Η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό: «Το δεύτερο κύμα δεν λέει να μας αφήσει»

Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί, υπογράμμισε η παιδίατρος Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, που πραγματοποιήθηκε με φόντο τα 2013 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

«Μειώνεται η καμπύλη στη χώρα μας αλλά το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, είπε και ανέφερε πως ο μέσος όρος μολύνσεων από τον κορωνοϊό βρίσκεται κοντά στις 2000, στην Αττική είναι κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600.

Ωστόσο, συνέχισε, «τρεις εβδομάδες μετά το lockdown βλέπουμε σε ορισμένες περιοχές αύξηση κρουσμάτων. Αυτό πιθανολογούμε ότι οφείλεται σε συρροές κρουσμάτων».  «Αναμένουμε μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία με βάση τα νέα κρούσματα», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και συνέχισε: «Το δεύτερο κύμα δεν λέει να μας αφήσει». Εκτίμησε εξάλλου πως για τις επόμενες επτά έως 14 ημέρες θα υπάρχει ακόμα πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Επιπρόσθετα εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύονται περί τους 4.500 ασθενείς, με το ¼ αυτών να βρίσκεται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

85 θάνατοι κατά μέσο όρο την ημέρα

Όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη 17η θέση από άποψης νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη και στην 16η με βάση τη θνητότητα από την πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, ο αριθμός θανάτων ανέρχεται πλέον σε 85 νεκρούς την ημέρα κατά μέσο όρο. 

Προειδοποίηση για βεβιασμένη άρση του lockdown

«Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την επιτροπή και θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα» είπε τέλος η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση, απότομη έξαρση των κρουσμάτων. «Όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, τόσο γρηγορότερα θα δούμε αναζωπύρωση» επεσήμανε.

Πώς οι επιστήμονες θα πείσουν τους αρνητές των εμβολιασμών

Σχολιάζοντας τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν αυξανόμενο αριθμό αρνητών των εμβολιασμών, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Το βλέπουμε κάθε ημέρα ως γιατροί. Αρνητές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να μελετήσουμε με προσοχή τις μελέτες που θα προκύψουν από τις μελέτες για τα εμβόλια και να μιλήσουμε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Με διαύγεια και ειλικρίνεια θα αναφερθούμε σε όλα τα δεδομένα. Έτσι θα ξεπεράσουμε το σκόπελο των αρνητών μέσα από την ενημέρωση».

«Η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να χορηγηθούν θα πρέπει να πάρουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Για να πάρουν άδεια θα πρέπει να πληρούν όλα τα στάνταρτς», είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί