CNN: Η Κίνα γνώριζε αλλά ανακοίνωνε λιγότερα κρούσματα – Τα απόρρητα αρχεία της Γουχάν

Στα έγγραφα διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων και των δημόσιων ανακοινώσεων από τις κινεζικές αρχές

Η Κίνα απέκρυψε τις πραγματικές εκτιμήσεις για τα κρούσματα κορωνοϊού και απέτυχε να διαχειριστεί τα πρώτα στάδια της επιδημίας πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που αποκάλυψε το αμερικανικό CNN.   

Η διαρροή προήλθε από εργαζόμενο στο κινεζικό σύστημα υγείας, που έστειλε στο CNN περίπου 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, με πρωτεύουσα τη Γουχάν, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού Sars Cov 2.  

Ανεξάρτητοι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι τα αρχεία καταδεικνύουν πως το Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα δεν ανέφερε κρίσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό έως τον Απρίλιο του 2020.  

Στα έγγραφα διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εκτιμήσεων και των δημόσιων ανακοινώσεων από τις κινεζικές αρχές. 

  Στις 10 Φεβρουαρίου και μετά από εβδομάδες απουσίας από τα δημόσια φώτα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ μιλούσε μέσω ασφαλούς τηλεδιάσκεψης στους εργαζόμενους ενός νοσοκομείου της Γουχάν για τον ανώνυμο τότε κορωνοϊό.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της επιδημίας, υπογράμμισε την ανάγκη για ανοικτή ενημέρωση και επικοινωνία, καθώς σε όλο τον κόσμο αυξανόταν η ανησυχία για τους κινδύνους της «παράξενης πνευμονίας». 

  Την ίδια μέρα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 2.478 νέες περιπτώσεις, ανεβάζοντας – τότε- τον παγκόσμιο απολογισμό σε 40.000 και με μόλις 400 κρούσματα εκτός Κίνας. Όμως τα επίσημα αρχεία που έχει στη διάθεσή του το CNN δείχνουν πως αυτό ήταν μόνο μέρος της συνολικής εικόνας.   

Σε μία αναφορά με τίτλο «Εσωτερικό έγγραφο, παρακαλώ διατηρήστε το απόρρητο», οι αρχές της επαρχίας Χούμπει, ανέφεραν 5.918 νέα κρούσματα εκείνη την ημέρα – υπερδιπλάσια από τον επίσημο αριθμό που ανακοινώθηκε. Εκείνος ο μεγαλύτερος αριθμός δεν ανακοινώθηκε ποτέ, ενώ το σύστημα καταμέτρησης της Κίνας φαίνεται πως αποσκοπούσε στην υποβάθμιση της σοβαρότητας της έξαρσης. 

  Τα βασικά ευρήματα της έρευνας του CNN: 

-Κινέζοι αξιωματούχοι μοιράζονταν με τον πλανήτη μια πιο αισιόδοξη, πλασματική εικόνα για τα δεδομένα, από αυτά που είχαν στη διάθεσή τους εσωτερικά

 -Το κινεζικό σύστημα χρειαζόταν κατά μέσο όρο 23 ημέρες για να διαγνώσει τον κορωνοϊό στους ασθενείς, και λανθασμένα τεστ είχαν σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι να λαμβάνουν αρνητικά, λανθασμένα αποτελέσματα έως και τις 10 Ιανουαρίου. 

-Ένα ιστορικό υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και γραφειοκρατικών μοντέλων διακυβέρνησης παρεμπόδισε την άμεση προειδοποίηση για τους κινδύνους  

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως στα τέλη του 2019 είχε ξεσπάσει επιδημίας γρίπης στη Χουμπέι, με 20πλάσια κρούσματα συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2018. Αν και η επιδημία της γρίπης δεν συνδέεται με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ούτε η έκταση αυτής της επιδημίας της γρίπης δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως.  

Ειδικοί εκτιμούν τώρα πως εκείνη η επιδημία της γρίπης πιθανότατα δυσκόλεψε τις κινεζικές αρχές στο να εντοπίσουν και να δώσουν την δέουσα προσοχή στον νέο ιό. 

  «Ήταν ξεκάθαρο ότι έκαναν λάθη», σχολίασε ο Γιανζόνγκ Χουάνγκ του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων, κάνοντας λόγο, όχι μόνο για λάθη ιατρικής αντιμετώπισης αλλά και για γραφειοκρατικά και πολιτικώς υποκινούμενα σκάνδαλα.

«Αυτά τα λάθη είχαν παγκόσμιες επιπτώσεις. Ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι υπάρχει 100% διαφάνεια. Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για σκόπιμη συγκάλυψη καθώς, με έναν νέο ιό, υπάρχουν τεχνολογικοί περιορισμοί και άλλα ζητήμα».   

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, η Εθνική Επιτροπή Υγείας και η Υγειονομική Επιτροπή της Χουμπέι δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις αποκαλύψεις του CNN.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί