Χιλιάδες Αρμένιοι στους δρόμους δίνουν τελεσίγραφο παραίτησης στον πρωθυπουργό

Την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν ζητούν οι χιλιάδες των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν, με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι διαδηλωτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό Πασινιάν ότι αν δεν παραιτηθεί έως το μεσημέρι την ερχόμενη Τρίτη, θα ξεσπάσει κύμα πολιτικής ανυπακοής.

Ο Πασινιάν μέχρι σήμερα αρνείται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αποκτά έλεγχο μεγάλου μέρους του αρμενικού θύλακα, ήταν ένας οδυνηρός συμβιβασμός, αλλά απέτρεψε τα χειρότερα. 

Lusi Sargsyan/PHOTOLURE via AP

Ωστόσο, περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό της Αρμενίας «προδότη», ζητώντας του να φύγει, ενώ έκαναν πορεία προς το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του κόμματος Πατρίδα, Αρτούρ Βανετσιάν, χαρακτήρισε τον Πασινιάν «πολιτικό πτώμα, που κάθεται στον πρωθυπουργικό θώκο», ενώ πολλοί κληρικοί που πήγαν στην κινητοποίηση κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι επέτρεψε στους Αζέρους να καταλάβουν ιερούς χριστιανικούς ναούς.

Επικεφαλής της πορείας οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσηςHrant Khachatryan /PAN Photo via AP

Μάλιστα τα 17 κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη προτείνει ως υποψήδφιο αντικαταστάτη του Πασινιάν τον Βαζγκέν Μανουκιάν, βετεράνο πολιτικό, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου με το Αζερμπαϊτζάν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί