Δίκη για την απαγωγή του Μ. Λεμπιδάκη: Αθώοι τρεις από τους 12 κατηγορούμενους

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 9 κατηγορούμενους

Βγήκε σήμερα η απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας, αθωώθηκαν δύο άνδρες και συγκεκριμένα ένας 43χρονος και ένας 41χρονος, που σε πρώτο βαθμό τους είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών, ενώ αθωώθηκε και ένας 42χρονος εργαζόμενος της μάντρας αυτοκινήτων, στην οποία κρατείτο ο επιχειρηματίας.

Η κατηγορίες της συγκρότησης, διεύθυνσης και ένταξης που βάρυνε κατά περίπτωση τους υπόλοιπους, μετατράπηκε σε σύσταση συμμορίας από το δικαστήριο, ενώ με την απόφαση του εφετείου επιβλήθηκαν πολύ μικρότερες ποινές σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ert.gr, για 2 εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς η οποία τους τοποθετούσε στο σημείο της αρπαγής του επιχειρηματία, το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση τους.

Πρόκειται για έναν 47χρονο ιδιοκτήτη μπαρ από το Ρέθυμνο που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών και 4 μηνών και έναν 48χρονο που διέμενε μόνιμα στην Αθήνα και έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 26 ετών και 4 μηνών.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 9 κατηγορούμενους:

Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη, ιδιοκτήτη της μάντρας όπου βρέθηκε ο επιχειρηματίας.
Συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, στον 43χρονο φύλακα του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών στον 47χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία.
Συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών στον 25χρονο Σφακιανό.
Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών στον 49χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο.
Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών στον 63χρονο μεσίτη.
Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 μηνών στον 48χρονο ακτιβιστή από το Ρέθυμνο.
Συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών στον 48χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος. 
Συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών στον 51χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία.

Εφόσον οι περισσότεροι έχουν εκτίσει πάνω από τρία έτη στη φυλακή, καθώς και βάσει των μεροκάματων που έχουν κάνει, αναμένεται να αποφυλακιστούν όλοι σχετικά σύντομα, ενώ κάποιοι αποφυλακίζονται τις επόμενες ημέρες.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε διαρκέσει περίπου δύο μήνες, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2018 έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε καταδικάσει και τους 12 κατηγορούμενους που δικάζονταν. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έτη έως 26 έτη και 4 μήνες.

Οι βαρύτερες ποινές είχαν επιβληθεί πρωτόδικα σε δύο 48χρονους Ρεθυμνιώτες (26 έτη και 4 μήνες στον 10ο κατηγορούμενο και 26 έτη στον αποκαλούμενο Ευγένιο). Βαρύς είχε πέσει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και σε έναν 47χρονο, ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών. Ωστόσο, εκτιτέα ποινή κάθειρξης και για τους τρεις εν λόγω καταδικασθέντες είναι τα 25 έτη. Επίσης, ποινή κάθειρξης 25 ετών επιβλήθηκε σε δύο ακόμη άνδρες: σε έναν 25χρονο κι έναν 49χρονο (σ.σ. τον λεγόμενο παππού).


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί