Μακρόν προς Τουρκία: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, «αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, είπε προσθέτοντας ότι η Ένωση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία.

«Το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενεργοποίησαν αυτές τις κυρώσεις, πράγμα που έγινε άλλωστε αμέσως κατανοητό από τους τούρκους φίλους μας, οι οποίοι αντέδρασαν σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στην απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και επιπλέον μέτρων (με την προσθήκη νέων ονομάτων στην υπάρχουσα λίστα) από τον Μάρτιο, όταν θα εξετασθεί εκ νέου η κατάσταση, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.

Εδώ και έξι μήνες, έλεγαν: η Γαλλία είναι τελείως μόνη της» στο θέμα αυτό, υπενθύμισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η προσπάθεια πειθούς του Παρισιού είναι πλέον «περισσότερο κατανοητή» διότι «η διαδικασία αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στην Τουρκία». «Ορισμένες φορές έχουμε δίκιο να είμαστε σαφείς και δυναμικοί, όταν οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε και πάλι τις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη, όπου «απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό ζήτημα, μην επιτρέποντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των ακτών και εισάγοντας τζιχαντιστές στην ζώνη απόπλου προς την Ευρώπη». «Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί μονομερώς και αυθαιρέτως στην Συρία…πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο ανασύστασης χαλιφάτου», είπε ο Μακρόν καταγγέλλοντας επίσης στις ενέργειες της Τουρκίας στον Καύκασο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί