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν όχι μόνο τις σημερινές γενιές αλλά και τις επόμενες, με την αβεβαιότητα, τον φόβο και την αγωνία να φωλιάζουν, με έντονη την ανησυχία για υγεία, εργασία και για το μέλλον. Οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, πέρα από την αβεβαιότητα και τον φόβο, θέτουν και βασανιστικά ερωτήματα. Αναρωτιούνται τι γίνεται κι ενώ την πρώτη περίοδο πήγαμε καλά, τώρα αναποδογύρισαν τα πράγματα; Μπορούσαμε να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της επιδημίας; 

Η απάντηση είναι απλή. Στην πρώτη φάση χάρη στα έγκαιρα μέτρα και με στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, η χώρα πήγε πολύ καλά γιατί αντιδράσαμε σωστά κι εμείς το πιστώσαμε στην Κυβέρνηση, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας. 

Πώς, όμως, από τα εύσημα στην πρώτη περίοδο καταλήξαμε στον σημερινό εφιάλτη; Διότι όταν σταθερά δυστυχώς έχουμε πάνω από εκατό νεκρούς τη μέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τραγωδία. Τι έφταιξε, λοιπόν; Τι πήγε στραβά; 

Πολύ απλά η Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία στη δεύτερη φάση, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, των πρώην Υπουργών Υγείας Ξανθού και Πολάκη, σύσσωμης της Αντιπολίτευσης που προειδοποιούσαν για το επερχόμενο κύμα και επέμεναν για άμεση λήψη προληπτικών μέτρων. 

Τι έγινε; Πέσατε έξω, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης; 

Ξεθαρρέψατε απλά ή κοινώς πήραν τα μυαλά αέρα, όπως λέει ο κ. Κακλαμάνης; Θεωρήσατε πεταμένα τα λεφτά για τις ΜΕΘ, όπως έλεγε ο κ. Πέτσας; 

Κύριε Υπουργέ (απευθυνόμενος στον κ. Πέτσα), για να μην σας αδικήσω, θέλω να επισημάνω ότι όντως ίσως είχατε δίκιο για το «βαρέλι δίχως πάτο» για να μπορέσει να χωρέσει τα θύματα της πανδημίας. Και το χειρότερο, ούτε μια συγγνώμη από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, οι μειωμένες δαπάνες στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό αποτελούν συνειδητή επιλογή απαξίωσης για να διευκολύνετε τον ιδιωτικό τομέα. 

Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε κάτω από την πίεση εξυπηρέτησης συμφερόντων αεροπορικών εταιρειών και tour operators, παρά και ενάντια στις εισηγήσεις της επιτροπής επιστημόνων χωρίς έλεγχο, χωρίς τεστ στις πύλες εισόδου. Το αποτέλεσμα είναι το τίμημα που πληρώνει η χώρα, ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, να είναι πολύ βαρύ. Είχατε άγνοια ή ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό; 

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έστελνε μήνυμα από τη Σαντορίνη «η Ελλάδα τα καταφέρνει εντυπωσιακά να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, ελάτε στην Ελλάδα» ενημερώσατε ότι πλέον η χώρα είναι πλέον ανοιχτή. Πού στήριζε, αλήθεια, αυτήν την αισιοδοξία; Θα ήταν χρήσιμο να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην Βουλή. 

Να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τρεις φορές έχει αιτηθεί με τροπολογία την υποχρεωτική δημοσίευση των πρακτικών στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας και τη διαβίβαση τους στη Βουλή  και δεν το κάνετε. Έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό. Έχει δικαίωμα να μάθει ελληνικός λαός. Γιατί δεν το κάνετε; Τι φοβάστε; Ποιον θέλετε να προστατέψετε; Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 

Τα ίδια και με την εκπαίδευση. Αύξηση αντί μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Αντιφατικές δηλώσεις. Κολλάει ή δεν κολλάει ο κορωνοϊός στα παιδιά; Φιάσκο με τις μάσκες. Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό; Ο κ. Θεοδωρικάκος ή η κυρία Κεραμέως; Κι όλα αυτά για να μην δημιουργήσετε μικρότερα τμήματα που επιτρέπουν την ασφαλέστερη λειτουργία και καλύτερη διδασκαλία. Να βρείτε την ευκαιρία να εκθειάσετε την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως έκανε πρώην Υπουργός Παιδείας της παράταξής σας.

 Όμως αποτύχατε οικτρά και στη στήριξη της κοινωνίας και κατά συνέπεια την ανάπτυξη που υποσχεθήκατε πολύ πριν τον κορωνοϊό. Τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat καταγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα, αυτό που εισπράττουμε από τους γύρω μας και όχι αυτό που πλασάρουν έντεχνα τα συστημικά μέσα. Τελευταίοι, λοιπόν, στην ανάπτυξη από το δεύτερο στο  τρίτο τρίμηνο στην Ευρώπη με τεράστια διαφορά από τον μέσο όρο, ενώ τα 24 δισεκατομμύρια που λέτε ότι διαθέσατε είναι ακόμα ένα επικοινωνιακό παραμύθι. Ο προϋπολογισμός λέει άλλα πράγματα. 

Τώρα φέρνετε και θα ψηφίσετε έναν εικονικό, ψεύτικο, αβέβαιο αλλά και προκλητικό προϋπολογισμό, αφού εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης μειώνετε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και προβλέπετε αυξημένα έσοδα από φόρους, προφανώς ευελπιστώντας στην ανάπτυξη που δεν θα έρθει με αυτή την πολιτική. Το προσχέδιο προϋπολογισμού ξεκίνησε τον Οκτώβριο με το αισιόδοξο σενάριο 7,5%, μειώθηκε στη συνέχεια στο 4,8% και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι η ανάκαμψη το 2021 θα περιοριστεί στο 0,9%. Η αβεβαιότητα αυτή ακυρώνει και τον όποιο σχεδιασμό. 

Στον νομό μου, στο Λασίθι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με την πανδημία, οι οικονομικές συνέπειες γίνονται αισθητές. Το ατομικό εισόδημα μετά την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής πέρυσι, την κάθετη πτώση του τουρισμού, τα αδιάθετα πρώιμα κηπευτικά, έχει συρρικνωθεί δραματικά. Οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στον τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα, οι παραγωγοί, οι μικρομεσαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή φτωχοποίησης και την αδυναμία να εκπληρώσουν στοιχειώδεις ανάγκες. 

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πολιτική και προοπτική για το Λασίθι, φαίνεται ότι επανερχόμαστε στο ανέκδοτο «η Κρήτη έχει τέσσερις νομούς, τους εξής τρεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βόρειος Οδικός Άξονας για τον οποίον ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υλοποιήσει από τα Χανιά ως τη Σητεία, άρχισε να κονταίνει. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών αφήνουν για άλλη μια φορά το Λασίθι εκτός, παρά το ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες που μπορούν να ολοκληρωθούν σύντομα κατά τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει διαθέσιμους πόρους το Ταμείο Ανάκαμψης για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου από Σητεία μέχρι Χανιά.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η αδιαφορία σας για τον τόπο, καθώς προηγήθηκε η κατάργηση δύο εμβληματικών πανεπιστημιακών σχολών στον νομό Λασιθίου στο πλαίσιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που έκανε τόσο περήφανο τον κ. Γεραπετρίτη. 

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, αυτήν της δίκαιης ανάπτυξης με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με επένδυση στις τεχνολογίες και την καινοτομία, στις νέες θέσεις εργασίας, στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στις εκτιμήσεις για αναιμική ανάπτυξη το 2021. Απαντήσατε ότι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ευχόμαστε να αποτύχει η χώρα. Εμείς δεν είμαστε ούτε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, να πανηγυρίζουμε για τους νεκρούς, ούτε η Νέα Δημοκρατία, να ευχόμαστε την καταστροφή της χώρας, γιατί αν αποτύχει η χώρα δε θα την πληρώσετε εσείς, αλλά ο ελληνικός λαός. Οι εμπειρίες από τη χρεοκοπία της χώρας εξαιτίας και των δικών σας πολιτικών είναι νωπές και αρκετά οδυνηρές για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. 

Ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί