Θύμα του κορονοϊού ο Νοτιοκορεάτης βραβευμένος σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ

Μόλις στα 59 του χρόνια

Μόλις στα 59 του χρόνια πέθανε ο Νοτιοκορεάτης βραβευμένος σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο σκηνοθέτης βρισκόταν στη Λετονία και «έφυγε» στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τον Ρώσο ντοκιμαντερίστα, Βιτάλι Μάνσκι (διευθυντής του ArtDocFest στη Ρήγα), ενώ επιβεβαιώθηκε από την πρεσβεία της Νοτίου Κορέας στη χώρα. Ο σκηνοθέτης είχε μεταβεί στη Λετονία για να αγοράσει οίκημα και να καταθέσει αίτημα για άδεια διαμονής.

Καταξιωμένος για τις ταινίες του όπως τα φιλμ “Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη”, “Ολομόναχοι Μαζί”, “Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο”, ο σκηνοθέτης τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2012, για το φιλμ του Pieta.

Στο παρελθόν είχε επισκεφτεί στο παρελθόν και την Ελλάδα, ως προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, παραλαμβάνοντας  την τιμητική Χρυσή Αθηνά από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. 

Θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής, που ανέδειξε τον σύγχρονο ασιατικό κινηματογράφο. Είχε τιμηθεί μεταξύ άλλων με Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το “Samaria” και με το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ Καννών για το “Arirang”. Μεγάλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η προβολή της ταινίας του “το Νησί” στο Φεστιβάλ Βενετίας, εξ αιτίας της βίας που απεικόνιζε.

Ήταν επίσης βασικός εκφραστής του κινηματογράφου arthouse. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση μετά το ξέσπασμα του κινήματος #metoo. Το περιστατικό παρενόχλησης είχε λάβει χώρα το 2013 στα πλαίσια του γυρίσματος της ταινίας Moebius, με τον σκηνοθέτη να το παραδέχεται ισχυριζόμενος ότι ήθελε να της δώσει ένα “μάθημα υποκριτικής”. Ο Κιμ Κι-Ντουκ πλήρωσε πρόστιμο ύψους 4.600 δολαρίων, αλλά το δικαστήριο απόρριψε την κατηγορία περί σεξουαλικής επίθεσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί