Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη

Δεκάδες σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων στην Κρήτη εκδίδουν ανακοινώσεις, για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου.

Στο Ηράκλειο υπάρχουν καλέσματα για συγκέντρωση τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Ελευθερίας ενώ στα Χανιά γίνονται καλέσματα για συγκέντρωση στις 10:30 το πρωΐ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου της πόλης, στις 10 το πρωΐ.

Στην απεργία καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Τα αιτήματα σύμφωνα με το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!
  • ΑΠΟΧΗ από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Συμμετοχές και ανακοινώσεις σωματείων από όλη την Κρήτη

Ηράκλειο

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 26/11

πλατεία Ελευθερίας ώρα 10:30

τηρώντας αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, αποστάσεις)

Ø Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Ø Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού

Ø Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ να καταρρέει, τα κρούσματα να αυξάνονται.

Την ίδια ώρα τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν στο «γύψο», οι εργοδότες «τρίβουν» τα χέρια τους με όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περνούν στην πανδημία, ενώ όποιος προσπαθεί να αντισταθεί φιμώνεται από τις δυνάμεις καταστολής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για όλα τα παραπάνω και για το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Το εκκολαπτήριο της επιδημίας είναι οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν αναγκαστικά και καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι για να μετακινηθούν προς και από τους χώρους εργασίας. Είναι η εργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εκβιασμούς από εργοδότες σε εργαζόμενους να εργάζονται με συμπτώματα, να μην κάνουν τεστ κι ακόμα κι αν κάνουν να μην δηλώνονται τα αποτελέσματα. Η κίνηση στους δρόμους και στα ΜΜΜ το πρωί από κόσμο που πηγαίνει στην δουλειά του είναι ασφυκτική σαν να μην υπάρχει επιδημία. Την ίδια ώρα απογειώνεται το υποκριτικό προπαγανδιστικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης του κάθε νέου και γενικά του κάθε απλού ανθρώπου για να κουκουλωθούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, του κράτους και των εργοδοτών.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών άρμεξαν πακτωλούς δημόσιου κοινωνικοασφαλιστικού χρήματος για δεκαετίες και τώρα εκβιάζουν στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που είχε ποτέ η χώρα. Η κυβέρνηση, με καθυστέρηση και αφού τα παρακάλια της προς τους κλινικάρχες δεν έπιασαν τόπο, ενώ πέθαινε κόσμος, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε 2 επιτάξεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη Θεσσαλονίκη, κόντρα σε όσα διακήρυσσε. Το ζητούμενο είναι να επιβληθεί πραγματική επίταξη και όχι ενοικίαση με περαιτέρω ενίσχυση των αρπακτικών της ιδιωτικής υγείας που έχουν θησαυρίσει και τους τελευταίους μήνες.

Οι εργαζόμενοι τεχνικοί στα γραφεία, στα εργοτάξια και στην βιομηχανία βρισκόμαστε όπως όλοι οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι εν μέσω πανδημίας. Ουσιαστικά βρεθήκαμε τελείως απροστάτευτοι έναντι της εργοδοσίας, θέσεις εργασίας χάθηκαν, μισθοί μειώθηκαν, ενώ εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά δεν έλαβαν καν άδειες ειδικού σκοπού και στερήθηκαν αμοιβές και μεγάλο μέρος της κανονικής ετήσιας άδειάς τους. Οι καταγγελίες για χώρους εργασίας που δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες πληθαίνουν, ενώ πολλές εταιρείες αξιοποιούν προς όφελός τους την τηλεργασία για να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο, δουλεία με το κομμάτι κτλ) έχοντας την απαίτηση να είμαστε «παρόντες» και «παραγωγικοί» κάθε στιγμή της ημέρας.

Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της επισφάλειας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχέδιου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Μέσα στην καραντίνα επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας!

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα και με εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας θέλει να θεσμοθετήσει:

Α) Απελευθέρωση της ελαστικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας με απόφαση του εργοδότη και μάλιστα μονομερώς. Η ημερήσια απασχόληση θα μπορεί να ανέρχεται σε 10 ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριών και οι ώρες αυτές θα επιστρέφονται με τη μορφή μειωμένου ωραρίου, ρεπό ή αδείας μέσα στο ίδιο εξάμηνο, όταν ο εργοδότης κρίνει ότι δεν έχει αντίστοιχο φόρτο εργασίας. Το οκτάωρο γίνεται έτσι οριστικά παρελθόν.

Β) Υπονόμευση ακόμα περισσότερο της κυριακάτικης αργίας.

Γ) Διπλασιασμός (!) των ωρών των νομίμων υπερωριών στην βιομηχανία, πράγμα που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς επίσης θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δ) Διευκόλυνση ακόμα περισσότερο των απολύσεων απολύσεις. Ο εργοδότης μπορεί να απαγορεύσει την προσέλευση στην εργασία του/της εργαζόμενου/μενης στον/στην οποίο/α έχει γίνει προειδοποίηση απόλυσης, για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ημερομηνία απόλυσης.

Ε) Περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες θα παραπέμπονται στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ).

Στ) Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η επίθεση στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και στην απεργία.

  • Κανένα συνδικάτο δεν θα μπορεί να έχει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση (από το μοίρασμα ανακοίνωσης και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μέχρι την απεργία) αν δεν γραφτεί στο «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων» που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ με τον «αναπτυξιακό νόμο». Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εγγραφή στο «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», που εξομοιώνει τα συνδικάτα με τις ανώνυμες εταιρείες και θεσμοθετεί τον έλεγχο του υπουργείου οικονομικών στα οικονομικά τους έσοδα, πρόκειται για κατάφωρη κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργίας. Πρόκειται για μέτρο που υπονομεύει τη μυστικότητα, τη γνησιότητα και την ανεξαρτησία της ψήφου, αφού ο/η εργαζόμενος/η θα μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο μαζί με τον εργοδότη ή τον αντίστοιχο διευθυντή, που θα του/της υπαγορεύουν τι θα ψηφίσει, και όχι στη Γενική Συνέλευση μαζί με τους άλλους και τις άλλες συναδέλφους του/της.
  • Ποινικοποιεί την κατάληψη του χώρου εργασίας ως μορφή πάλης και την περιφρούρηση της απεργιακής δράσης από την απεργοσπαστική δράση των εργοδοτών.
  • Αφοπλίζει την απεργία ως μέσο διεκδίκησης και υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, στις Τράπεζες, στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, και στο Δημόσιο, απαιτώντας 40% προσωπικό ασφαλείας.

Όλα τα παραπάνω φτιάχνουν τον εργαζόμενο-λάστιχο που θέλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις: Χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία προστασία. Γίνεται ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, προωθείται η περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων και η ριζική περιστολή του δικαιώματος στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, τη μόνη προστασία των εργαζομένων.

Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Η ΓΣΕΕ με το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία προσφέρει απλόχερα πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

Αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, κράτος τρόμου και καταστολής: έτσι θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη χιλιάδων λαού, η μέρα μνήμης, τιμής και αγώνα των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όμως δεν πέρασε η χουντική έμπνευση απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε όλη την χώρα και η απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τριών ατόμων. Παρά τις απειλές για πρόστιμα ως 5.000€ για τους διοργανωτές “παραβάτες” της απαγόρευσης, τους 6.000 αστυνομικούς που περικύκλωσαν τόσες μέρες το κέντρο της Αθήνας, αλλά και τον ορυμαγδό τρομοκράτησης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μαζί με τα πληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, η “καραντίνα” των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε νεολαία, λαό και εργαζόμενους ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ.

Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα με τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, όπου ακούστηκαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

 Στις 17 Νοέμβρη η απαγόρευση στους δρόμους έσπασε σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία, που έχει προκηρυχτεί από εργατικά κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Το εργατικό κίνημα μπορεί να επιβάλλει μέτρα με τη συλλογική του δύναμη, για να σώσει την υγεία και τη ζωή όλων μας.

Δεν θα τους περάσει!

Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική μας πάλη, δεν σκύβουμε το κεφάλι και παλεύουμε για:

  • Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
  • Θωράκιση της πρωτοβάθμια δημόσιας υγείας. Αύξηση δαπανών για το ΕΣΥ, προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών στην υγεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Δωρεάν μαζικά τεστ.
  • Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας. Όχι στην δίωξη των αγώνων και του ταξικού συνδικαλισμού.
  • Απαγόρευση απολύσεων. Ειδικά εν μέσω πανδημίας οι απολύσεις συνιστούν τη μέγιστη αθλιότητα! Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Λιγότερες ώρες δουλειάς – δουλειά για όλες/ους. Με πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Ειδικές άδειες σε όλα τα μέλη ευπαθών ομάδων και στους συνοικούντες.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Όχι στη επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης και στη τζάμπα εργασία. Να ανοίξουν άμεσα θέσεις εργασίας. Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των εργαζομένων
  • Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και τα εργοστάσια. Το κόστος των ΜΑΠ να επωμιστεί η εργοδοσία. Παροχή των αναγκαίων ΜΑΠ με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και την απεργία. Απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων από κάθε δίωξη και την ακύρωση όλων των προστίμων.
  • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Όχι στην αξιοποίηση της τηλεργασίας ως μέσο επιβολής αντιδραστικών σχέσεων εργασίας (υπερωρίες – εργασία το Σαββατοκύριακο) και απομόνωσης των εργαζομένων.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους και όσους εργάζονται με προγράμματα τύπου ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για το διάστημα της πανδημίας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών!
  • Αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές ανά τάξη, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
  • Επίταξη ξενοδοχείων και κλειστών σπιτιών για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους, ντόπιους και μετανάστες. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Παλεύουμε συλλογικά μέσα από το σωματείο και τους συναδέλφους μας για τη διατήρηση των κεκτημένων μας και προασπίζουμε τα υλικά μας συμφέροντα. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Οργανωνόμαστε και Γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Δεν είναι ώρα για συναίνεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας!

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ

ΣΤΙΣ 26/11 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Πλατεία Ελευθερίας στις 10:30

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου

«Όλοι μαζί τώρα στον αγώνα για την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, των οικογενειών μας, για το μεροκάματο, το ωράριο, την ασφάλιση, το εισόδημα. Είναι ώρα ευθύνης και δράσης. Πιο μαχητικά στα εργοτάξια και στα γιαπιά, στις γειτονιές, παντού, οργανώνουμε πάλη μαζική, διεκδικητική. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε lockdown.

Οι εργαζόμενοι τηρούμε τα μέτρα που προτείνουν οι επιστήμονες, αλλά έχουμε και φωνή. Με υπευθυνότητα και πειθαρχία, απειθαρχούμε στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε να «θάβουν» την υγεία, την ασφάλεια και τις ανάγκες μας για να κονομάνε όσοι αρπάζουν τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

Ας αφήσει τα σάπια η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, λέγοντας πως οι συγκεντρώσεις των σωματείων – παρά τα μέτρα προστασίας – διασπείρουν τον κορωνοϊό, πως είναι «ατομική» μας ευθύνη αν αρρωστήσουμε. 

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτοί που δήθεν κόπτονται για την υγεία, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κλατάρει κι οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, μοιράζουν απλόχερα εκατομμύρια στους κλινικάρχες και αρνούνται πεισματικά να επιτάξουν τις ιδιωτικές δομές υγείας. 

Αντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα εργασιακά. Όπως κι αν το «στολίσουν», φέρνει την 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, χτύπημα του μισθού και του ωραρίου. Δίνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα για τους εργαζόμενους κι ανέργους. Και για να τα επιβάλλει ενισχύει μαζί την καταστολή και την δίωξη της δράσης των συνδικάτων. 

Θέλει να περάσει φίμωτρο στο στόμα των εργαζομένων για να δώσει «ανάσα» στην «οικονομία» δηλαδή στα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών μας. Αυτοί που μας θέλουν σκυφτούς και υποταγμένους σκιάζονται τον οργανωμένο αγώνα, την αποφασιστικότητα μας να υπερασπίσουμε το δίκιο μας, την δουλειά και την ζωή μας. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν πως με καταστολή και αυταρχισμό μπορούν να επιβάλλουν σιωπητήριο.

Συμμετέχουμε στην απεργία που έχουν αποφασίσει συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα στις 26 Νοέμβρη, τηρώντας τα μέτρα προστασίας».

Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

Διεκδικούμε:

  • Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
  • Να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές υγείας.
  • Να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές.
  • Να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα.
  • Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ΜΑΠ.
  • Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και όχι βοηθήματα που τα δίνουν σε λίγους και τα αξιοποιούν για να διασπάσουν.
  • Εκδίωξη όλων των εργολάβων.
  • Προστασία των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών με μικρά παιδιά. 
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
  • Κατάργηση των αντεργατικών Π.Ν.Π. που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν στους μνημονιακούς νόμους.
  • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

Καλούμε τους υγειονομικούς να συμμετέχουν -από κοινού με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους- στον κοινό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου

«Στις 17 Νοέμβρη σπάσαμε την χουντικού τύπου απαγόρευση στους δρόμους. Στις 26 Νοέμβρη συνεχίζουμε με απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στις δολοφονικές επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης

Η πανεργατική απεργία της Πέμπτης είναι ένα μεγάλο βήμα στον αγώνα των εργαζόμενων και της νεολαίας

  • για το δικαίωμά μας στην ζωή και την υγεία, ενάντια στην άθλια κυβερνητική πολιτική που άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία στο όνομα των συμφερόντων των ξενοδόχων, των κλινικαρχών, και των βιομήχανων.
  • για το δικαίωμα στην δουλειά, τους αξιοπρεπείς μισθούς και τις συμβάσεις ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί το 8ωρο και τις υπερωρίες, το δικαίωμα στην απεργία και τον αγώνα, στην διάλυση των σωματείων.
  • θα είναι η άμεση απάντηση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας στο όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στη μάταια προσπάθειά της να απαγορεύσει τις πορείες του Πολυτεχνείου..

Ας μην ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα στην πάλη του λαού. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο που οδηγούν οι κυβερνητικές επιλογές.

  • Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ομως η κυβέρνηση αντί να δώσει λεφτά για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τους δήμους, αντί να επιτάξει τις επιχειρήσεις των κλινικαρχών που κερδοσκοπούν, αντί να εξασφαλίσει πραγματικά μέτρα προστασίας στα εργοστάσια, αποθήκες, χώρους δουλειάς, συγκοινωνίες, δίνει λεφτά για τους τραπεζίτες, για εξοπλισμούς και την αστυνομία.
  • Με το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που ετοιμάζει ο υπουργός Εργοδοσίας Βρούτσης, χιλιάδες παραπάνω εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται πλέον να δουλεύουν και τις Κυριακές, το οχτάωρο ουσιαστικά καταργείται και γίνεται δεκάωρο, το ίδιο και οι υπερωρίες, η ζωή τους και των οικογενειών τους γίνεται “λάστιχο”. Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, οι καταλήψεις χώρων δουλειάς και οι απεργιακές φρουρές, το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% και οι απεργίες θα αποφασίζονται ηλεκτρονικά και με απαρτία πάνω από 50%.
  • Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται με αριθμούς μια νέα επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα. Νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, στην Υγεία, την Παιδεία, το ρεύμα, το νερό και την στέγη

Η πολιτική αυτή μπορεί να ανατραπεί. Στις 26 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα να ακουστεί από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε απεργιακή συγκέντρωση. Για να αποκρούσουμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης του θανάτου και της αστυνομικής βίας στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Για να ανοίξουμε το δρόμο για τις δικές μας, ταξικές λύσεις στη χρεοκοπία αυτού του συστήματος».

Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου

«Το νέο «λοκντάουν» αποτελεί την τελευταία πράξη της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων για την πανδημία. Η κυβέρνηση ΝΔ δεν θωράκισε το σμπαραλιασμένο σύστημα υγείας, που είναι στα όριά του. 80% των χειρουργείων είναι παγωμένα, ενώ μετατράπηκε σε σύστημα «μιας νόσου». Αντί να επιτάξουν τις ιδιωτικές κλινικές τους δίνουν ζεστό χρήμα με επιδοτήσεις!

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, η νέα κρίση και η πολιτική που τη συνοδεύει, μας ξεκληρίζουν. Το νέο «λοκντάουν» θα μειώσει το εισόδημά μας από τα κηπευτικά, η τιμή του λαδιού δεν συμπληρώνει αξιοπρεπές εισόδημα. Είμαστε φορτωμένοι χρέη από το πρώτο «λοκντάουν», που διογκώνονται, σε ταμείο, εφορία, τράπεζες, παρόχους.

Λένε ότι οι διεκδικήσεις για μείωση φόρων, διαγραφή χρεών, προστασία της περιουσίας μας, δεν χωρούν στις «αντοχές της οικονομίας». Όμως μοιράζουν δισ. σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, ξενοδόχους, τραπεζίτες, καναλάρχες για διαφημίσεις της Πολιτικής Προστασίας, εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της πατρίδας μας.

  • 5 δισ. ευρώ παραπάνω προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός σε φορολογία. 95% θα πληρώσουν μισθωτοί, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, 5% οι μεγαλοεπιχειρηματίες! 
  • Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, οι τράπεζες βάζουν χέρι στα σπίτια και τις περιουσίες μας! 
  • Φέρανε νόμο που βάζει στον γύψο τις διαδηλώσεις, διατηρούν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Αρκετά πληρώσαμε στην προηγούμενη κρίση. Δεν θα πληρώσουμε και πάλι για τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών! Χρειάζεται αγώνας μαζικός για επιβίωση, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, για την προστασία της υγείας μας, των οικογενειών μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες μας! Το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαδηλώνει παίρνοντας κάθε μέτρο προστασίας όσων συμμετέχουν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αφήνει τον λαό απροστάτευτο.

Απευθύνουμε κάλεσμα στο ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, σε κάθε συνάδελφο βιοπαλαιστή αγρότη! Όλοι μαζί να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά μας, για την προστασία της ζωής μας, της υγείας μας, του εισοδήματος και της περιουσίας μας, απέναντι σε κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο».

Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης “Γαλάτεια Καζαντζάκη”.

«Η απεργία στις 26 Νοέμβρη έχει προκηρυχτεί πανελλαδικά από δεκάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και κλαδικά σωματεία  για να διεκδικήσει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ,καθώς και για να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας στις κινητοποιήσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία προσπάθησε να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πέρα από την αντίθεση των στριμωγμένων αστυνομικών σε σχέση με την οργανωμένη και πειθαρχημένη, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης αγωνιστική παρουσία των συνδικάτων απαντάμε ότι ο πραγματικός υπεύθυνος για την σημερινή τραγική κατάσταση είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική όπου κάθε κοινωνική παροχή (υγεία, εκπαίδευση κ.α.) λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, η πολιτική για τις ανάγκες των μεγαλοεργοδοτών, των μονοπωλίων. Αν η κυβέρνηση είχε ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα του εργατικού κινήματος, των εργαζομένων στην υγεία, των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, για ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς υγείας και εκπαίδευσης, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.α τότε η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Και έρχεται να φέρει σε αυτές τις συνθήκες ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά, κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες του ΣΕΒ και της εργοδοσίας, νομοσχέδιο-πραγματική ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ,την υπερωριακή εργασία έως το δεκάωρο χωρίς τις σημερινές απολαβές αλλά με συσσώρευση ρεπό, υποκατώτατο μισθό στα 200 ευρώ μηνιαίως κ.α .Ταυτόχρονα αφού πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά έβαλε φρένο στη προκήρυξη απεργίας από τα κλαδικά σωματεία και έφερε η ίδια την περιστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή των αγώνων και περικοπή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Έτσι προβλέπει προσωπικό ασφαλείας στις απεργιακές κινητοποιήσεις 40%(!!!)  και παράλληλα απαγορεύει την παρεμπόδιση των απεργοσπαστών από τα συνδικάτα και τους απεργούς. Επίσης προβλέπει ότι υπογραφή Σ.Σ.Ε. θα έχουν μόνο τα συνδικάτα που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικό μητρώο ανεβασμένο στον ΕΡΓΑΝΗ (άρα προσβάσιμο σε κάθε εργοδότη!!!). Επίσης ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να αποπέμψει από την επιχείρηση τους εργαζόμενους σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Στα ιδιωτικά σχολεία αφού άνοιξε ο δρόμος με το νόμο που έφερε η κυβέρνηση το κατακαλόκαιρο, τώρα στρώνεται κιόλας στους σχολάρχες και τα εκπαιδευτήρια αυτά να κάνουν ό,τι θέλουν στη κυριολεξία. Ήδη παρατηρείται πολύ περισσότερη ασυδοσία μετά την ψήφιση του νόμου, τώρα οι εργοδότες θα κάνουν πανηγύρι! Στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα κέντρα μελέτης και στα ωδεία όπου η εργασιακή ζούγκλα καλά κρατεί η τρομοκρατία θα ενταθεί, η εργασία θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο ή θα γίνει λάστιχο και τα ωρομίσθια θα πέσουν ακόμη πιο κάτω.

Και ενώ θα περίμενε κανείς  έστω και για τα προσχήματα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να προχωρήσει σε κάποιες κινητοποιήσεις και να προκηρύξει απεργία, αυτός συνεχίζει να βάζει πλάτη στην αντεργατική πολιτική, δείχνοντας για άλλη μια φορά το ξεκάθαρο προδοτικό για τους εργαζόμενους ρόλο του. Έτσι μετά το αξέχαστο «θα λογαριαστούμε μετά» που είπαν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στη πρώτη καραντίνα και εφάρμοσαν στα συνδικάτα οι εργατοπατέρες τους την ώρα που στους εργασιακούς χώρους γινόταν σφαγή, τώρα αρνούνται να προχωρήσουν σε προκήρυξη απεργίας σε μια σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες. Έτσι π.χ. το Ε.Κ.Η. ακόμη δεν έχει πάρει απόφαση για απεργία και ομοίως πράττει και η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. .Η ηγεσία της τελευταίας ενώ έμεινε ουσιαστικά άπραγη  το καλοκαίρι στη ψήφιση του νόμου που άλλαζε το χαρακτήρα, τη λειτουργία και το εργασιακό καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία, το Σεπτέμβρη που τα ταξικά σωματεία στην ιδιωτική εκπαίδευση έβαζαν εκ νέου το ζήτημα της απεργίας δήλωνε ότι είναι νωρίς ακόμη! Άραγε πότε θα είναι η κατάλληλη περίοδος κατά την ομοσπονδία μας να κηρύξει απεργία; Ή περιμένει και αυτή όπως και πολλοί άλλοι, να εφαρμόσουν τη συνήθη πρακτική της απόφασης την τελευταία στη κυριολεκτικά στιγμή βάζοντας τρικλοποδιά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στην επιτυχία της απεργίας;

Σήμερα προβάλλει περισσότερο αναγκαία από ποτέ η αλλαγή των συσχετισμών στις ηγεσίες των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους να κάνουν πέρα τις προδοτικές ηγεσίες τους. Επιβάλλεται η συμμετοχή των εργαζομένων στις διεργασίες και τι διαδικασίες των σωματείων ,στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πραγματικά να κάνουν τα σωματεία «σπίτι τους» και με αγώνες να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος! Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό, το πηγάδι δεν έχει πάτο! Δεν πρέπει να πάει ούτε μέρα χαμένη από εδώ και πέρα!

Η απεργία πρέπει να είναι επιτυχημένη για να βάλει φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών, να ανοίξει ο δρόμος για τη διαχείριση της πανδημίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες με μέτρα που θα μείνουν. 

Όλοι στον αγώνα, κανένας εργαζόμενος μόνος του! Δεν μας τρομάζουν με τη καταστολή, αντίθετα με τη στάση τους μας πεισμώνουν, ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

Χανιά

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων

«Εδώ και μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό ζουν σε μια διαρκή αβεβαιότητα. Βγαίνοντας από μια «κουτσουρεμένη» σαιζόν ,χιλιάδες εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων προσπαθούν να μπαλώσουν τις «τρύπες». Εμείς μπορεί να εναλλασσόμαστε από την εργασία στην αναστολή, αλλά οι υποχρεώσεις τρέχουν. Τα χρέη μας, που βλέπουμε να συσσωρεύονται δεν καλύπτονται από το επίδομα της αναστολής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν αυτά και αυτό θα δοθεί κουτσουρεμένο και  θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων στα τέλη του Δεκέμβρη.

Η ίδια κυβέρνηση που μας κουνάει το δάχτυλο δείχνοντας τον λαό σαν υπεύθυνο για την έξαρση των κρουσμάτων  είναι αυτή που αγνοούσε όλο το προηγούμενο διάστημα τις διεκδικήσεις μας για πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία, στα κέντρα Υγείας. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι να βλέπουμε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ήδη στην Κρήτη οι πληρότητες των ΜΕΘ είναι στο 80% . Οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Χανίων είναι στο 30%. Και ενώ υπάρχει αυτή , η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Περιμένουν να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο ώστε να συζητήσουν για επίταξη, όπως έγινε στην Θεσσαλονίκη. Ακόμα και τότε όμως συνεχίζουν τα παζάρια για το πόσο χρήμα θα δώσουν από τα δημόσια ταμεία στους κλινικάρχες της Υγείας.

Εν μέσω καραντίνας αυτό που είναι ο «πόνος» της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει ακάθεκτη σε όσες αλλαγές της ζητά η μεγαλοεργοδοσία. Αξιοποιούν την πανδημία για να ψηφίσουν μέτρα που θα βοηθήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να ξεπεράσουν την κρίση για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων. Ο «εκσυγχρονισμός» της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση της 10ωρης δουλειάς και η επέκταση της ευελιξίας στην εργασία.  Μας γυρίζουν στην κυριολεξία έναν αιώνα πίσω! 

Συνεχίζοντας από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζουν στην ουσία παράνομες όλες τις απεργίες, βάζουν χέρι στην λειτουργία των Συνδικάτων , βάζουν στον «γύψο» την συνδικαλιστική δράση.

Αντί  να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, πήραν μέτρα για να χτυπήσουν τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου, εξαπολύοντας ένα όργιο καταστολής σε όλη την χώρα.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

Όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας συμπορευόμενο με δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη την χώρα μπήκε μπροστά ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα: «Πληρώσαμε πολλά-Δεν θα πληρώσουμε ξανά!». Δεκάδες είναι οι συνάδελφοι στον Νομό Χανίων που δικαιώθηκαν μετά από αγωνιστική διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς ή ακόμα και από προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας. Δεν νομιμοποιήσαμε την επίθεση στα δικαιώματα μας, δεν μείναμε σιωπηλοί απέναντι στην ασυδοσία των εργοδοτών μέσα στους χώρους δουλειάς! Αποδείχτηκε ότι οι κινητοποιήσεις που στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων είναι αυτές που αναγκάζουν την κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις. 

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου σε όλη την χώρα, με αποκορύφωμα την απεργία στις 2 Νοεμβρίου των συναδέλφων στην Αττική οδήγησε  στην απόφαση οι εποχικοί εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης, να ενταχθούν μονομερώς στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και για τον Οκτώβρη

Το Ταξικό οργανωμένο εργατικό κίνημα απέδειξε ότι σε όλες τις συνθήκες μπορεί να οργανώνει τον αγώνα. Τιμήσαμε την επέτειο του Πολυτεχνείου σε όλη την χώρα με εκδηλώσεις που σεβάστηκαν απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 

Το Σωματείο μας δίνει καθημερινά το μήνυμα σε όλους τους χώρους δουλειάς, ότι οι εργαζόμενοι κάτω από την μάσκα έχουμε φωνή. Ότι και να κάνουν δεν θα επιβάλουν σιωπητήριο στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.

Η ατομική ευθύνη εργαζομένων και ανέργων είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε:

  • Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας
  • Να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. 
  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό.
  • Καμίά χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή συμβάσης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. 
  •  Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. 
  • Να γίνει υποχρεωτική η ΚΣΣΕ στον επισιτισμό
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να θωρακιστεί έστω και τώρα το σύστημα υγείας.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ και μαζικά τεστ.
  • Εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στην παιδεία και στα μέσα μεταφοράς. 
  • Ουσιαστικός, πραγματικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς που μένουν ανοιχτοί.

Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις. Δίνει δωράκια στη μεγαλοεργοδοσία με νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών. Δίνει όλες τις προϋποθέσεις στα αφεντικά να αρπάζουν με το «νόμο» τον ιδρώτα μας. Να δουλεύουμε περισσότερες ώρες και να παίρνουμε μικρότερο μεροκάματο. Αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού για να κάνει πραγματικότητα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Μπορεί στα λόγια να διακηρύσσει την προσπάθεια της ώστε να στηρίξει τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, όμως στην πράξη τρέχει ασταμάτητα για να υλοποίηση όσων απαιτούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι μεγαλοεργοδότες. Απορρίπτουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Η απόφαση μας είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματα μας. 

Στην επίθεση εν μέσω καραντίνας, από την κυβέρνηση τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, απαντάμε με πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Ερχόμαστε σε επικοινωνία με το συνδικάτο μας για την καταγγελία αυθαιρεσιών από την εργοδοσία στα τηλέφωνα 6944764812, 6977273811, 6972323752.”, αναφέρει η ένωση.

Καλεί το Εργατικό Κέντρο Χανίων να ακολουθήσει το παράδειγμα των δεκάδων Εργατικών Κέντρων , Ομοσπονδιών και Σωματείων και να πάρει  απόφαση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Νοέμβρη».

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων

“Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων σε καλεί να παλέψεις οργανωμένα και συντονισμένα με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους  ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα.

Λύσεις για να υπερασπιστούμε την ζωή μας στην έξαρση της φονικής πανδημίας. Λύσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την δραστηριότητα μας.

Προχωράμε σε κατά τόπους παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δημαρχεία και Κέντρα Υγείας απαιτώντας:

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας, να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
  • Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους πχ (κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς λαϊκών αγορών κλπ). Όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.
  • Να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Ανησυχούμε, ότι με πρόσχημα τις πλημμύρες ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να αποστείλει τα πορίσματα των εκτιμήσεων άρα και να δώσει έγκαιρα και άμεσα τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.
  • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
  • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία σε ένα σύστημα Υγείας γυμνό και αθωράκιστο. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς που δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα, που είναι εστίες μετάδοσης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες, που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου.

Τις λαϊκές οικογένειες που βλέπουν να μπαίνουν στο στόχαστρο τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους για να σωθούν άλλη μια φορά οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  
Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν  νέα μέτρα καταστολής, καθώς και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης. Αντιμετωπίζουν διαχρονικά με αυταρχισμό και καταστολή τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και τώρα βρήκαν ως πρόσχημα την πανδημία. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.

Παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας συνεχίζουμε την παρέμβασή μας σε κάθε νομό, σε κάθε χωριό, μέσα από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους την ανάδειξη και διεκδίκηση κάθε προβλήματος που απασχολεί εμάς και την κοινωνία. Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε αποτελέσματα, αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα».

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

O Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα μπροστά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη που έχουν προκηρύξει βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της Υγείας, της ζωής, των δικαιωμάτων μας. Ενώ οι οικογένειές μας βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, 

  • Έχει αφήσει γυμνά η κυβέρνηση τα δημόσια νοσοκομεία από κρεβάτια, ΜΕΘ, μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί να επιτάξει όλες τις ιδιωτικές κλινικές χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες. Την ίδια στιγμή οι αποδυναμωμένες έως ανύπαρκτες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς.
  • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα σταματάνε έξω από τους χώρους δουλειάς που η εργοδοσία έχει μετατρέψει σε χώρους υπερμετάδοσης, χωρίς μέτρα, με εκβιασμούς και εντατικοποίηση.
  • Η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις λόγω του “κόστους” έχει σαν αποτέλεσμα το μαρτύριο που βιώνουμε σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση και τις συνέπειές της στη μορφωτική υποβάθμιση.
  • Βιώνουμε την καθημερινή αθλιότητα του υποχρεωτικού στοιβάγματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μαζικές προσλήψεις, να αγοράσει και να επισκευάσει συρμούς και λεωφορεία.           

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δε θα τους αφήσουμε να αξιοποιήσουν την πανδημία για να προωθήσουν νέες βάρβαρες ανατροπές που τις ονομάζουν “εκσυγχρονισμούς”.

Δε συμβιβαζόμαστε με το αίσχος της νομοθέτησης της 10ωρης εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή, με την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, με την επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας σε νέους κλάδους και επιχειρήσεις, με τη θεσμοθέτηση του μισθού των 200 ευρώ στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Δε συναινούμε στην επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της τηλεργασίας που μας την πλασάρουν με το περιτύλιγμα της “ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”. Το τσάκισμα της οικογενειακής, προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας, ο αποκλεισμός χιλιάδων νέων εργαζόμενων μητέρων από την άδεια και το επίδομα άδειας μητρότητας, επειδή δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα ένσημα, δεν ανατρέπονται από την θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας.

Δεν ανεχόμαστε κανένα μέτρο, όπως αυτά που ετοιμάζουν που θα θέσει σε διωγμό το απεργιακό δικαίωμα και τη συλλογική μας δράση μέσα στα εργατικά σωματεία.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να μας απομονώσουν. Θέλουν να νοιώθουμε μόνες, απομονωμένες και ανήμπορες, είτε πίσω από έναν υπολογιστή, είτε απελπισμένες με την απληρωσιά και την ανεργία, αλλά πάντα κλεισμένες στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας.  

Η κρατική και εργοδοτική βία και η καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει το ποτάμι των διεκδικητικών μας αγώνων όσο υπάρχει η εκμετάλλευση και η καταπίεση.

Δυναμώνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων

Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και ενώ είναι σε εξέλιξη το νέο lockdown, εξακολουθεί να επιμένει στην ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική υποβάθμισης και διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προς όφελος των κλινικαρχών και των μεγιστάνων της Ιδιωτικής Υγείας. Ακόμα και τώρα αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τα Δημόσια Νοσοκομεία με νέες ΜΕΘ και μαζικές προσλήψεις γιατρών και προσωπικού.

Η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων, δεν έκανε το παραμικρό ώστε να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αντίθετα επέμεινε στην πολιτική του συνωστισμού των παιδιών στις αίθουσες, στη μη διενέργεια δωρεάν τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, στις προσλήψεις εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο. Έτσι τώρα καταφεύγει στο κλείσιμό τους καταβυθίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, υποβαθμίζοντας τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εγκληματική απέναντι στο λαό. Αντί να κάνει τα αυτονόητα, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία και με το δόγμα της “ατομικής ευθύνης”, επιβάλλει ακραία κατασταλτικά μέτρα και απαγορεύσεις χτυπώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτό επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες κυβερνητικές απαγορεύσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Την ίδια ώρα, με το νέο νομοσχέδιο “Βρούτση” η κυβέρνηση επελαύνει ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις κατακτήσεις ενός αιώνα αγώνων των εργαζομένων. Χτυπά βάναυσα τις εργασιακές σχέσεις παγιώνοντας το απαράδεκτο καθεστώς της 10ωρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών. Η κυβέρνηση νομοθετεί νέα αντισυνδικαλιστικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που επιχειρούν να βάλουν στο γύψο το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, και τη διαδήλωση.
Τα σχέδιά τους να μείνουν στα χαρτιά!

Η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ για τις 26 Νοέμβρη πρέπει να μετατραπεί σε ημέρα μαζικού αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης που βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά – συνδικαλιστικά – δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις!

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
  • Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, αξιοποίηση άδειων δημόσιων και δημοτικών χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αύξηση των δαπανών για τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών. Δωρεάν τεστ στον λαό.
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που βάζει στο «γύψο» τη συλλογική συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία.

Το ΔΣ προχωρά στην απεργιακή κινητοποίηση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, την Πέμπτη 26 Νοέμβρη στις 10.30πμ, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω της υγειονομικής απειλής».

Ρέθυμνο

Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και ενώ είναι σε εξέλιξη το νέο lockdown,  επιμένοντας στην ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική  διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προς όφελος των κλινικαρχών και των μεγιστάνων της Ιδιωτικής Υγείας, αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τα Δημόσια Νοσοκομεία με νέες ΜΕΘ και μαζικές προσλήψεις γιατρών και προσωπικού. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ αδιαφορώντας για τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων, δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αντίθετα επέμειναν στην πολιτική του συνωστισμού των παιδιών στις αίθουσες, στη μη διενέργεια δωρεάν τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, στις προσλήψεις εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο. Έτσι κατέφυγαν στο κλείσιμο των σχολείων παραβιάζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, υποβαθμίζοντας τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Χρησιμοποιώντας παράλληλα την πανδημία ως πρόσχημα επέβαλε ακραία κατασταλτικά μέτρα θίγοντας κατάφορα τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Οι πρόσφατες κυβερνητικές απαγορεύσεις με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου το επιβεβαιώνουν περίτρανα.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι εγκληματική απέναντι στο λαό. Διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

Διεκδικούμε συλλογικά:

  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από το υπουργείο, Laptop και σύνδεση στο Internet, αφού έτσι κι αλλιώς αποτελεί ένα απαραίτητο συμπληρωματικό εργαλείο στη διδακτική διαδικασία. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, να παρέχουν την εργασία τους στο χώρο του σχολείου. Η οικία μας και τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε δεν ανήκουν στο υπουργείο.
  • Καμιά ιδιωτική εταιρεία υπεύθυνη της επαφής μας με τους μαθητές. Προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών να καλύψουν μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες των μαθητών τους με άλλα λογισμικά μέσα που οι ίδιοι θα επιλέξουν, όπως ακριβώς έκαναν και στην πρώτη φάση της πανδημίας.
  • Να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την Τεχνική Εκπαίδευση.
    Νομοσχέδια για εμάς, χωρίς εμάς, δεν γίνονται αποδεκτά.
  • Να αποσυρθεί το αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση.

Ανοικτά και ασφαλή σχολεία! Είναι η μόνη λύση υπέρ της κοινωνίας!

  • ΤΩΡΑ, 15 μαθητές σε κάθε τάξη!
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, επιστημονικού, βοηθητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας!
  • ΤΩΡΑ, διενέργεια δωρεάν, μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ για έλεγχο της διάδοσης του ιού και ουσιαστικά πρωτόκολλα προστασίας!
  • ΤΩΡΑ, ενίσχυση της δημόσιας υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας!
  • ΤΩΡΑ, εξασφάλιση δωρεάν υλικοτεχνικής υποδομής, μέτρων ενίσχυσης της επιβίωσης των οικογενειών και της μαθησιακής διαδικασίας.

Προτεραιότητα στη ζωή, την υγεία, την παιδεία και την ελευθερία του Λαού!

Αντιπροσωπεία από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, θα παραστούν στη συγκέντρωση έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου την Πέμπτη 26 του Νοέμβρη στις 10 το πρωί με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως έχουμε αποδείξει άλλωστε πολλές φορές».

Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου

«Στις 26 Νοέμβρη δεν πρέπει να υπάρξει χώρος δουλειάς που δεν θα φτάσει το απεργιακό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Αυτό είναι που θα δείξει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, αλλά και τη δυνατότητα που υπάρχει να συγκεντρωθούν δυνάμεις ικανές να σμπαραλιάσουν τους αντεργατικούς νόμους.

Γιατί ότι κι αν σκαρφιστούν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ, οι εργατοπατέρες τους στο εργατικό κίνημα και οι δυνάμεις καταστολής τους προκειμένου να βάλουν στο γύψο τους αγώνες, ένα πράγμα δεν μπορούν να κάνουν: Να δουλέψουν όπως δουλεύουν καθημερινά κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες εκατομμύρια εργαζόμενοι. Εκεί βρίσκεται η δύναμη της εργατικής τάξης.

Γιατί οι μεγαλοκατασκευαστές δεν ξέρουν ούτε πώς πιάνεται το μυστρί των οικοδόμων. Οι βιομήχανοι δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε έναν διακόπτη χωρίς τους εργάτες.  Οι εφοπλιστές δεν μπορούν να σηκώσουν ούτε άγκυρα χωρίς τους ναυτεργάτες. Οι μεγαλέμποροι δεν ξέρουν ούτε πού βρίσκονται οι αποθήκες τους, στις οποίες στενάζουν οι εργαζόμενοι αυτές τις μέρες με το ηλεκτρονικό εμπόριο, δεν έχουν ιδέα πώς να γεμίσουν τα ράφια τους με προϊόντα, ούτε πώς να τα «χτυπήσουν» στις ταμειακές στα σούπερ μάρκετ. Οι τραπεζίτες δεν έχουν ιδέα από την τηλεργασία στην οποία λιώνουν κάθε μέρα οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και στις Τηλεπικοινωνίες.

Τη μέρα της απεργίας λοιπόν πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο δυνατή τη φωνή κάτω από τις μάσκες, αποδεικνύοντας τη δύναμή μας. Τα σκεπάρνια και τα μυστριά να σταματήσουν τα τηλέφωνα και τα λάπτοπ της τηλεργασίας να σταματήσουν, κι ας περιμένουν στο «connecting» τα αφεντικά, όπως μέρες τώρα περιμένουν χιλιάδες μαθητές και δάσκαλοι στο τηλε-μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης. Να είναι μέρα που  εργοτάξια,εργοστάσια, καράβια και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς θα απεργήσουν. Που στις αστικές συγκοινωνίες θα ακουστεί ένα στεντόρειο «ως εδώ» με την αθλιότητα της σαρδελοποίησης. Που στο Εμπόριο, στις μεγάλες αποθήκες και όπου αλλού συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι, θύματα των «υγειονομικών πρωτοκόλλων» – λάστιχο, θα δοθεί ένα ελάχιστο παράδειγμα του τι σημαίνει «παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας». Μπορεί η απεργία να αποτελέσει ένα εφαλτήριο στον αγώνα που θα έχει διάρκεια και συνέχεια την επόμενη μέρα.

Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη δύναμη και πρέπει αυτήν τη δύναμη να τη νιώσουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή είναι η πιο σημαντική ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η εργατική τάξη και ο λαός, και η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί