Χ. Μαμουλάκης: Επαναφέρει τη δανειακή σύμβαση για το αεροδρομίου Καστελίου, που δεσμεύει το “Καζαντζάκης”

Επανέρχεται, με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χάρης Μαμουλάκης, στο ζήτημα της δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης της συμβολής του ελληνικού δημοσίου από τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ, για την  κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου και την ανάπλαση της έκτασης του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση σχετικά με το ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου, καθώς και ποιο είναι το περιεχόμενο της εν λόγω δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης, αλλά και των συνοδευτικών παραρτημάτων της.

«Για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου και ως προς το μέρος της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 180.000.000 €, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει υπογράψει από τον Ιανουάριο του 2020 δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να κατατεθεί αυτή η σύμβαση στη Βουλή, αλλά η Κυβέρνηση, περιφρονώντας τη κοινοβουλευτική διαδικασία, την κρατά μυστική. Από δημοσιεύματα όμως, έχουμε πληροφορηθεί ότι γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρωθούν, αναφορικά με την ανάπλαση του υφιστάμενου κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και τα οποία η ΕΤΕπ τα συναρτά με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Σύμφωνα δε, με τις από 23/1/2020 δηλώσεις του Andrew McDowell, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ: «Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας». ‘Όπως γίνεται αντιληπτό, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, πολλά γκρίζα σημεία σε αυτή τη δανειακή σύμβαση. Γι’ αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, έτσι ώστε όλα να βγουν στο φως και να πληροφορηθεί επιτέλους η τοπική κοινωνία τι σχεδιάζεται εν κρυπτώ, από την Κυβέρνηση της ΝΔ».

Η ερώτηση

Θέμα: «Δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης της συμβολής του ελληνικού δημοσίου από τη ΕΤΕπ για την  κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου και ανάπλαση της έκτασης του κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου – Νίκος Καζαντζάκης»

Προκειμένου για την κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου, στην περιοχή Καστελίου, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, της Περιφέρειας Κρήτης και ως προς το μέρος της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 180.000.000€ (εκατόν ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ), υπογράψατε τον Ιανουάριο του 2020 δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον, στο από 10.09.2019 «Δελτίο Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Δεδομένων» της ΕΤΕπ, για το οποίο λάβαμε γνώση από δημοσιεύματα, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρωθούν, αναφορικά με την ανάπλαση του υφιστάμενου κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου-Νίκος Καζαντζάκης, και τα οποία η ΕΤΕπ τα συναρτά με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου.

Σύμφωνα δε, με τις από 23.01.2020 δηλώσεις του Andrew McDowell, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είναι υπεύθυνος για τις δανειοδοτικές πράξεις στην Ελλάδα: «….Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας».

Με δεδομένο ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες των συνεργείων της αναδόχου εταιρείας έχουν ξεκινήσει, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης του κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου – Νίκος Καζαντζάκης; Ποιες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς την ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»;
  2. Ποιο είναι το περιεχόμενο της εν λόγω δανειακής σύμβασης χρηματοδότησης καθώς και των συνοδευτικών παραρτημάτων της;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μαμουλάκης Χάρης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί