Σ. Βαρδάκης: «Ευθύνη όλων μας η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

«Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ακολουθώντας, όχι τυχαία, την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών στις 19. Δύο μέρες αλληλένδετες, αφιερωμένες παγκοσμίως στα παιδιά. 

Κάθε παιδί, έχει δικαίωμα στη ζωή, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στο όνομα και την ταυτότητα, στην ασφαλή στέγη, στην ευημερία, στην ασφάλεια, στον ελεύθερο χρόνο, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία, στην προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση ή κακοποίηση, τον πόλεμο και τις συρράξεις, τα βασανιστήρια, τη φυλάκιση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του ίδιου ή των γονέων του.

Δικαιώματα τα οποία συχνά καταπατώνται κι ακόμα πιο συχνά ξεχνιούνται, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε τελευταία σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά σήμερα δοκιμάζονται κι εκείνα πολλαπλά από την πανδημία. Περιόρισαν την ελευθερία και την ανεμελιά τους, άλλαξαν τη ρουτίνα τους, αποχωρίστηκαν τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Στέκονται μπροστά σε οθόνες -όσα διαθέτουν- με τις ώρες, βιώνοντας παράλληλα την ανασφάλεια και τα άγχη των γονιών τους. Πού πήγαν τα δικαιώματα αυτών των παιδιών; Πώς φτάσαμε να τα παραγκωνίζουμε ελαφρά τη καρδία; 

Όλοι εμείς οφείλουμε να είμαστε εγγυητές των δικαιωμάτων των παιδιών. Είναι υπόθεση όλων μας, είναι ευθύνη μας να κάνουμε αυτόν τον κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά, προασπίζοντας στην πράξη τα δικαιώματά τους

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί