“Έφυγε” η σπουδαία ηθοποιός και άλλοτε βουλευτής του Συνασπισμού, Εύα Κοταμανίδου

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό θέατρο καθώς έφυγε από τη ζωή στα 84 της, η Εύα Κοταμανίδου. Η σπουδαία ηθοποιός ήταν γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου καθώς με την ερμηνεία της «σφράγισε» τις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη:  «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα».

Θόδωρος Αγγελόπουλος | Προσωπικές φωτογραφίες Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την Εύα  Κοταμανίδου και τον Βαγγέλη Καζάν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (; Ο Θόδωρος  Αγγελόπουλος με την Εύα Κοταμανίδου και τον Βαγγέλη Καζάν στο Φεστιβάλ ...

Η Εύα Κοταμανίδου γεννήθηκε το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια και σπούδασε στο θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν. Είχε μακρά πορεία στο θεατρικό σανίδι, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

Το 1989 στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Αριστερά.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα, που γράφει:

«Ακόμα ενα δυσάρεστο νέο και μια μεγαλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας. Η σπουδαια κυρία του θεάτρου μας και  πρωταγωνίστρια των μεγάλων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου Εύα Κοταμανίδου και δασκάλα τόσων ηθοποιών  εφυγε τα ξημερώματα… Καλό ταξιδι αγαπημένη μας και ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για οσα προσεφερες και κυρίως για το ήθος με το οποιο υπηρέτησες την τέχνη και τον πολιτισμό μας».

Η Εύα Κοταμανίδου γεννήθηκε το 1936 στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Διακρίθηκε για τις ερμηνείες της στις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, όπως Ο Θίασος, Μεγαλέξαντρος, Τοπίο στην ομίχλη και Το βλέμμα του Οδυσσέα. Επίσης, έχει πολλές εμφανίσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989 εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Πάνος Σκουρολιάκος: Εύα, καλό ταξίδι

«Με βαθιά λύπη, αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Εύα Κοταμανίδου, μια σημαντική μορφή του θεάτρου και του κινηματογράφου», γράφει ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου, και προσθέτει:

«Η Εύα αγωνίστηκε και στην τέχνη της και στον κοινωνικό – πολιτικό της βίο για την παραγωγή έργων ψυχής, έργων υψηλής τέχνης με προσανατολισμό στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Εύα Κοταμανίδου κόσμησε για ένα διάστημα και τα έδρανα του κοινοβουλίου, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού.

Θα την θυμόμαστε πάντα μέσα από τα απαράμιλλα πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, να τα υποστηρίζει με τη δύναμη και τη φαντασία της τέχνης της. Θα την θυμόμαστε στο θέατρο ως Αμάντα στον «Γυάλινο Κόσμο» ή ως Μαρίκα στο «Πανηγύρι», σε τόσες πολλές σημαντικές στιγμές δικές της, αλλά και του θεάτρου.

Εύα, καλό ταξίδι».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί