Σε εμπόλεμη κατάσταση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: Προετοιμάζουν αεροδιακομιδές με στρατιωτικά αεροπλάνα και ειδικά τρένα

Σε εμπόλεμη κατάσταση συνεχίζουν να βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Και ενώ αναμένεται το σύστημα Υγείας να πιεστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δέκα ημέρες, τα άδεια κρεβάτια ΜΕΘ σπανίζουν και σε λίγο δεν θα επαρκούν ούτε οι απλές κλίνες στις «κοβιντοκλινικές» των νοσοκομείων, που καταλαμβάνουν πλέον με γοργό ρυθμό όλους τους διαθέσιμους χώρους σε αυτά.

Οι διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας και άλλων περιοχών φαίνεται να είναι προ των πυλών, ενώ ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έφθασε τρένο με ειδικά διαμορφωμένα βαγόνια γι’ αυτόν τον σκοπό και δύο αεροσκάφη C-130 του στρατού είναι «ετοιμοπόλεμα» για αεροδιακομιδές.

«Επίταξη ιδιωτικών κλινικών τώρα»

Γιατροί τονίζουν ότι η μεταφορά διασωληνωμένων ασθενών με τρένα και αεροπλάνα σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ εικάζουν ότι είναι πιθανόν να σχεδιάζονται διακομιδές ασθενών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση και όχι διασωληνωμένων.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η πλέον ασφαλής διακομιδή ασθενούς γίνεται με τα ειδικά διαμορφωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ζητούν, αντί τέτοιων «ευφάνταστων σχεδιασμών», η κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης και να στελεχώσει με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία της. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως σχέδιο για διακομιδές σε νοσοκομεία της Αθήνας ή άλλων περιφερειών.

«Σταγόνα στον ωκεανό» οι εννέα νοσηλεύτριες

Γιατροί και νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης νιώθουν ότι πάνε να δώσουν τη «μάχη των μαχών» τις επόμενες ημέρες χωρίς πολεμοφόδια και με συνεχώς μειούμενο «στρατό», αφού ο SARS-CoV-2 καθημερινά βγάζει από τη «μάχη» πολλούς από τους ίδιους/διες.

Χαιρετίζουν δε τη γενναία απόφαση των εννέα νοσηλευτριών από την Κρήτη να συνδράμουν από σήμερα στο «Ιπποκράτειο», αλλά, όπως τόνισε στην «Αυγή» γιατρός του νοσοκομείου, οι ανάγκες σήμερα για ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές είναι τεράστιες και «οι συναδέλφισσες αρκούν για να καλύψουν αυτό το δύσκολο διάστημα μόλις τρία κρεβάτια ΜΕΘ… Εννοείται ότι, όπως κάνουν και οι νοσηλεύτριες του νοσοκομείου μας, θα κληθούν να υπερβούν εαυτούς και να τρέχουν όπου χρειαστεί».

Ο «τρόμος» της εφημερίας

Χθες στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο εφημέρευε από νωρίς το πρωί, είχε σχηματιστεί τεράστια ουρά πολιτών κάθε ηλικίας, που περίμεναν υπομονετικά να υποβληθούν σε τεστ. Λέγεται ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες από το 30% είτε στο 10% είτε στο 20%.

Μέσα στο νοσοκομείο αναφοράς είναι εμφανές ότι έχει χαθεί πλέον ο έλεγχος και κυριαρχεί χάος… Πέρα από τις γεμάτες ΜΕΘ, και οι απλοί θάλαμοι γεμίζουν σε χρόνο – ρεκόρ από ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ κλίνες προστίθενται συνεχώς. Σε κάθε εφημερία νοσοκομείου οι νέες εισαγωγές φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 100 και σε λίγο θα γεμίσουν όχι μόνο οι «κοβιντοκλινικές», αλλά και οι διάδρομοι.

Οι εργαζόμενοι, εξουθενωμένοι, τρέχουν και δεν προφταίνουν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς και με τέτοιο φόρτο δουλειάς πολλές φορές τα μέτρα ατομικής προστασίας αθέλητα, όπως σημειώνουν, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Ανυπαρξία κράτους πρόνοιας

Την ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής πρόνοιας για ευάλωτους πολίτες ήρθε να καταδείξει η οικογενειακή τραγωδία στην Καβάλα, με τον σαρανταπεντάχρονο που πάσχει από αυτισμό και βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση μέσα στο σπίτι του να έχει αγκαλιά την επί τουλάχιστον δύο ημέρες νεκρή μητέρα του από κορωνοϊό.

Ο σαρανταπεντάχρονος, που νοσεί και ο ίδιος, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Βρέθηκε υποσιτισμένος, αφυδατωμένος, βρόμικος και να ψήνεται στον πυρετό. Η αδελφή του, που τους πρόσεχε, νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, ο σύζυγός της είναι και αυτός σε καραντίνα, ενώ, όπως φαίνεται, καμιά κοινωνική υπηρεσία δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει αν ο σαρανταπεντάχρονος και η υπέργηρη μητέρα του νοσούσαν. Και αφού δύο μέρες δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα του γαμπρού τους, κλήθηκε η αστυνομία να μπει στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα.

Στο μεταξύ, στις Σέρρες, σήμανε χθες νέος συναγερμός καθώς εντοπίστηκαν 11 κρούσματα SARS-Cov-2 στο γηροκομείο της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου.

Μαρούλα Πλήκα, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί