Την επόμενη εβδομάδα ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα – Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό

Επιφυλάξεις των ειδικών για το σχέδιο της κυβέρνησης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το ολικό σχέδιο για το πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς, όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ίδια ώρα που οι ειδικοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο της κυβέρνησης.

«Το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα, μετά θα δούμε τι θα ανοίξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως «οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε».

«Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων όπως είπε. «Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συμπλήρωσε.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει πως αποφασίζει με βάση τις οδηγίες των ειδικών, οι ειδικοί όχι μόνο δεν εμφανίζονται έτοιμοι να προτείνουν έστω και μερική χαλάρωση, αλλά αντίθετα θεωρούν ότι το lockdown θα έπρεπε να είναι ακόμη αυστηρότερο καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Δείτε επίσης: Επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων: Ένα πρόωρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο lockdown αργότερα

«Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν», συνέχισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις γιορτές λέγοντας πως είναι δύσκολο να επιτραπούν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

«Είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα», τόνισε σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών που καταγράφονται καθημερινά» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς προσθέτοντας ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει ακόμη συζητηθεί καθόλου αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί