Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ: Να υπάρχει δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία

Με Τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής & Πολεοδομικής Νομοθεσίας» 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από πρωτοβουλία των Θ. Φωτίου, Σ. Φάμελλου, Π. Πολάκη, Π. Πούλου και Χ. Καφαντάρη, ζητείται να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να υπάρχει δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

Όπως αναφέρεται στην Τροπολογία, η κρίση της πανδημίας που αυτή τη στιγμή βιώνουμε με ένα δεύτερο, πιο βίαιο κύμα, δημιουργεί υψηλά ποσοστά ύφεσης της οικονομίας, και πλήττει λόγω της ίδιας της φύσης της και των μέτρων υγειονομικής προστασίας που επιβάλλει, τα εισοδήματα μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Πόσο μάλλον που και πριν τον κορωνοϊό, λόγω της ύφεσης, πολλοί πολίτες είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις των εισοδημάτων τους. Από την πανδημία πλήττονται, επιπλέον των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονταν ήδη στο όριο της φτώχειας και της ακραίας φτώχειας, και κοινωνικά στρώματα που πριν την πανδημία διατηρούσαν ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Η στήριξη, με τα μέχρι στιγμής ληφθέντα ανεπαρκή μέτρα, αποκλειστικά και μόνον εργαζομένων και επιχειρήσεων, αφήνει εκτός ενίσχυσης ή με ελλιπή ενίσχυση μεγάλο τμήμα πληττόμενου πληθυσμού που καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες διαβίωσης με μειωμένους πόρους. Άμεση συνέπεια της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, της αδυναμίας δηλαδή των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την ομαλή διαβίωσή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, να συσσωρεύουν χρέη και να υφίστανται διακοπή της παροχής, όπως φαίνεται να συμβαίνει ήδη σε χιλιάδες περιπτώσεις.

Το ίδιο, συμβαίνει με οφειλές από την ύδρευση όταν σήμερα, εν μέσω πανδημίας, οι ανάγκες των νοικοκυριών σε νερό είναι αναπόφευκτα αυξημένες.

Συγχρόνως, οφειλές υπάρχουν από την πρώτη φάση της πανδημίας και στο φυσικό αέριο, ενώ σήμερα, η έλευση του χειμώνα δημιουργεί αυξημένες ανάγκες θέρμανσης στα πληττόμενα νοικοκυριά, και ως επακόλουθο συσσώρευση οφειλών.

Κινδυνεύουμε να επανέλθουμε στις δραματικές καταστάσεις που ζήσαμε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης όπου βιώσαμε ακραίες περιπτώσεις φτώχειας, με κόστος ακόμα και ανθρώπινης ζωής, λόγω διακοπής των ηλεκτρικών παροχών και χρήσης ακατάλληλων μέσων θέρμανσης όπως τα μαγκάλια. 

Τέλος, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων και της αναγκαστικής εξ αποστάσεως εργασίας του 70% του δυναμικού του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι απαραίτητη η χρήση του διαδικτύου, τόσο για την τηλεεκπαίδευση, όσο και για τη τηλεεργασία. Και γι αυτό, δεν αρκεί μόνον ο απαραίτητος εξοπλισμός, αλλά απαιτείται και η εξασφάλιση της σύνδεσης στο διαδίκτυο που το κόστος της επίσης βαρύνει τα σκληρά πληττόμενα νοικοκυριά.

Προξενεί κατάπληξη η αδράνεια που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα, μη παρέχοντας ενίσχυση στα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας όπως έπραξαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακριβώς για να προλάβουν την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του κράτους στους παρακάτω τομείς:

α.  Δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών

β. Δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού έως το τέλος του 2020 και την ένταξή αυτών σε κοινωνικό τιμολόγιο

γ. Απαγόρευση διακοπής των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου  και σύνδεσης στο διαδίκτυο στους δικαιούχους που έχουν συσσωρευμένες οφειλές.

δ. Ρύθμιση, για όλες τις παραπάνω παροχές, των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022.

Δικαιούχοι των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα είναι:

Μονοπρόσωπα και μονογονεϊκά νοικοκυριά  που κατά την περίοδο 1/3/2020 – 31/10/2020 υπέστησαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και διμελή και πολυπρόσωπα νοικοκυριά  που περιλαμβάνουν μέλη τα οποία ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: άτομα με αναπηρία, άνεργοι, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι με εργόσημο, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού. Προϋπόθεση ένταξης των νοικοκυριών στις προτεινόμενες διατάξεις είναι τα μέλη τους να έχουν αποδεδειγμένα υποστεί μείωση εισοδημάτων και να μην έχουν λάβει ενίσχυση μέσω των μέτρων της κυβέρνησης.

Ειδικά για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά  που στηρίζονται σε ένα μόνο εισόδημα, λαμβάνεται μέριμνα και καθίστανται δικαιούχοι των ως άνω παροχών ακόμη κι αν έχουν λάβει κρατική ενίσχυση με την προϋπόθεση ότι τα συνολικά εισοδήματά τους των τελευταίων 4 μηνών είναι έως 2.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ: Επανακαταθέτει τροπολογία για να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιστημόνων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί