Μινεάπολη: Περικοπή προϋπολογισμού της αστυνομίας μετά τη δολοφονία Φλόιντ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μινεάπολης ενέκρινε ομόφωνα σήμερα προϋπολογισμό, ο οποίος αφαιρεί περίπου οκτώ εκατομμύρια δολάρια από το αστυνομικό τμήμα της πόλης, ποσό που προορίζεται να χρηματοδοτήσει προγράμματα πρόληψης της βίας. Ωστόσο, θα διατηρήσει ακέραια τα προβλεπόμενα επίπεδα στελέχωσης της αστυνομίας που επιθυμεί ο Δήμαρχος, προκειμένου να αποφύγει ένα βέτο εκ μέρους του. 

Ο Δήμαρχος, Τζέικομπ Φρέι, ο οποίος έχει απειλήσει με βέτο ολόκληρο τον προϋπολογισμό σε περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο υλοποιούσε τα σχέδιά του για περικοπές στη στελέχωση της αστυνομίας, δήλωσε ότι η ψήφισή του αποτελεί μια καθοριστική στιγμή για την πόλη, η οποία βιώνει υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, εν μέσω αιτημάτων για περικοπή στη χρηματοδότηση της αστυνομίας, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μάη.

«Όλοι μοιραζόμαστε ένα βαθύ και ειλικρινή σεβασμό για το ρόλο που διαδραματίζει η τοπική μας κυβέρνηση στην υπηρεσία του λαού της πόλης μας» δήλωσε ο Φρέι. «Και σήμερα έχουμε καλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Μινεάπολης».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αρχικά είχε εγκρίνει πρόταση για περικοπές που θα κατέβαζαν τον αριθμό των αστυνομικών του Τμήματος στους 750 αστυνομικούς, από τους 888 σήμερα, ξεκινώντας από το 2022. Ωστόσο, άλλαξαν πορεία χθες βράδυ, αφού ο Δήμαρχος αποκάλεσε την πρότασή του «ανεύθυνη». Το Συμβούλιο, με οριακή πλειοψηφία 7 έναντι 6 αποφάσισε να αφήσει τον ίδιο αριθμό υπηρετούντων αστυνομικών.

«Απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε έναν προϋπολογισμό ο οποίος εκπροσωπεί έναν συμβιβασμό, αλλά και ένα μεγάλο βήμα μπροστά για ένα περισσότερο συμπονετικό και αποτελεσματικό μέλλον στον τομέα της Ασφάλειας» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Στιβ Φλέτσερ, συν-συγγραφέας της πρότασης της μείωσης προσωπικού της Αστυνομίας. Δήλωσε επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει περισσότερη δουλειά να κάνει και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πλέον να μένουν κολλημένοι στο παρελθόν».

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του σχεδίου αστυνόμευσης της πόλης ύψους 179 εκατ. δολαρίων κατά οκτώ εκατομμύρια, τα οποία προορίζονται για ομάδες στήριξης της ψυχικής υγείας, πρόληψης της βίας και άλλες πρωτοβουλίες.

Υποστηρικτές της κίνησης χαρακτηρίζουν το σχέδιο του Δημοτικού Συμβουλίου «Ασφάλεια για όλους» ως τελευταία εκδοχή του κινήματος «Κόψτε τη χρηματοδότηση της Αστυνομίας» (defund the police), το οποίο η Μινεάπολη και άλλες πόλεις δημιούργησαν, μετά τη δολοφονία του Φλόιντ και τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αστυνομική βιαιότητα και τον ρατσισμό.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί