Μ. Συντυχάκης: Ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων

Ο προϋπολογισμός που συζητάμε είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Είναι άδικος, ταξικά μεροληπτικός, με προνόμια, κίνητρα και κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο εις βάρος της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών.

Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ στις συνθήκες πανδημίας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα, τα χρέη να αυξάνονται επικίνδυνα και την προοπτική του λουκέτου να πλησιάζει.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση. Αποτυπώνεται στην αύξηση του όγκου των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, στην αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων κατά 200 εκατ. ευρώ, στην αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 2,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, υπογράμμισε ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στις μικροεπιχειρήσεις (1.000 ευρώ για πληττόμενους, 2.000 για όσους έκλεισαν με κρατική απόφαση), πέρα ότι επιστρέφονται κατά το ήμισυ, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις μεγάλες τρέχουσες ανάγκες.

Επιπλέον, ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι δήμοι και περιφέρειες, επιστρατεύονται για να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, μέσα από την ασφυκτική και συνεχή υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών (παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠΑΜΕΑ κ.ά.), την ανταποδοτικότητα, με αύξηση φόρων και τελών, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, μισθών και συντάξεων και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις κ.ά.

Για το 2021, το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που θα κατανεμηθούν στην Τοπική Διοίκηση, είναι μόλις 2.560 εκατ. ευρώ, όταν οι αμοιβές του προσωπικού προϋπολογίζονται 2.609 εκατ. ευρώ! 


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί