Τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19

Του Γιώργου Βλαστού*

Μετά τις 7/12/2020, δυστυχώς η Ελλάδα πέρασε και το Βέλγιο σε νέους ημερήσιους θανάτους λόγω Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (βλ. εικόνα). Θυμόμαστε τους πρόσφατους απαράδεκτους πανηγυρισμούς του Υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να επαίρεται ότι τα πάμε καλύτερα από το Βέλγιο. Το Βέλγιο που στην 1η φάση της πανδημίας είχε από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και η Ελλάδα από τις καλύτερες.

Ημερήσιοι νέοι θάνατοι λόγω COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού για το διάστημα από 9/11/2020 μέχρι 9/12/2020 (Κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών, Πηγή: ourworldindata.org)

Στη 2η φάση της πανδημίας η Ελλάδα απώλεσε με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη το πλεονέκτημα της 1ης φάσης και η Ελλάδα βιώνει αυτή τη στιγμή μια υγειονομική τραγωδία, ότι και να ψελλίζει η κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο και βρίσκεται σε πανικό. Μετά την καλή πορεία της 1ης φάσης της πανδημίας η κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα και πολύ αργά για να θωρακίσει υγειονομικά την χώρα και την οικονομία. Έγιναν όπως όπως συνενώσεις κλινών εντατικής χωρίς προσωπικό, έγιναν ελάχιστα τεστ στον κόσμο που επέστρεφε το καλοκαίρι στην εργασία του, υπήρξε μεγάλος συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η οικονομία άνοιξε απότομα και χωρίς σχέδιο, τα σχολεία χωρίς σοβαρή προετοιμασία. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν ενεπλάκη σοβαρά στην πανδημία και έγιναν τραγικά λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, με υποχώρηση στους εκβιασμούς της TUI και με ελάχιστα τεστ ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορα, με έναν αμφίβολης επιστημονικής ποιότητας αλγόριθμο στα αεροδρόμια.

Ο ιός είναι παγκόσμιος, αλλά κάθε χώρα μπορεί να κάνει τα «κουμάντα» της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Η ΝΔ παρέλαβε ένα θωρακισμένο ΕΣΥ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε προσθέσει σε περίοδο μη πανδημίας, επιπλέον 19.500 προσωπικό, 27% παραπάνω κλίνες ΜΕΘ, εκατοντάδες μόνιμους γιατρούς στα ΤΕΠ, 127 νέες μονάδες ΤΟ.Μ.Υ. και είχε νομοθετήσει από το 2016 πλήρη δωρεάν υγειονομική κάλυψη σε όλο τον πληθυσμό ανεξαρτήτως εισοδήματος και ασφαλιστικής κατάστασης. Ήδη από την εκλογή της τον Ιούλιο 2019 μέχρι την έναρξη της πανδημίας η ΝΔ δεν πρόσθεσε ούτε μια νέα κλίνη ΜΕΘ στο ΕΣΥ και ακύρωσε τη διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων γιατρών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία της 2ης φάσης της πανδημίας στην Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν πολύ ηπιότερη, αν η κυβέρνηση της ΝΔ στους 8 μήνες μετά το τέλος της 1ης φάσης επεδείκνυε λιγότερη ιδεοληψία και είχε προετοιμάσει και στηρίξει αποφασιστικά με μόνιμο τρόπο το ΕΣΥ και αν έδειχνε λιγότερη αλαζονεία με την υποτίμηση του 2ου κύματος για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι θα ερχόταν το φθινόπωρο. Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πιστεύει στο δημόσιο ΕΣΥ αλλά στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, θεωρώντας ότι θα περάσει γρήγορα η «μπόρα» της πανδημίας, δεν επένδυσε τους 8 μήνες που είχε στη διάθεση της με μόνιμο τρόπο στο ΕΣΥ. Αυτό που ενδιέφερε την κυβέρνηση πρωτίστως ήταν να κερδίσει επικοινωνιακά από την επιτυχία της 1ης φάσης, καθησυχάζοντας και ανοίγοντας «ανέμελα» και με δραματική επιπολαιότητα την οικονομία.

Η κυβέρνηση απέρριψε την πολιτική συνεννόηση παρά την υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έκανε δεκάδες ρεαλιστικές προτάσεις από την αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομίας, κατηγορώντας την μάλιστα ως «πολιτική ύαινα» που καραδοκεί για τα «λιγοστά λάθη» της κυβέρνησης, όπως απάντησε ο Υφ. Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό στη Βουλή (βλ. εδώ). Ενώ η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εκείνη ακριβώς που έκανε αισχρή τυμβωρυχία με τους νεκρούς της εποχικής γρίπης και το Μάτι.

Στη διάρκεια της 2ης φάσης συνεχίστηκαν και εντάθηκαν τα τραγικά κυβερνητικά λάθη παρά την απότομη έξαρση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αγνόησαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων τα οποία μάλιστα ενίσχυσαν σκανδαλωδώς οικονομικά με διπλάσιο νοσήλιο. Δεν αξιοποιούν το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως μεγάλη κλινική COVID-19 για τη Βόρεια Ελλάδα, ούτε τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να παρακολουθούν στο σπίτι τους τους ασθενείς με COVID-19 και αυτούς με χρόνια νοσήματα. Δεν γίνονται επιδημιολογικοί έλεγχοι και σωστή ιχνηλάτηση κρουσμάτων στον πληθυσμό. Το τεστ ακόμα και σήμερα αρνούνται να το συνταγογραφεί ο ΕΟΠΠΥ. Αντ’ αυτού επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ατομική ευθύνη των πολιτών, παραβλέπουν τις δικές τους ευθύνες και αρνούνται τη διαφάνεια με τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τη λειτουργία λιστών διπλών καταγραφής κρουσμάτων. Και το χειρότερο, ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ εν μέσω πανδημίας αντί να εξαγγείλει πλάνο προοπτικής μόνιμων προσλήψεων στην Υγεία και αύξηση μισθολογίου στο ΕΣΥ, εξήγγειλε μόνιμες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ κρύβει την αποτυχία της στην πανδημία κατέχοντας την προτελευταία θέση στην Ευρώπη σε υγειονομικές δαπάνες για την πανδημία (Έκθεση ΟΟΣΑ) και τελευταίοι στην Ευρώπη με ύφεση στην οικονομία 11,7% το 3ο τρίμηνο 2020 που ρίχνει τη χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, παρά τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν λόγω έλλειψης δημοσιονομικών περιορισμών και τα γεμάτα ταμεία που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που απέμεινε στην κυβέρνηση είναι ο αυταρχισμός και οι εντολές Μαξίμου στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα να ασχολούνται με το ενοίκιο του εξοχικού του Αλ. Τσίπρα. Και το εμπόριο  ελπίδας με το εμβόλιο, το οποίο βεβαίως είναι σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά ιού, αλλά δεν είναι πανάκεια και θα αποδώσει τέλος του 2021 όταν θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μέχρι τότε τι θα έχει απομείνει σε αυτή την ταλαιπωρημένη από κρίσεις χώρα; Η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα στηρίζει τον κόσμο που πλήττεται υγειονομικά και οικονομικά και θα διασφαλίσει τη στήριξη των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατίας. Αυτά δεν μπορεί και δεν θέλει να τα διασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

*Δρ. Βιοφυσικής, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19”

  1. Δήμος Σθένης

    Γιατί απαράδεκτοι οι πανηγυρισμοί του Μπουμπούκου κ. Βλαστέ μου; Γεωργι – ΑΔΗΣ είναι αυτός. Μπορεί να μην πανηγυρίζει με νεκρούς καθημερινά ένα ΜΑΤΙ; Έχετε μετρήσει πόσα ΜΑΤΙΑ έχουν βγάλει αυτός και οι άλλοι συνένοχοι δολοφόνοι του “συστήματος Μητσοτάκη” μόνο τον τελευταίο μήνα; Είναι όλοι τους “δολοφόνοι εκ προμελέτης” και η “δικαιοσύνη” , θέλοντας ν’ αποδείξει πως είναι “θεόστραβη” τους κάνει τα στραβά μάτια. Σ’ ένα κράτος στοιχειωδώς δικαίου έστω και για τα στραβά μάτια θα ‘πρπε να είναι όλοι αυτοί οι εγκληματίες στη φυλακή!
    Και η κ. “πρόεδρος”, κορυφαία της “κυβερνητικής παράτας”, απλώς …προεδρεύει! Και είναι και εκ του …δικαστικού σώματος! Αλλά ξέχασα! Η κυρία δεν έχει …”συνταγματικήν αρμοδιότητα”

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί