Ο Μ. Συντυχάκης στη Βουλή για τη λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής στην Κρήτη (Βίντεο)

Να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων Ειδικής Αγωγής, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη σημερινή συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ προς το υπ. Παιδείας.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η εμφάνιση κρουσμάτων σε σχολεία Ειδικής Αγωγής στην Κρήτη (ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου και ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου), υπενθυμίζοντας ότι για τα παραπάνω σχολεία, που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για την αποφυγή του συγχρωτισμού, το ΚΚΕ έχει καταθέσει αρκετές Ερωτήσεις στη Βουλή.

Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα του υπουργείου Παιδείας δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μαθητών των συγκεκριμένων σχολείων, όπως ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μάσκα, πολλοί αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, δεν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, με αποτέλεσμα τόσο τα παιδιά, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στην πανδημία. Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές ειδικότητες εργαζομένων υπηρετούν σε δύο και τρία σχολεία, μεγαλώνει ο κίνδυνος της διασποράς, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται από τα κενά σε προσωπικό.

Με βάση όλα αυτά, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από το υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχει συνεχής ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, διαδικασία ιχνηλάτησης σε περίπτωση εντοπισμένου κρούσματος, ιατρική παρακολούθηση αυτών των περιπτώσεων, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, άδειες στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η Υπουργική Απόφαση.

Επίσης, να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, να εξασφαλιστεί επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς, μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο και απολύμανση των χώρων πριν και μετά τη μεταφορά. Τέλος, όσα παιδιά παραμένουν σπίτι, λόγω σοβαρών νοσημάτων, να υποστηριχτούν με κάθε πρόσφορο μέσο.

Στην τοποθέτησή της, η υφυπουργός Παιδείας, Μ. Ζαχαράκη, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, χωρίς όμως να πει κουβέντα για το ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών. Η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι ήδη το 4,5% των μονάδων Ειδικής Αγωγής είναι κλειστές, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα που ζήτησε το ΚΚΕ.

Στη δευτερολογία του, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι τα Ειδικά Σχολεία λειτουργούν χάρη στις θυσίες των εκπαιδευτικών και του λοιπού προσωπικού, ενώ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του να είναι ανοιχτά τα σχολεία αυτά, αλλά θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση  να υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της υγείας. Επανέλαβε τα αιτήματα του ΚΚΕ και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να διεκδικήσουν όχι μόνο τα αυτονόητα μέτρα για την προστασία από την πανδημία, αλλά και όσο είναι απαραίτητα για να έχει η Ειδική Αγωγή τη θέση που πραγματικά της αξίζει.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ.Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί