Στο στόχαστρο η Μενδώνη για νομοσχέδιο που προβλέπει εξαγωγή έργων τέχνης από μουσεία – Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε για ακόμη μια φορά η υπουργός Πολιτισμού με αφορμή νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και το οποίο, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει εξαγωγή έργων τέχνης από μουσεία για έναν αιώνα.

Το νομοσχέδιο συζητείται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον Νίκο Φίλη, να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο για την εξαγωγή έργων τέχνης από μουσεία.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένα αντικείμενο μπορεί να μεταφερθεί από μουσείο της Ελλάδας σε μουσείο του εξωτερικού για 5 έτη (+ 5 με νέα απόφαση), αν και συνήθως ο δανεισμός διαρκεί πολύ λιγότερο και γίνεται με αμοιβαιότητα, δηλ. ανάλογα εκθέματα του εξωτερικού πλουτίζουν προσωρινά εκθέσεις στην Ελλάδα

«Στο νόμο της κας Μενδώνη, όπως παρουσιάστηκε αρχικώς στη διαβούλευση προβλεπόταν η αύξηση της διάρκειας «εξαγωγής» του αντικειμένου ή, πλέον, ολόκληρου μνημείου (!) για 10 + 10 έτη. Ήδη, αυτά τα 20 έτη συνιστούν μια αδικαιολόγητα μακρά περίοδο απουσίας του αντικειμένου από την Ελλάδα. Ακολούθως, η κυβέρνηση κατέθεσε το νόμο στη Βουλή με το άρθρο να προβλέπει… 50 + 50 έτη για να το μετατρέψει σήμερα μέσα σε κατακραυγή σε 25 + 25! Ανεβοκατεβάζουν τις δεκαετίες σαν να τρώνε στραγάλια! Και μάλιστα, η εξαγωγή προβλέπεται πλέον όχι μόνο προς ξένα μουσεία, αλλά και σε “παρεμφερείς χώρους” ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία των φορέων που θα υποδέχονται και θα φυλάσσουν τα μνημεία μας για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα» αναφέρει ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Προειδοποιεί, ακόμη, ότι εκτός από την επιχείρηση «εκπατρισμού» υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις, καθώς «τα μουσεία και τα μνημεία μας είναι από τους πιο βασικούς πόλους έλξης τουριστών». 

«Είμαστε στα σοβαρά πρόθυμοι να κάνουμε άλλες χώρες και άλλα μουσεία στο εξωτερικό μόνιμους πόλους έλξης, υποσκάπτοντας τον τουρισμό στη χώρα μας; Κάθε φορά νομίζω ότι πιο χαμηλά για αυτή την κυβέρνηση, δεν έχει. Αμ, έχει και παραέχει! Να προσέξουν καλά. Ο νόμος αυτός, με τέτοιο άρθρο, δεν μπορεί να περάσει. Να το πάρουν πίσω διαφορετικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο, και τότε θα διαπιστώσουμε ποιοι βουλευτές της ΝΔ είναι έτοιμοι στο βωμό της κομματικής πειθαρχίας να στηρίξουν τέτοιο τερατούργημα. Και να φέρουν το βάρος για… 25+25 έτη. Και το ίδιο βέβαια ισχύει για τον πρωθυπουργό. Θέλει να συνδέσει το όνομά του με το νομοθέτημα της κας Μενδώνη;» καταλήγει ο Νίκος Φίλης.

Μετά τις αντιδράσεις η υπουργός Πολιτισμού υποσχέθηκε να φέρει νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, απορρίπτοντας, πάντως, τις επικρίσεις για το συγκεκριμένο άρθρο.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων:

Κατισχύουν όλες οι διατάξεις του ισχύοντος αρχαιολογικού νόμου. Τίποτα δεν καταργείται. Το κεντρικό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει και ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και αυστηρά. Ακούσαμε αντιπολιτευτικές κορώνες για δήθεν ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι οποίες λέγονται μόνο για εσωτερική εκμετάλλευση. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως κομβικό σημείο στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας. Η Ελλάδα οφείλει να είναι μπροστά. Το ΤΑΠΠ ανασυγκροτείται και μετατρέπεται επιτέλους σε έναν σύγχρονο οργανισμό παραμένοντας όμως ΝΠΔΔ και υποστηρίζοντας το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι το πλεονέκτημα της χώρας μας. Δεν νοείται να αντιμετωπίζεται η όποια πρόταση για αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου ως ενέργεια που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του. Δεν μπορεί αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο, του πολιτισμού μας, να εμποδίζεται από επιτηδεύσεις. Στόχος της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι να συνδέσει τον πολιτισμό με την ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ευκαιριών, επενδύσεων και ενδυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος. Θα είναι τεράστιο λάθος να μην δώσουμε τη δυνατότητα να φέρει έσοδα για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά και να εμποδίσουμε να προβάλει στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που έχει η χώρα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί