Ερντογάν: Δε θα μας επηρεάσουν πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ

Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ενεργεί ανέντιμα και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της και για έναν Έλληνα πρωθυπουργό που κάνει πολιτική με το ψέμα, έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, όπου θα παραστεί στις «εκδηλώσεις νίκης» κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε πιθανές κυρώσεις από την Ε.Ε., εκτιμώντας μάλιστα ότι δε θα επηρεάσουν σοβαρά την Τουρκία. Παράλληλα, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι ενεργούν «ανέντιμα» προς τη χώρα του και ότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.

«Οποιαδήποτε απόφαση για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. «Επισήμως, από το 1963 η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις σε μας συνεχώς. Η Ε.Ε. δεν ήταν ποτέ έντιμη. Η Ε.Ε. ποτέ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Αλλά εμείς πάντα ήμασταν υπομονετικοί και ακόμα είμαστε. Θα δούμε τί βήματα θα κάνουν τώρα», είπε ακόμη ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι οι «τίμιοι και ειλικρινείς» μεταξύ των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. είναι «εναντίον τέτοιων μέτρων».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. «Στην πραγματικότητα πάντα αποφεύγουν τις διαπραγματεύσεις», είπε, φέρνοντας ως «παράδειγμα το κάλεσμα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για συνομιλίες: «Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ».

«Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα. Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας εκεί και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Δεν θα συμβιβαστούμε εκεί. Αλλά εάν η Ελλάδα πραγματικά είναι τίμια, εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Επαναδιατυπώνοντας το αίτημα για διοργάνωση διάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην περιοχή, ο Ερντογάν, είπε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία «δεν επιθυμεί ποτέ την ένταση, αλλά την ειρήνη, τη συνεργασία, το δίκαιο και την εφαρμογή της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτό περνάει μέσα από διαπραγματεύσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό», ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται «να υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς», ούτε «θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικούς επεκτατισμούς».

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μία μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και μία μέρα μετά τη φιλική προσέγγιση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν.

Στη σύνοδο του Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα να αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία ειδάλλως ενδέχεται να αντιμετωπίσει τιμωρητικά μέτρα.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, το τουρκικό σεισμικό σκάφος ερευνών Oruc Reis επέστρεψε στην Τουρκία όπως είχε κάνει και πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ένα άλλο ερευνητικό πλοίο, το Barbaros Hayreddin Pasa, παραμένει στα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τα ενεργειακά της δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα των απομονωμένων Τουρκοκυπρίων, ενώ Αθήνα και Λευκωσία καταγγέλλουν τις ενέργειές της ως ξεκάθαρη παραβίαση των χωρικών τους υδάτων.

Στο άλλο μέτωπο της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα τις απειλές αμερικανικών κυρώσεων για την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ως «ανάρμοστες» και είπε ότι ελπίζει να συζητήσει το θέμα με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ξέρω πολύ καλά τον Μπάιντεν… με έχει επισκεφτεί στο σπίτι μου », είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν λάβει ή οι δηλώσεις σχετικά με τις αγορές όπλων μας είναι ανάρμοστες. Θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε με τον Μπάιντεν αφού αναλάβει τα καθήκοντά του».

Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 έχει ήδη απομακρύνει την Τουρκία -μέλος του ΝΑΤΟ – από το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών F-35, με τη βορειοατλαντική συμμαχία να επιμένει ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί απειλή για εκείνη και θέτει σε κίνδυνο ιδιαίτερα τα τεχνικά μυστικά του F-35.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί