Επίκαιρη ερώτηση Μ. Συντυχάκη για τους εποχικά εργαζόμενους στην Κρήτη (Βίντεο)

Τη λήψη μέτρων στήριξης των εποχικά εργαζομένων σε επιχειρήσεις στην Κρήτη, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι τα μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση άφησαν ξεκρέμαστους, απροετοίμαστους και χωρίς εισόδημα τους εποχικά εργαζόμενους και τους ελαστικά απασχολούμενους στον Τουρισμό – Επισιτισμό.

Έφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα με εργαζόμενους σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου (εμπορικά, επισιτιστικά καταστήματα, dutyfree), σε tour operators, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρείες handling, security, καθαριότητας κλπ. της Κρήτης που βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση, καθώς ο ΟΑΕΔ απέρριψε τις αιτήσεις τους για επιδότηση ανεργίας.Η κυβερνητική ρύθμιση που μειώνει σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους, δεν ισχύει στη δική τους περίπτωση.

Επιπλέον, επισήμανε, υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εποχικοί σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, σε μεγάλους tour operators, όπως η «TUI», σε τουριστικά γραφεία, εταιρίες handling, security, καθαριότητας, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά., οι οποίοι δεν προσελήφθησαν καθόλου τη φετινή σαιζόν και δεν δικαιούνται ούτε το εποχικό επίδομα, αλλά ούτε και τα επιδόματα ειδικού σκοπού.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιδεικτικά αγνοεί τα αιτήματα των εργαζομένων, όχι όμως και τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους προσφέρει απλόχερα παχυλές χρηματοδοτήσεις για να θωρακίσουν τα κέρδη τους, όπως σε μιντιάρχες, αεροπορικές εταιρείες, φαρμακευτικούς ομίλους κ.ά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς ότι τα αιτήματα που θέτει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των εργαζομένων είναι μαξιμαλιστικά που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία, την ώρα πάντως που δίνει ζεστό χρήμα στους εργοδότες για να ξεπεράσουν την κρίση που επίσπευσε η πανδημία. Παρουσίασε ως σημαντικές παρεμβάσεις τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, προγράμματα που ικανοποιούν αξιώσεις της εργοδοσίας και αφήνει εκτός επιδότησης μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον Τουρισμό και άλλους κλάδους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί