Ευαγγελία Ορφανού: Δεν είναι νόμιμο να μην έχει τεθεί ως θέμα ο προϋπολογισμός 2021

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Ευαγγελία Ορφανού, πρώην μέλος της παράταξης του Δημάρχου κ. Γιάννη Στεφανάκη, με αφορμή ανακοίνωση – καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την διαδικασία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Οροπέδιου Λασιθίου.

Και στις δύο ανακοινώσεις καταγγέλλεται ότι οι εισηγήσεις για τη διεξαγωγή του δημοτικού συμβουλίου στέλνονται λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση , με αποτέλεσμα οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην έχουν τον χρόνο να εξετάσουν τα θέματα τα οποία καλούνται να εγκρίνουν.

Η κ. Ορφανού από την μεριά της καταγγέλλει ότι δεν είναι νόμιμο, να μην έχει τεθεί, ως θέμα ο προϋπολογισμός 2021.

Στην ανακοίνωσή της η κ. Ορφανού αναφέρει:

  Με αφορμή την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Οροπεδίου Λασιθίου και συγκεκριμένα των δημοτικών συμβούλων της Χαλκιαδάκη Κωστή και Δαλαβέρου Ειρήνης, σχετικά με την απαράδεκτη διαδικασία συνεδρίασης 30-11-2020, του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, θέλω να ενημερώσω και να γνωστοποιήσω, με τη σειρά μου, ως Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τα εξής:

    Για πολλοστή φορά, μάλλον, έχει γίνει πάγια πολιτική της δημοτικής αρχής, οι εισηγήσεις των θεμάτων, να στέλνονται λίγες, μόλις, ώρες, πριν τη συνεδρίαση (μόλις το προηγούμενο βράδυ αυτής, στις 11:30 μ.μ.). Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι βασικές πληροφορίες των επιμέρους εισηγήσεων ήταν ελλιπείς, όπως σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε, να εγκρίνουμε θέματα, χωρίς τη δυνατότητα μελέτης τους, από χρονικής απόψεως και ελλιπών πληροφοριών. 

    Επίσης, δεν είναι δυνατόν να καλούμαστε, να εγκρίνουμε θέματα, που έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως αποδεικνύει και η προ πολλών ημερών δημοσιοποίηση τους σε εφημερίδες & ΜΜΕ. Δεν είναι νόμιμο. Επίσης, δεν είναι νόμιμο, να μην έχει τεθεί, ως θέμα ο προϋπολογισμός 2021, του Δήμου.     Επισήμανα, ότι θα έπρεπε, να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα του Δήμου, όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τα πόθεν έσχες όλων των αιρετών, όπως και τα δημοτικά συμβούλια, που γίνονται, και γενικά, να λάβουν κάθε μέτρο, που προάγει την διαφάνεια, ώστε να ενημερώνονται οι δημότες.

    Πέραν τούτων, ήθελα να ενημερώσω, ότι, όταν ζητείται επαρκής ενημέρωση για συγκεκριμένα θέματα, στα συμβούλια, η απάντηση των αρμοδίων Δημάρχου-Αντιδημάρχων είναι: ΚΑΜΙΑ διευκρίνιση. Το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ…ΣΙΩΠΗ. Συγκεκριμένα:

   Σε ερώτηση μου, για το ασύρματο δίκτυο WIFI και την υλοποίηση του στα χωριά «κατώτερου Θεού», (Άγιος Κωνσταντίνος, Λαγού-Πινακιανώ, Μαρμακέτω, Μέσα Λασίθι), σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, απάντηση ΔΕΝ πήρα

   Σε ερωτήσεις μου,  για το οδικό δίκτυο, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα δίκτυα όμβριων, την οριοθέτηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους, το σχεδιασμό, τις μελέτες, την κατασκευή, γενικά, των απαιτούμενων έργων,  ΔΕΝ πήρα απάντηση, από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, πάρα μόνο, από δημοτικό σύμβουλο άκουσα ειρωνικά, ότι δεν με είδε, να βρίσκομαι στην «Καρδαμούτσα» και να συμπάσχω μ’ αυτούς, δημοσιεύοντας φωτογραφίες.  

   Η απάντηση μου είναι σαφής: Οι άνθρωποι κρίνονται από τα έργα και όχι από τα λόγια τους. Προτιμώ να είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των δημοσιοποιήσεων, με φωτογραφίες. Η Ίντιρα  Γκάντι έλεγε: “Υπάρχουν αυτοί, που κάνουν τη δουλειά κι αυτοί, που παίρνουν τα εύσημα. Προσπάθησε να είσαι στους πρώτους, έχεις μικρότερο ανταγωνισμό”. Με αυτούς τους λίγους, θέλω να παραμείνω, γιατί δεν υπάρχει καλύτερο μαξιλάρι, από το να πηγαίνεις στο κρεβάτι σου κάθε βράδυ, με ήσυχη συνείδηση.

  Στον κανονισμό, αναφέρεται «οι δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζουν την γνώμη τους και ψηφίζουν κατά συνείδηση, αποβλέποντας, πάντοτε, στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών» και αυτό προσπαθώ να κάνω.

    Δεν θεωρώ τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τυπική διαδικασία, όπως η παρούσα δημοτική αρχή. Είμαι φανατική σύμμαχος της άποψης, πως πέρα από πολιτικές γραμμές και διαφωνίες, συμπορευόμαστε, με γνώμονα το συμφέρον αυτού του τόπου. Με αγάπη προς το Οροπέδιο και με αγνό ιδεαλισμό, να βάλουμε στην άκρη, τις όποιες κόντρες και διαφωνίες, που έχουμε και με σύμμαχο τη Δημοκρατία και το διάλογο, να προχωρήσουμε προς τα μπροστά.

   Αυτά ήθελα, να γνωστοποιήσω, όχι για αντιπαράθεση, αλλά, για να συνεργαστούμε στη λήψη αποφάσεων, για το συμφέρον του Λασιθιού.

   Με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου, που αγαπώ, του δικού μας τόπου.

Λίγες ημέρες πριν και η Λαϊκή Συσπείρωση Οροπεδίου Λασιθίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

Για ακόμα μία φορά, στη συνεδρίαση -με τηλεδιάσκεψη- του δημοτικού συμβουλίου, παρακολουθήσαμε το ίδιο έργο της απαξίωσης της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων. Συγκεκριμένα, είναι πάγια τακτική της δημοτικής αρχής οι εισηγήσεις,και μάλιστα χωρίς βασικές πληροφορίες, να στέλνονται λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση (στην προκειμένη περίπτωση μας κοινοποιήθηκαν μόλις το προηγούμενο βράδυ της συνεδρίασης).

Η δημοτική αρχή Οροπεδίου -με πρόσχημα την πανδημία- κατάργησε τις δια ζώσης συνεδριάσεις, προκειμένου να περνά η κυβερνητική πολιτική χωρίς αντιδράσεις, αντίλογο, συμμετοχή προέδρων τοπικών συμβουλίων, φορέων, σωματείων, έλεγχο της διοίκησης του δήμου. Προκειμένου να μη συζητιούνται τα υπομνήματα και οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα ανακούφισης και στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, για την προστασία της υγείας του λαού, για τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ειδικά μετά τις πρόσφατες καταστροφές. Θέματα για τα οποία η Δημοτική Αρχή δεν παίρνει θέση, δεν αρθρώνει κουβέντα ως συνυπεύθυνη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αυτή η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο ευτελισμός των συλλογικών διαδικασιών προχωρά ακόμα περισσότερο, με τις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες, στις οποίες οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να εγκρίνουν θέματα χωρίς τη δυνατότητα να τα μελετήσουν, αφού η εισήγηση έχει σταλεί λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση! Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή Οροπεδίου θεωρεί τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τυπική διαδικασία, στην οποία κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν χρειάζεται να γνωρίζει και να έχει άποψη, ναέχει ουσιαστική συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη διαδικασία «συνεδρίασης» του δημοτικού συμβουλίου. Αυτός ο εμπαιγμός με κύρια ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου δεν μπορεί να συνεχιστεί! Η δημοτική αρχή είναι υπόλογη στον λαό και ακριβώς αυτή η συνολική της στάση δείχνει πόσο μακριά είναιαπό τις ανάγκες του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί