Εντάλματα σύλληψης για 82 νυν και πρώην στρατιωτικούς στην Τουρκία

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά οι διώξεις κατά προσώπων που φέρονται να έχουν δεσμούς με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν συνεχίζονται.

Σύμφωνα με επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι τουρκικές αρχές έδωσαν εντολή για την σύλληψη 82 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της Τουρκίας σε επιχείρηση για τη σύλληψη υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μεταξύ των διωκώμενων στρατιωτικών είναι 70 εν ενεργεία στρατιωτικοί, ενώ η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη σε 39 επαρχίες. Έχουν ήδη συλληφθεί 63 άνθρωποι.

Την εντολή για τις συλλήψεις έδωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της επαρχίας της Σμύρνης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για απόταξη 848 μελών του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.

Από τον Ιούλιο του 2016 έως και σήμερα περίπου 80.000 άνθρωποι κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί και άλλοι έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ αυτών είναι περισσότεροι από 20.000 στρατιωτικοί.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ήταν ηγετικά στελέχη της απόπειρας πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι. Στην ίδια δίκη καταδικάστηκαν περίπου 500 αξιωματικοί του στρατού, πιλότοι και πολίτες με κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί