Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού 

Σε διαφορετικές ημερομηνίες θα πληρωθούν το επίδομα των έως 800 ευρώ οι εργαζόμενοι σε αναστολή, ανάλογα αν εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για τις αναστολές και την αποζημίωση ειδικού σκοπού των έως 800 ευρώ διαφέρουν ανάλογα με το αν είναι πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ ή έχει κλείσει με κρατική εντολή.

Η υποβολή των αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου ξεκίνησε και η προθεσμία για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και τους εργαζομένους τους λήγει στις 24 Νοεμβρίου, ενώ για τις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ και των εργαζομένους τους λήγει στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, θα γίνουν για τους εργαζόμενους που έκλεισε η επιχείρηση με κρατική εντολή στις 27 Νοεμβρίου, ενώ γι’ αυτές που έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

Το μέτρο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογιστεί αναλογικά με βάση τις ημερολογιακές (και όχι τις εργάσιμες) ημέρες της αναστολής και με ποσό αναφοράς τα 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Την αναλογική αποζημίωση δικαιούνται τέσσερις ταχύτητες εργαζομένων:

1. Εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες – π.χ. στη Θεσσαλονίκη που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ από 3 Νοεμβρίου, πριν την ανακοίνωση των γενικευμένων μέτρων για το σύνολο της Επικράτειας.

Οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 28 ημέρες, από 3 έως 30 Νοεμβρίου. Έτσι, εργαζόμενος σε κλειστή επιχείρηση με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε αναστολή από 3.11.2020 και θα λάβει 747 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής)

2. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή για 24 ημέρες, από 7 έως 30 Νοεμβρίου θα λάβουν 640 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 24 ημέρες αναστολής)

3. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τίθεται υποχρεωτικά σε αναστολή από άλλη ημερομηνία, π.χ. Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Για παράδειγμα: Eργαζόμενος σε κομμωτήριο που κλείνει με κρατική εντολή την 9.11.2020 τίθεται σε αναστολή από 9.11.2020 και θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός στα 800 ευρώ για 22 ημέρες αναστολής)

4. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για μέρος ή για ολόκληρο τον μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές αλλά χαρακτηρίζονται πληττόμενες για τον μήνα Νοέμβριο και βάσει της γενικευμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου 2020. Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση βάσει ΚΑΔ που έχει τεθεί σε αναστολή από 1.11.2020 θα λάβει 800 ευρώ ή την αναλογία επί των 800 ευρώ για τις ημέρες του Νοεμβρίου που είναι σε αναστολή.

Δεν χρειάζεται εκ νέου δήλωση

Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και τώρα εργάζεται σε άλλο εργοδότη δεν χρειάζεται να υποβάλει εκ νέου δήλωση για τη νέα αναστολή του Νοεμβρίου. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή θα υπολογιστεί αναλογικά επί του ποσού των 800 ευρώ, αντί των 534 ευρώ.

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί