“Να αποδοθεί τιμή στους Στ. Αλεξίου και Α. Καλοκαιρινό για τα 100χρονά τους”

(Ο λόγιος του Ηρακλείου Στυλιανός Αλεξίου (αριστερά) και δεξιά ο προδικτατορικός δήμαρχος Ηρακλείου, Ανδρέας Καλοκαιρινός)

Να αποδοθεί από το δήμο Ηρακλείου τιμή στους Στυλιανό Αλεξίου και Ανδρέα Καλοκαιρινό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή τους, το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, ζητά η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία”, μ επιστολή της στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Η πρόταση

          Κύριε Πρόεδρε,

Το επόμενο έτος, 2021, θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και το μεθεπόμενο, 2022,  100 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Πρόκειται για επετείους ιστορικών γεγονότων τεράστιας σημασίας για την πατρίδα μας, για τις οποίες θα οργανώσομε ανάλογης σημασίας εκδηλώσεις.

          Εντός όμως των ιδίων ετών θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη γέννηση δύο σημαντικών τέκνων της πόλης μας: του Στυλιανού Αλεξίου το 2021 και του Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού το 2022. Είναι επέτειοι, που πιστεύομε ότι δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.

          Ο Στυλιανός Αλεξίου, στον μακρύ και λίαν παραγωγικό βίο του (1921-2013), μεγαλούργησε σε δύο διαφορετικά πεδία: της Αρχαιολογίας και της Φιλολογίας.

Ως αρχαιολόγος πραγματοποίησε ανασκαφές στον Κατσαμπά και τον Λέντα, διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, στο οποίο δημιούργησε νέα πτέρυγα με 5 αίθουσες και 100 προθήκες, ίδρυσε τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου και δημοσίευσε βιβλία και άρθρα για τον Μινωικό πολιτισμό.

          Ως φιλόλογος εξελέγη καθηγητής μεσαιωνικής και νέας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξέδωσε μαζί με τη σύζυγό του, Μάρθα Αποσκίτου, τα έργα της Κρητικής Αναγέννησης καθώς και τα σημαντικότερα έργα του Διονυσίου Σολωμού, διατύπωσε νέες ερμηνείες για το έργο του εθνικού μας ποιητή, δημοσίευσε πλήθος μελετών και βιβλίων, μεταξύ των οποίων και την Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας από τον Όμηρο μέχρι τον 20ό αιώνα.

          Ο Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός (1922 – 1993) ήταν ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της ίδρυσης και λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, της έκδοσης των Κρητικών Χρονικών, της αναστήλωσης της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου και της καθιέρωσης των Κρητολογικών Συνεδρίων. Παράλληλα ως εκτελεστής της διαθήκης του ευεργέτη Ανδρέα Λ. Καλοκαιρινού  διαχειρίστηκε υποδειγματικά επί μισό σχεδόν αιώνα τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Καλοκαιρινού, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο. Ήταν ένας επιτυχημένος Δήμαρχος Ηρακλείου (1964 – 1967) και ο εμπνευστής του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου της πόλης μας.

          Ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Ανδρέας Καλοκαιρινός υπήρξαν σημαντικοί, όχι μόνο για το έργο που παρήγαγαν, αλλά και για το ήθος, με το οποίο πορεύθηκαν σ’ όλη τους τη ζωή, άξιοι να προβάλλονται ως υπόδειγμα για τις νεότερες γενεές. 

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι, κατά την άποψή μας, η αρμόδια να τιμήσει αυτές τις επετείους με την οργάνωση εκδηλώσεων, που μπορεί να είναι μία ημερίδα, μία έκθεση, μία έκδοση ή όλα αυτά μαζί.

          Ύστερα από τα παραπάνω, εισηγούμαστε στο Σώμα να αναθέσει στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη την οργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Στυλιανού Αλεξίου το 2021 και του Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού το 2022.

       Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος                                                     Ο Δημοτικός Σύμβουλος

            Άννα Παπαχρονάκη                                                     Μανόλης Βασιλάκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί