Ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, μετακινούν υποψήφιους στην Αθήνα για να δώσουν ψυχομετρικές εξετάσεις!

Απαγορεύσεις κατά το δοκούν

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν μετά από πρωτοβουλία της βουλευτού Καβάλας, Τάνιας Ελευθεριάδου. Οπως σημειώνεται, η Πολιτική Προστασία, προκειμένου να πραγματοποιήσει διαγωνιστικές εξετάσεις για προσλήψεις στις υπηρεσίες της στο κτίριο «Φάρος», όπου βρίσκεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των υποψηφίων απ’ όλη τη χώρα.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν από την περιφέρεια στην Αθήνα περισσότεροι από 1.000 υποψήφιοι οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως διαγνωστικό τεστ. Πρόκειται για την προκήρυξη 192 θέσεων εργασίας με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και, όπως λένε οι καταγγέλλοντες, συνέβη το εξής παράλογο: Ενώ σε όλη τη χώρα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, με τους πολίτες να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και τη Βόρεια Ελλάδα να μετράει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα, η Πολιτική Προστασία αποφάσισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στο να μετακινηθούν υποψήφιοι απ’ όλη την Ελλάδα στην Αθήνα για να δώσουν ψυχομετρικές εξετάσεις (!), θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την υγεία και την υγεία των συμπολιτών τους.

Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση επιβάλλει την τηλεργασία με βαρύτατα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, δεν προκρίθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση μια ανάλογη λύση. Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι ήταν τεστ προσωπικότητας «ΠΡΩΤΕΑΣ ΤΕΣΤ», στο οποίο έπρεπε να γράψουν δύο παραγράφους αυτοπεριγραφής και ετεροπεριγραφής και κατόπιν αυτών να υποβληθούν σε προφορική εξέταση από τριμελή επιτροπή ωυχομετρικών. Η μόνη προστασία που παρείχε η Πολιτική Προστασία ήταν η διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν από τη διαδικασία εξέτασης, γεγονός που από μόνο του δεν προσφέρει παρά ελάχιστη κάλυψη στους εξεταζόμενους και στους εξεταστές.about:blank

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων δεν προσήλθε στη διαδικασία φοβούμενο επιπτώσεις στην υγεία του, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου πολλών περιοχών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των υποψηφίων με κατοικία εντός Αττικής, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λιγότερο ρίσκο και με μικρότερο (έως ανύπαρκτο κόστος). Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία δεν προνόησε ούτε για την κάλυψη διαγνωστικού τεστ 48-72 ώρες πριν από τη διαδικασία, ούτε για την κάλυψη των εξόδων όσων υποψηφίων μετακινήθηκαν από την υπόλοιπη επικράτεια.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας η οποία έκανε λόγο για μια διαδικασία κατά την οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τη διενέργεια τεστ σε όλους τους υποψήφιους οι οποίοι εμφανίζονταν στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας ανά ομάδες, ανάλογα με τον τόπο προέλευσης, μέσα στο δεκαήμερο 13-23 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους υποψήφιους υπήρχαν και ελάχιστα (ο αριθμός τους δεν έγινε γνωστός) θετικά κρούσματα τα οποία και απομονώθηκαν, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε καραντίνα. Κρούσματα που μέχρι να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του «Φάρου» δεν είχαν εντοπιστεί!

Οι συγκεκριμένες θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν αφορούν το κομμάτι της ιχνηλάτησης κρουσμάτων που διεξάγει η Πολιτική Προστασία, το οποίο θα ενισχυθεί με τις εν λόγω 192 θέσεις. Οι ίδιες πηγές εντός της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν πως ακριβώς επειδή οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν από τη διαδικασία θα είναι υποχρεωμένοι να χειριστούν ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτά του ιατρικού απορρήτου, και θα έρχονται σε επαφή με τις οικογένειες θετικών κρουσμάτων με κορονοϊό, έπρεπε να περάσουν τις ψυχομετρικές εξετάσεις διά ζώσης και όχι χρησιμοποιώντας κάποια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης.

Πέρα όμως από τα βασικά ερωτήματα σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη πρακτική που επελέγη αποτέλεσε απειλή για τη δημόσια υγεία, παραμένει και το ερώτημα εάν η υπηρεσία της ελληνικής κυβέρνησης που κατεξοχήν επιβάλλει όλους αυτούς τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας έχει δικαίωμα να εξαιρεί τον εαυτό της από αυτούς…

Μάνος Τσαλδάρης, Αντώνης Τελόπουλος – Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί