Δήμος Ηρακλείου: Μείωση των τελών με πρόταση των “Ενεργών Πολιτών”- Νέα ήττα για την πλειοψηφία που πρότεινε “μηδενική αύξηση”!

Τη μείωση κατά 8% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, αποφάσισε απόψε το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, κόντρα στην πρόταση της δημοτικής αρχής, που είχε προτείνει να μείνουν σταθερές οι τιμές για το 2021.

Την πρόταση της μείωσης διατύπωσε η παράταξη “Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό και υπερψήφισαν συνολικά 27 από τους 45 δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή, εκτός του “Ενεργούς Πολίτες”, οι παρατάξεις των Γιάννη Κουράκη, Πέτρου Ινιωτάκη και Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Αντιθέτως η πλειοψηφία είχε εισηγηθεί να μην υπάρξει καμιά μείωση, εφαρμόζοντας τη λογική “δεν κάνουμε καμιά αύξηση”.

Στην παρέμβαση του στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και πριν από λίγες ημέρες στην οικονομική επιτροπή, ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός, εισηγήθηκε τη μείωση του 8%. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ο στόχος μας είπε θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν εκτός των άλλων και την οικονομία.

Οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών έχουν επηρεαστεί δραματικά ενώ η ανεργία και η υποαπασχόληση διαμορφώνουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για την κοινωνία και την οικονομία.

Από την εμφάνιση της επιδημικής κρίσης το Δημοτικό συμβούλιο υιοθετώντας πρόταση των δημοτικών παρατάξεων αποφάσισε μέτρα ανακούφισης για τους δημότες στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η μη είσπραξη δημοτικών τελών την περίοδο του «lockdown» και η μείωση τους για ένα χρονικό διάστημα μετά την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τα οικονομικά στοιχεία της εισήγησης της δημοτικής αρχής απέδειξαν ότι:

·         Υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο από τα προηγούμενα χρόνια ύψους 5.058.067,45€ .

·         Από τις δηλώσεις των δημοτών προέκυψαν περίπου 900.000 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στους επόμενους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν 1,5 εκατομμύρια Ευρώ επιπλέον στα έσοδα των ανταποδοτικών τελών.

·         Επιπλέον έσοδα 600.000 € θα προκύψουν λόγω της λήξης της εφαρμογής της ρύθμισης του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 και επαναφοράς των αναδρομικών χρεώσεων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

·         Κάθε χρόνο στις δαπάνες προβλέπεται κονδύλι άνω του ενός εκατομμυρίου για προμήθεια απορριμματοφόρων. Φέτος προέκυψε έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία για το Δήμο Ηρακλείου φτάνει στο ύψος των 1.155.000 € για την προμήθεια τουλάχιστον 7 απορριμματοφόρων, καλύπτοντας έτσι τη δαπάνη μιας ολόκληρης χρονιάς.

·         Η μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη του 2020 , εξαιτίας των μέτρων ανακούφισης  των δημοτών εκτιμάται στα 600.000 €.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προκύπτει ότι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 8% σε όλους τους συντελεστές των δημοτικών τελών είναι εφικτή και δεν θα επηρεάσει τον ανταποδοτικό σχεδιασμό του Δήμου.

 Οι Ενεργοί πολίτες αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα, θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς η πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής ( η δημοτική αρχή δηλαδή )  δεν την έκανε αποδεκτή. Η εφαρμογή της προτεινόμενης έκπτωσης του 8% θα επιφέρει μία μείωση εσόδων 900.000, ποσό που μπορεί να καλυφθεί μόνο από την έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της εισήγησης της δημοτικής αρχής που παρατέθηκαν προηγουμένως.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία , θεωρούμε ότι η αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει είναι αυτή της συνδρομής και όχι η λογική της είσπραξης.

Έτσι, με βάση την εισήγηση των “Ενεργών Πολιτών” τα τέλη διαμορφώνονται ως εξής:

.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί