Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση δεν έχει ενσυναίσθηση της κατάστασης – Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2021

Με την κυβέρνηση να βλέπει τους σχεδιασμούς της για τη διαχείριση της πανδημίας να πέφτουν στο κενό, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά κρούοντας παράλληλα ηχηρό καμπανάκι για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και στο κομμάτι της οικονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία»

Στο άνοιγμα στη Βουλή, της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, της συζήτησης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2021, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή στην κριτική της.

«Βιώνουμε την απόλυτη κυβερνητική αποτυχία, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης», δήλωσε η πρώην υπουργός.about:blank

Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προετοιμάσει το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν το έκανε. Δεν προχώρησε σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, σε μαζικές συνταγογραφήσεις δωρεάν τεστ, σε ενίσχυση με ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου δόθηκαν στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα μόλις 200εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι θα δίνονταν αν δεν υπήρχε πανδημία. Αυτό μαρτυρά η εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «και στο πεδίο της οικονομίας η αποτυχία είναι παταγώδης, η Ελλάδα κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη  στο 3ο τρίμηνο του 2020, 11,7%, όταν ο μ.ο. ήταν 4,3%. Το 2020 η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, 10,5% προβλέπει προϋπολογισμός».

Η κυβέρνηση, τόνισε, «μπορούσε να δράσει διαφορετικά, γιατί η χώρα είχε μια σειρά από πλεονεκτήματα: buffer και ρυθμισμένο χρέος, άρση του συμφώνου σταθερότητας, έκτακτο πρόγραμμα της ECB –πρωτόγνωρης ρευστότητας. Όμως, επέλεξε τη μη στήριξη». Ειδικότερα, σημείωσε, «έγιναν εξαιρετικά περιορισμένες κρατικές δαπάνες. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δαπάνησε μόλις 6,7 δισ., από τα οποία τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια. Τα 24 δισ. του κ. Μητσοτάκη έχουν καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόσθεσε, «δόθηκαν δάνεια αντί για απευθείας επιχορήγηση. Η συντριπτική πλειονότητα τους εδώ και μήνες συνθλίβεται ανάμεσα στην έλλειψη ρευστότητας και τη διόγκωση των χρεών», ενώ «στους εργαζόμενους, αντί για υποστήριξη, έγινε μια σφοδρή επίθεση» και «δεν λήφθηκε κανένα ουσιώδες μέτρο πραγματικής εισοδηματικής στήριξης των πληττόμενων νοικοκυριών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επαγγελματικοί φορείς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «πρότειναν επιδότηση της εργασίας με αναπλήρωση  του μισθού, ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, απευθείας ενισχύσεις στις επιχειρήσεις», αλλά η κυβέρνηση «μας αγνόησε όλους επιδεικτικά, περιφερόμενη αυτάρεσκα μέσα στη φούσκα της εικονικής πραγματικότητας μιας δήθεν επιτυχίας».

Καταθέτοντας τα στοιχεία της Eurostat η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «οι μισθοί κατέρρευσαν και οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα έχασαν το 12% του εισοδήματός τους, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε. και συνολικά οι Έλληνες εργαζόμενοι βιώνουν την 3η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ε.Ε.», επίσης «το εισόδημα των νοικοκυριών, πριν το δεύτερο λοκ-ντάουν, είχε μειωθεί κατά 4 δισ.» ενώ «πάνω 100.000 άνθρωποι βρίσκονται εκτός εργασίας».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «δημιουργήθηκαν νέα χρέη 2,5 δισ., των πολιτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι οφειλές που πάγωσαν μέσα στην πανδημία που είναι άλλα 1,6 δισ. Σε αυτούς τους πολίτες η κυβέρνηση απάντησε με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπου όλοι πτωχεύουν και χάνουν όλη την περιουσία τους».

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «εγκλωβισμένη στην ιδεοληπτική της αγκίστρωση στο νεοφιλελεύθερο δόγμα αφενός και στην αλαζονεία και την αυταρέσκεια αφετέρου», έτσι «δεν στήριξε την κοινωνία και εκτροχίασε την οικονομία». Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι «με αυτές τις επιλογές, ακυρώθηκαν οι προϋποθέσεις για μια σοβαρή και γρήγορη ανάκαμψη το επόμενο έτος», ενώ «και για το 2021 προβλέπει ότι θα συνεχίσει την ίδια και χειρότερη πολιτική, με μηδενική στήριξη σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, σε ολόκληρους τομείς και κλάδους».

Η στρατηγική της κυβέρνησης, επισήμανε, «αποτυπώνεται στην Έκθεση Πισσαρίδη και στην πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης: ελαστικοποίηση της εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υποδομών, υπηρεσιών και αγαθών, υγείας, παιδείας, ασφαλιστικού, συρρίκνωση έως εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση κοινωνικών δαπανών. Ένα σχέδιο που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «υπάρχει, όμως, και το αντιπαραθετικό σχέδιο, αυτό που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Που λέει ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση των δημοσίων δομών, το καθολικό κοινωνικό κράτος, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική ευημερία».

ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες ελπίδες»

Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την κυβέρνηση να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ότι χάρη στο εμβόλιο, θα έχουμε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δημιούργησε, και τα οποία ήταν «προσαρμοσμένα» στις ανάγκες επιχειρηματικών και τουριστικών ομίλων και είπε ακόμη ότι η πολιτική της για διασφάλιση των συμφερόντων όλων με κρατική παρέμβαση, «έχει αρωγό τη χρήσιμη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ, και των άλλων κομμάτων.

Όσο για το μέτρο των αγορών με προπαραγγελία (click away) είπε ότι μόνο το 15% των επιχειρήσεων λιανεμπορίου μπορεί να κάνει ηλεκτρονικό εμπόριο, τη στιγμή που τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν ήδη πτώση τζίρου πάνω από 80%. «Τέτοια μέτρα είναι προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων, και επιφυλάσσουν μαζικά λουκέτα τους πρώτους μήνες του 2021» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ και πρότεινε το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων λιανεμπορίου με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

ΜέΡΑ 25:«Ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί»

Για προϋπολογισμό, που ακόμα και η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης. Σε κάθε προϋπολογισμό θα έπρεπε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή που απειλεί την κοινωνία, αλλά αυτός που συζητάμε δεν δίνει καν στοιχειώδεις απαντήσεις στην υεγιονομική κρίση, όταν μάλιστα έχουμε πάνω από 100 οικογένειες καθημερινά να θρηνούν συνανθρώπους μας, είπε ο κ. Αρσένης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα στάθηκε τυχερή λόγω της μικρής της έκθεσης στην Κίνα και τις χώρες από όπου διαδόθηκε ο ιός. Ωστόσο, αυτή την τύχη η κυβέρνηση δεν την χρησιμοποίησε για να ετοιμαστεί το ΕΣΥ αντίθετα εξέθεσε τη χώρα στην πανδημία με τον τουρισμό, προκαλώντας ζημιά «εκ του αποτελέσματος, αν βάλουμε κάτω τα έσοδα και τα θύματα».

Για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ λόγω πανδημίας, είπε ότι είναι ελλιπής: «Η Βουλή, με 8 εκ. έφτιαξε 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε με 400 εκ. που αντιστοιχούν σε 2.500 ΜΕΘ» είπε ο κ. Αρσένης.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Η σημερινή εκδοχή του προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα»

«Η χώρα χρειάζεται έναν Προϋπολογισμό ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Με ενδιάμεσο Πρόγραμμα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Με ένα πρόγραμμα πραγματικής επανεκκίνησης, που θα σηματοδοτήσει μια ευρύτερη αναγεννητική πορεία για τον τόπο. Που θα στηρίζεται σε πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Που δεν αρκείται στο να αντιμετωπίζει διαχειριστικά τα προβλήματα», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «παρά την αναπροσαρμογή των στόχων που έκανε η κυβέρνηση, η σημερινή εκδοχή του προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα» και αυτό συμβαίνει «γιατί εφαρμόζει αποσπασματικές και ασχεδίαστες πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης».

Νέα Δημοκρατία: «Προϋπολογισμός με όραμα και ρεαλισμό»

Ο προϋπολογισμός έχει όραμα ρεαλισμό και σύνεση στις ανάγκες της πραγματικότητας και της κοινωνίας ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας άσκησε μετωπική επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον τρόπο που πολιτεύεται σε μια όπως είπε πρωτόγνωρη περίοδο, αυτής της πανδημίας, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ενώ «σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κρατών τους και, τελικά, των κυβερνήσεων τους». Βεβαίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πουθενά στον κόσμο δεν σωπαίνουν -με την εξαίρεση των ακραίων λαϊκιστών – όμως πουθενά δεν κηρύσσουν τη διχόνοια, δεν φέρνουν την καταστροφή. Πολιτεύονται με ενσυναίσθηση και αντίληψη των ευθυνών τους και των δυνατοτήτων της χώρας τους. O ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παραμένει οπαδός του δόγματος της καταστροφής. Λοιδορεί τις προσπάθειες των πολλών, στο σύστημα υγείας, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στην εστίαση, στις συγκοινωνίες, όλους όσοι δίνουν μάχες για να μείνουμε όρθιοι και ασφαλείς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί