Συνάντηση της ομάδας εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης

Διαδικτυακή συνάντηση της ομάδας εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Ειρήνης Χουδετσανάκη Περιφερειακή Σύμβουλος Ηρακλείου.

Η Πρόεδρος Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την “Πράσινη Συμφωνία” η οποία παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2019.
Ειδικότερα ανέλυσε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»  (farm to fork), που ανακοινώθηκε στις 20 Μαΐου  το 2020.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται έως την Άνοιξη του 2022 να υιοθετήσει ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης των συσκευασμένων τροφίμων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές ώστε, να έχουν τη δυνατότητα επιλογής προϊόντων υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας.

Στη συνέχεια η κα. Χουδετσανάκη, παρουσίασε τις προτάσεις που κατέθεσαν η ομάδα εργασίας του AREPO. Στην ενημέρωση των μελών της ομάδας εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσιάστηκαν επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις και έγινε παρουσίαση των κυριότερων υφιστάμενων εθελοντικών Ευρωπαϊκών συστημάτων τα οποία έχουν υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη, από τον Χαράλαμπο Πίτερη, επιστημονικό συνεργάτη σε θέματα AREPO της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, τα μέλη της ομάδας εργασίας είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να τοποθετηθούν  αναφορικά με τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις (προϊόντα Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε και Ε.Π.Ι.Π), όταν θα υιοθετηθεί εκ του αποτελέσματος η εφαρμογή της επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των προϊόντων, με χρωματική επισήμανση που δεν θα παρουσιάζει ωστόσο με ακρίβεια τη διατροφική τους αξία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα σε επίπεδο αγοράς.
Επιπρόσθετα, τονίστηκε η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε, να μελετηθεί η ακριβής επίπτωση της εφαρμογής των συστημάτων επισήμανσης στις Γεωγραφικές Ενδείξεις στο νησί και κυρίως να προταθούν κριτήρια που θα αναδεικνύουν την πραγματική αξία των προϊόντων αυτών και θα προστατεύουν τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ AREPO ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας εργασίας για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και τις προτάσεις που κατέθεσαν, αναφορικά με τις δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν για τα προϊόντα Γ.Ε.  και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον οδηγό ενός άμεσου σχεδιασμού και υλοποίησης προκειμένου τα προϊόντα Γ.Ε., να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο της σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Στη συνάντηση της ομάδας Εργασίας  παραβρέθηκαν οι κ.κ : Δρ. Ελένη Γουμενάκη από ΕΛΜΕΠΑ,  Δρ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης από ΕΛΜΕΠΑ, Ζαχαρίας Σωμαράς – Γενικός Δ/ντής Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Καδιανάκης από Επιμελητήριο Ηρακλείου, Νικόλαος Μπιρλιράκης Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και Εμμανουήλ Καρπαδάκης από τον  Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, Γεώργιος Ανδρεαδάκης από τον  Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Δρ. Μιχάλης Βελεγράκης από το ΙΤΕ, Δρ. Δημήτριος Λυδάκης από το ΕΜΠΕΠΑ, Ελευθερία Γερμανάκη – Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου της Α.Σ. Ρέθυμνου, Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης από ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, Νικόλαος Αφορδακός από Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσά, Νικόλαος Μηλιαράκης από Δίκτυο Οινοποιών, Δρ. Ευάγγελος Καπετανάκης από ΕΛΜΕΠΑ, Γιάννης Ζαχαράκης, Σοφία Τσεντελιέρου από Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Μαρία Μανολάκη και Χαράλαμπος Πίτερης Επιστημονικός Συνεργάτης Δικτύου AREPO.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί