Γράφουν σβήνουν για lockdown- Άγνωστο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Με την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα να θεωρείται δεδομένη, η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να ανοίξει σταδιακά την αγορά, μετά τα καταστροφικά λάθη των περασμένων μηνών.

Βασικό κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις είναι η πορεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, καθώς, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που μετρούν πλέον πολλές ημέρες, η επιβράδυνση παραμένει από πολύ μικρή έως μηδαμινή, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Κεραμέως: Αναμένουμε εισηγήσεις των ειδικών

Ένα από τα βασικά σημεία είναι το άνοιγμα της εκπαίδευσης, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει μέσω της ΕΡΤ ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πλάνο.

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι το υπουργείο παραμένει εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων.

«Περιμένουμε να δούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, να ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις» δήλωσε. Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε.

Πρώτα, πάντως, αναμένεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και μετά Γυμνάσια και Λύκεια.

Δεν αποκλείεται, πάντως, εάν καθυστερήσει κι άλλο η άρση του lockdown, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές, κάτι για το οποίο έχουν τοποθετηθεί ήδη αρκετοί ειδικοί.

Σε τρεις φάσεις η αγορά

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης (ΣΚΑΪ), το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά (πρώτα τα μικρά και μετά τα μεγαλύτερα) και με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Πιθανότατα πρώτα θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και στο τέλος, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, η εστίαση.

Σχετικά με την εστίαση, πάντως, η κατάσταση παραμένει θολή, καθώς, όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται απίθανο να ανοίξουν μπαρ και κλαμπ, ενώ και για τα εστιατόρια θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί