Το Συμβούλιο της Ευρώπης «καίει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Καμία πρόοδος για την πάταξη της διαφθοράς, ζητά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Την Ελλάδα και έμμεσα την κυβέρνηση Μητσοτάκη κατακεραυνώνει η GRECO καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμόσει καμία από τις τέσσερις συστάσεις που της έκανε το περασμένο έτος με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.

Η GRECO επανέρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκθεση κόλαφο που είχε βγάλει εναντίον της χώρας μας, όπου διαπίστωνε μεταξύ άλλων αποδυνάμωση του ρόλου των Ελλήνων εισαγγελέων σε υποθέσεις διαφθοράς, «παραθυράκια» για ήπια μεταχείριση ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας, αλλά και παρεμβάσεις στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος που δεν είναι συμβατές με τη διεθνή πρακτική. Μάλιστα, κατέληγε στο συμπέρασμα πως η Ποινική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι επαρκής για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, κάτι που όπως αφήνει να εννοηθεί σχετίζεται κυρίως με την ποιότητα των νόμων και όχι με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση, «Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) προτρέπει την Ελλάδα να ενισχύσει την ποινική νομοθεσία της για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς καμία από τις τέσσερις σχετικές συστάσεις της GRECO δεν έχει εφαρμοστεί.

H GRECO κατακρίνει για παράδειγμα το γεγονός ότι οι επιβαρυντικές περιστάσεις που σχετίζονται με τη δωροδοκία δεν καλύπτονται πλήρως από το νόμο, όταν αποφασίζονται οι κυρώσεις και η σοβαρότητα τέτοιων αδικημάτων και ότι οι εισαγγελείς ενδέχεται να απέχουν από δίωξη για αδικήματα δωροδοκίας».

Καλεί επίσης την Ελλάδα να ποινικοποιήσει πλήρως την παθητική δωροδοκία ξένων δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, μελών συνελεύσεων, δικαστών και διαιτητών, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά».

Σύμφωνα με την GRECO, «ο κύριος λόγος για την έκθεση της GRECO που ενεργοποίησε μια «διαδικασία του κανόνα 34 ad hoc» ήταν η τροποποίηση του άρθρου 236 CC, όταν η Ελλάδα υποβάθμισε το ποινικό αδίκημα δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από «κακούργημα» (μείζον έγκλημα) σε «παράπτωμα» (πλημμέλημα) τον Ιούνιο του περασμένου έτους».

Πρόκειται για τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά από κοινή αποστολή μεταξύ της GRECO και της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία (WGB), συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές, η Ελλάδα αποκατέστησε το αδίκημα δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων ως κακούργημα και οι κυρώσεις ενισχύθηκαν ανάλογα», τονίζει ακόμη η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καίει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αμνήστευση των τραπεζιτών

Ο διεθνής φορέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς επικρίνει τις τροποποιήσεις που έφεραν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία στον Ποινικό Κώδικα και με τις οποίες παύει η δυνατότητα των εισαγγελέων να ασκούν αυτεπάγγελτα διώξεις σε μια σειρά από αδικήματα. Μεταξύ των εγκλημάτων που πλέον διώκονται μόνον μετά από μήνυση είναι και η κακουργηματική απιστία τραπεζικών στελεχών.

Η GRECO καίει ειδικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την διάταξη που έφερε από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε την εξουσία για την.. αμνήστευση των τραπεζιτών.

Θυμίζουμε πως με το που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ νομοθέτησε την υποχρέωση υποβολής έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών σε όλες τις εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις απιστίας στελεχών τους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών. Δηλαδή, η αξιότιμη κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε επί της ουσίας τους ίδιους τους ελεγχόμενους, τις τράπεζες, να ζητήσουν διά εγκλήσεων τη συνέχιση των ερευνών για τα διωκόμενα μεγαλοστελέχη τους. Κάτι που προφανώς δεν έπραξαν ακόμη και αν επισταμένως τους ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη.

Ήδη βουλεύματα γενναίων δικαστών έχουν κρίνει τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως αντισυνταγματικό. Μεταξύ πολλών άλλων κάνουν λόγο για «υποκρυπτόμενη αμνηστία», για ευθεία παραβίαση της αρχής της ισότητας των πολιτών, καθώς μεταχειρίζεται προνομιακά τους τραπεζίτες που διαπράττουν βαρύτερο έγκλημα έναντι των άλλων πολιτών που ελέγχονται για απιστία. Είναι δηλαδή ξεκάθαρα αντισυνταγματικός, υποκρύπτοντας μάλιστα συγκεκαλυμμένη αμνηστία καθώς οδηγεί τις εκκρεμείς υποθέσεις σε βέβαιη εξάλειψη του αξιόποινου, αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό την κρίση για τις υποθέσεις αυτές από τα δικαστήρια.

Μάλιστα, αναφορικά με την αιτιολογία σχετικά με την αναγκαιότητα του εν λόγω νομοθετήματος, ότι δήθεν ήταν αναγκαίο για να διευκολύνει τα τραπεζικά στελέχη να προχωρήσουν χωρίς τα… ποινικά βαρίδια στη ρύθμιση και διαγραφή των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, οι δικαστές τονίζουν ότι δεν «αντέχει στην κοινή λογική».

Σύμφωνα με την GRECO, οι αρχές της Ελλάδας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια Συντακτική Επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τους ακόλουθους στόχους: α) συνεχής παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής από τη νομολογία και το δόγμα των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας · β) έκδοση ουσιαστικών συμπερασμάτων με σκοπό τη σύνταξη των απαραίτητων νομοθετικών τροποποιήσεων · γ) σύνταξη επεξηγηματικών εκθέσεων · και δ) σύνταξη εκθέσεων εκτίμησης επιπτώσεων και πινάκων τροποποιημένων / καταργημένων διατάξεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί