Ηράκλειο: Ζητούν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων

Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων ζητούν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Φιλία Μπεκρή και Γιώργος Καρύδης, που εκπροσωπούν την “Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλείου”.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται:

 Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στο λιανικό εμπόριο ως τις 7/1/2021. Για άλλη μία φορά, κάνοντας πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους, με στήριξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που άξια εκπροσωπείται από την πλειοψηφούσα στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΕΣΗ) παράταξη του κ. Κουμαντάκη, καταδικάζει αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους στον αφανισμό. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν, μας οδηγούν στη χρεοκοπία και το λουκέτο. Το «lockdown» εξανέμισε το εισόδημα, διογκώνει τα χρέη. Οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές –που λίγοι θα πάρουν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση τζίρου. Τα έξοδα παραμένουν στα ύψη, η εφορία ίδια με πέρυσι. Και από πάνω σε όλα αυτά, έρχεται ο νέος πτωχευτικός νόμος, κερασάκι στην τούρτα, να δώσει χαριστική βολή με τη νέα χρονιά!

Για όλα αυτά, η πλειοψηφία του Εμπορικου Συλλογου Ηρακλειου που μαζί με άλλους φορείς, το προηγούμενο διάστημα έστελνε ευχολόγια στον Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, ρίχνει ευθύνες στους λοιμοξιολόγους, και σήμερα «συμπονά» την κυβέρνηση, λέγοντας  «οι ζημιές των αγορών είναι τεράστιες και το κράτος για πολλούς λόγους δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να στηρίξει όλο το κόστος»! Το μόνο που βρήκε να πει η πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΣΗ, σε  πρόσφατη ανακοίνωση, είναι ότι θα καλέσει τους μικρέμπορους να ανοίξουν στις 18/12, παρά την παράταση αναστολής λειτουργίας. «Τσάμπα μαγκιά», δηλαδή, ενώ μήνες τώρα, κάνει ό,τι μπορεί να μην λειτουργεί ο ΕΣΗ, να μην στέκεται πλάι στα μέλη του, να μην τα ενημερώνει, να μην οργανώνει την πάλη τους ενάντια στα προβλήματα.

Τα απανωτά «lockdown» δεν μπορεί να είναι το φάρμακό «δια πάσα νόσο», με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, κουνάει το δάκτυλο και να κλίνει την «ατομική ευθύνη» σε όλες τις πτώσεις! Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Το «click away» φυσικά δεν μπορεί να είναι γιατρικό. «Ξεμπλοκάρει» τα μονοπώλια για να αυξήσουν και άλλο τα κέρδη τους! Και είναι λογικό να ανοίγει τα κομμωτήρια, αφού ο κλάδος αυτός δεν έχει μπει ακόμη στη μέγγενη των μονοπωλίων.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ηρακλειου ζητά να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα!

Υπάρχει ο οδικός χάρτης και η εμπειρία από την προηγούμενη καραντίνα, όπου είχαν ανοίξει πρώτα τα μικρά καταστήματα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Να παρθούν τώρα μέτρα για την οικονομική στήριξη των μικρεμπόρων και την ενίσχυση των ΜΜΜ, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων:

•   Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρης εξοπλισμός κάθε νοσοκομείου και δομής ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Κάλυψη των αναγκών, όχι μόνο για τις περιπτώσεις COVID-19, αλλά για κάθε ασθένεια/θεραπεία.

•   Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.

•   Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

•   Αποσυμφόρηση ΜΜΜ, προσλήψεις προσωπικού, επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπορων Ηρακλείου καλεί τους συνάδελφους, σωματεία και άλλους ΕΣ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει τη θέση του στον αγώνα! Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσους έχουν μικρότερα εισοδήματα, κάτω των 12.000 ευρώ:

  • Άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση έμμεσων φόρων.
  • Άμεσο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στο λιανεμπόριο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση στην πρώτη καραντίνα. Όχι στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών σε εφορία και τράπεζες, 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.
  • Επιδότηση εισφορών ατομικής ασφάλισης όσο διαρκούν οι περιορισμοί, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ μέχρι τον Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπορων Ηρακλειου,

 τα μέλη του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Μπεκρή Φιλία

Καρύδης Γιώργος

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί