Επιστολή Μ. Χνάρη σε Βορίδη για το σύστημα Nutri- Score

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αναφέρεται στον σοβαρό κίνδυνο που θέτει το σύστημα επισήμανσης ποιότητας προϊόντων που έχει υιοθετηθεί προαιρετικά στη Γαλλία, Nutri – Score για τα κρητικά εξαγώγιμα προϊόντα και ειδικά για το λάδι, το μέλι και άλλα προιόντα.

Το σύστημα αυτό στοχεύει στην ενημέρωση των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή “υγιεινών τροφών”. Συγκεκριμένα, η στάθμιση των τροφών γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα λίπη, τα σάκχαρα και το αλάτι των τροφών, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό έχει ως συνέπεια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λίπη όπως το λάδι και υγιεινά σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα.

Ο κίνδυνος για τα ελληνικά προϊόντα προκύπτει από την υιοθέτηση αυτού του συστήματος και από άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία, για την ώρα, σε προαιρετικό επίπεδο.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Χνάρης μετέφερε στον Υπουργό την ανησυχία των κρητικών παραγωγών και του Συνδέσμου Εξαγωγέων του νησιού και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση το σύστημα αξιολόγησης Nutri – Score και σε κάθε περίπτωση να αποτραπεί η παγίωση, στη σημερινή του μορφή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί