Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή!

Με σύνθημα «φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή», ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία καθώς και απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση. Τη σημερινή απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό και στον ΗΣΑΠ, ενώ στο Τραμ θα υπάρχει στάση εργασίας από τις 6μμ έως τη λήξη της βάρδιας.

Στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με δεμένα τα καράβια στα λιμάνια. Κανονικά θα εκτελούνται όλες οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι ηλεκτρονικοί και άλλοι κλάδοι εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σε 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και διοργανώνει τοπικές μορφές δράσης με συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείο στις 8 το πρωί. Επίσης συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

Στην ανακοίνωσή της για την απεργία, η ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει το αίτημά για αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου που «μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία». Ενώ καλεί σε «αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Στην Κρήτη

Δεκάδες σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στην Κρήτη εκδίδουν ανακοινώσεις, για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου.

Στο Ηράκλειο υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Ελευθερίας ενώ στα Χανιά γίνονται καλέσματα για συγκέντρωση στις 10:30 το πρωΐ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου της πόλης, στις 10 το πρωΐ.

Δείτε επίσης: Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη

Στην απεργία καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Τα αιτήματα σύμφωνα με το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!
  • ΑΠΟΧΗ από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν οι συρμοί του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ενώ τα σωματεία του Τραμ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ διεκδικώντας ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ κορωνοϊού με έξοδα της εταιρείας. Ζητούν επίσης να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλει όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Οι δημοσιογράφοι τη Αττικής σε όλα τα ΜΜΕ θα συμμετέχουν με στάση εργασίας 11.00 – 13.00.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει κατά 600 εκ. ευρώ τις υγειονομικές δαπάνες και ζημιώνει κατά δύο δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης ζήτησε την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν δύο τρεις μέρες πριν το lockdown.

O Γ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που μειώνει τις παροχές από τον ΟΑΕΔ στο 1/3 ενώ έκανε λόγο και για το επικείμενο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, με το οποίο όπως είπε, καταργείται το οκτάωρο και ουσιαστικά η Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ ευνοείται το άνοιγμα ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων τις Κυριακές. Τα αιτήματα και τα προβλήματα με αυτό το ν/σ θα είναι τεράστια, μιλάμε για διατάξεις που μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω, είπε ο κ.Μυλωνάς.

Θα κάνουμε συμβολικές διαμαρτυρίες στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και σε κάποια νοσοκομεία με λίγους συμμετέχοντες. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προσθέτοντας πως οι συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μεγάλες ήδη έχουμε πάρα πολλές απολύσεις.

Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ με τοπικές δράσεις στα νοσοκομεία και συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων στις 8 το πρωί με αιτήματα όπως η ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και μέσα ατομικής προστασίας και μονιμοποίηση εκτάκτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί