Όργιο βίας και καταστολής με την υπογραφή του απολυταρχικού πρωθυπουργού

Οι χθεσινές σκηνές στα Εξάρχεια δεν απαιτούν ιδιαίτερες περιγραφές. Αστυνομικοί συλλάμβαναν στο σωρό κόσμο κατά δεκάδες, ανθρώπους που ήθελαν απλά να αφήσουν ένα λουλούδι στον τόπο όπου συνάδελφός τους δολοφόνησε το 2008 τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Άλλοι συνάδελφοί τους κομμάτιαζαν τα λουλούδια, που πολίτης πρόλαβε να αφήσει, προτού η περιοχή μοιάζει με γειτονιά υπό κατοχή. Μερικές δεκάδες νεαρές και νεαροί έτρεχαν να σωθούν σε πολυκατοικίες μήπως και γλιτώσουν τα δακρυγόνα, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ απωθούνταν βίαια από τα όργανα της αστυνομίας, που με τη σειρά τους ανέλαβαν και την υποχρέωση βιντεοσκόπησης των μικρών συγκεντρώσεων.

Το όργιο βίας και καταστολής έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκτελεστικό όργανο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την εκούσια αποχαλιναγωγημένη αστυνομία. Η απαγόρευση συναθροίσεων για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, δεν είναι προφανώς κάποιο αναγκαίο κακό, δεν καταπατάς το Σύνταγμα για μια αδυναμία. Χτες αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπώς πως στόχος τους είναι η γενικότερη και εκ των προτέρων καταστολή των κοινωνικών διεκδικήσεων.

Ποσώς ενδιαφέρει, δηλαδή, τον πορφυρογέννητο και πλούσιο Μητσοτάκη για την υπέρβαση της πανδημίας και την προστασία του γενικού πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Αν είχε και την παραμικρή έγνοια για αυτά, δεν θα διέτασσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να γεμίσει με χιλιάδες αστυνομικούς το κέντρο της Αθήνας για ακόμα μια φορά. Η δε επίσκεψή του στην Πάρνηθα και η χαλαρότητα που επέδειξε με τους μοτοσικλετιστές και τα μηχανάκια μοτο-κρος, ισοδυναμεί με μια βροντερή δήλωση πως δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τα μέτρα, καθώς αυτά αφορούν τους φτωχούς, που με το μοντέλο που υπηρετεί δεν θα μπορούν να λάβουν ποτέ καλή περίθαλψη.

Δεν τα υπολογίζουν, όμως, καλά τα δεδομένα οι ακροδεξιοί κυβερνώντες. Το εμβόλιο δεν θα αποτελέσει με βεβαιότητα την έξοδο από το τούνελ, αλλά την απαρχή άγριων κοινωνικών συγκρούσεων. Ο φτωχοποιημένος λαός, που έζησε κλεισμένος για μήνες περιμένοντας υπομονετικά την λήξη της έκτακτης κατάστασης, πιθανόν να βγει από τα σπίτια του πεινασμένοςεξαγριωμένος, με ισχυρό το αίσθημα της άγριας αδικίας που υπέστη από έναν ελαφρύ πρωθυπουργό. Οι δυνάμεις που θα ξεσπάσουν θα ισχυροποιηθούν παραπάνω, όταν ο λαός έρθει αντιμέτωπος με τη νέα οικονομική και εργασιακή πραγματικότητα που χτίζει επιμελώς και στα γρήγορα η κυβέρνηση.

Ο νέος ολοκληρωτισμός θα είναι ποτισμένος με νέες απαγορεύσεις, αυτή τη φορά στους χώρους εργασίας, στους δρόμους, στα σπίτια μας.

Ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαφύγει είτε με ανασχηματισμό είτε με εκλογές. Τίποτα από αυτό δεν μπορεί όμως να τον διασώσει από την μοίρα που του επιφυλάσσει η ιστορία, που φτιάχνουν οι κοινωνίες: Είναι ο χειρότερος, ο πιο απολυταρχικός, ο πιο προκλητικός πρωθυπουργός που πέρασε από την ιστορία της Ελλάδας.

Από το κύριο άρθρο της “Αυγής”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί