Η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021 (Live)

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 που προβλέπει ύφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021.

Η συζήτηση, που άρχισε σήμερα στις 6 μ.μ. με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020, οπότε και ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι η ψήφιση γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, και ενέχει παραδοσιακά, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, ο προϋπολογισμός του Κράτους συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,8% περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ενώ μεγαλύτερη είναι και η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020, στο 10,5%. Ο προϋπολογισμός προβλέπει, επίσης, πρωτογενές έλλειμμα 3,88% του ΑΕΠ για το 2021, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας αλλά και των συνεπειών της ύφεσης του 2020.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίζεται πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «στοχεύει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια», όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ωστόσο, είχε μιλήσει για μηδενική στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα της υγειονομικής κρίσης, και είχε χαρακτηρίσει «έωλες» τις παραδοχές του προϋπολογισμού ως προς την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2021.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό «ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως, προσωρινό».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος είχε επαναλάβει τη θέση του κόμματος για κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, που ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας βάζει πάνω από όλα τα κέρδη.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος είχε πει ότι συνεχίζεται η πολιτική των μνημονίων, «οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο και σήμερα στο χείριστο». Για «εικονικό» προϋπολογισμό, που «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα εφαρμοστεί, και που χαμηλώνει τις δαπάνες για την υγεία εν μέσω κορωνοϊού», μίλησε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Τα έξοδα ανά υπουργείο και φορέα στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021:

Tα έσοδα και έξοδα:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί