Τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2021

Θρυμματίζει στην κυριολεξία τις «προβλέψεις» του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook) που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, προβλέπει διψήφια ύφεση για το 2020 και συγκεκριμένα 10,1% και αναιμική ανάπτυξη κάτω της μονάδας (0,9%) για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού η κυβέρνηση υπολογίζει σε ισχυρή ανάπτυξη για το 2021 της τάξης του 4,8%.

Όσον αφορά το «μακρινό» 2022 ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,6%.

Σημειώνεται πως η είδηση μεταδίδεται από το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ ως: «ΟΟΣΑ: Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2021» σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, τίτλο που αναπαράγουν και τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα τη γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 1,5% που είχε σημειωθεί το 2019, ενώ για το 2021 και το 2022 εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 7% και το 2,6%, αντίστοιχα. Για το χρέος της γενικής κυβέρνησης (κατά Μάαστριχτ) προβλέπει ότι θα αυξηθεί φέτος στο 213,7% του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 207,6% το 2021 και περαιτέρω στο 194,6% το 2022.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη. Η πτώση 50% του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν συνέβαλε στη σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ανάκαμψη στη συνέχεια το 2021 «να προβλέπεται σταδιακή καθώς η συνεχιζόμενη κρίση υγείας επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και τις μεγάλες εξαγωγικές αγορές της».

Ο ΟΟΣΑ συνιστά τη χρονική επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης στα νοικοκυριά που έχουν απώλειες εισοδήματος καθώς και την επέκταση και καλύτερη στόχευση της στήριξης της ρευστότητας για τις βιώσιμες επιχειρήσεων, ενώ σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 δίνει προτεραιότητα στις μειώσεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και των ασφαλιστικών εισφορών, «οι οποίες θα στηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης πιο μακροπρόθεσμα». Συνιστά, επίσης, την ισχυρή διεύρυνση αποτελεσματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης που θα συμβάλλουν ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τις δεξιότητες που θα χρειάζονται για την αγορά εργασίας μετά την κρίση. Οι αναστολές πληρωμών φόρων και εισφορών θα πρέπει να συνοδευτούν από ισχυρότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ετοιμασθούν περαιτέρω μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και της ικανότητάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αύξηση της ανεργίας το 2021. Για το 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 16,9% από 17,3% πέρυσι, για να αυξηθεί στο 17,8% το 2021 και να υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί