Η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τις απλήρωτες εφημερίες γιατρών, ΑμεΑ, ενεργειακή φτώχεια και δημόσια Υγεία

Συνεχίζουν να κρύβουν τα πρακτικά από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό

Η κυβέρνηση απέρριψε, δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με κοιβουλευτικές πηγές η κυβέρνηση είπε «ξερό όχι» στις τροπολογίες που αφορούν στην:

  1. Πληρωμή πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που έγιναν στο ΕΣΥ από την 1η Ιουλίου 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η πανδημία.Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έληξε 1/7/2020, με αποτέλεσμα  οι πέραν του πλαφόν εφημερίες που υποχρεωτικά πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας, με τεράστια ψυχοσωματική επιβάρυνση των γιατρών, παραμένουν απλήρωτες για μήνες
  2. Δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.
  3. Λήψη μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση των Αναπήρων που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.
  4. Κατάθεση στη Βουλή των πρακτικών της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που αφορούν στις προτάσεις τους για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας αλλά και όσων έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Ταυτόχρονα, επιμένει να διαχειρίζεται με όρους επικοινωνίας και αδιαφάνειας την πανδημία, κρύβοντας τα πρακτικά από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.

Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές

«Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Κάθε μέρα γίνεται πιο σαφές ότι η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο Twitter.

Α. Ξανθός για την απόρριψη της τροπολογίας για την πληρωμή των γιατρών: «Ντροπή για τη στάση της κυβέρνησης!»

«Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα αποδεχόμενο την έτοιμη νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται πεισματικά να το κάνει χωρίς καμιά αιτιολογία. Την ίδια ώρα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες του τελευταίου 3μηνου του 2020, με κίνδυνο να έρθουν οι γιορτές και να είναι απλήρωτες και οι τακτικές εφημερίες από τον Οκτώβριο και μετά. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής» ανταποκρίνεται . Και μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα «ευχαριστώ» . Μόνο που αυτό προκαλεί, προσβάλλει και, κυρίως, πλήττει το ηθικό των γιατρών στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης». Μια λέξη μόνο ταιριάζει : ντροπή!

Σ. Βαρδάκης: «Για άλλη μία φορά αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

Η κοινωνία μας είναι βαθιά πληγωμένη σε πολλά επίπεδα. Τόσο οι πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όσο και η οικονομική κρίση  που γιγαντώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης με λήψη αποσπασματικών και αναποτελεσματικών μέτρων στήριξης προς εργαζομένους, επιχειρήσεις, ανέργους αλλά και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα οποία άφησαν εκτεθειμένους και χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης των πάγιων οφειλών τους μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθιστούν αυτονόητο χρέος μιας πολιτείας τη διασφάλιση των απαραίτητων, για την αξιοπρεπή διαβίωση, κοινωνικών  αγαθών για όλους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπραξε το αυτονόητο, καταθέτοντας τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», με την οποία ζητούσαμε για όσους αποδεδειγμένα υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους από τη 1/3/2020 έως και 31/10/2020 να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, να υπάρξει δωρεάν επανασύνδεση  των κομμένων παροχών, απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου  και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές, ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022. 

Η απόρριψη της τροπολογίας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στους πληττόμενους συμπολίτες μας είναι πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έδινε έκπτωση 30% σε όσους κάλυπταν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Για 300.000 νοικοκυριά τα οποίοι λάμβαναν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η έκπτωση στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν της τάξης του 70%. Από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, πλήρωναν τελικά λιγότερα από 50 ευρώ. 

Αυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρίζουν μηχανικής υποστήριξης και εξοικονομήσαμε 10 εκατ. ευρώ για όσους είχαν υπαχθεί στο ΚΟΤ, αλλά τους είχε κοπεί το ρεύμα (1.342 νοικοκυριά το 2017) με τα οποία πληρώθηκε κόστος επανασύνδεσης και η οφειλή, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί