Σ. Βαρδάκης: «Να προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις καταστροφών τρέχοντος έτους»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών που ζημιώθηκαν εντός του τρέχοντος έτους, προχώρησαν 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, βουλευτή Ηρακλείου.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι βουλευτές, την φετινή χρονιά, οι ελαιοπαραγωγοί, οι αμπελουργοί και οι παραγωγοί κηπευτικών, επλήγησαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω πανδημίας.  Συγκεκριμένα, ζημιές έχουν υποστεί οι παραγωγοί από τον καύσωνα του Μαΐου, από ανεμοθύελλες του Ιουνίου και από έντονες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020. 

Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ Ηρακλείου, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις και να διεκπεραιώσουν σχεδόν το σύνολο των αιτήσεων των παραγωγών για αποζημίωση και πλέον ζητούμενο για τους παραγωγούς είναι η καταβολή των αποζημιώσεων εντός του τρέχοντος έτους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν. Επίσης, ο ΕΛΓΑ, χρησιμοποιώντας χρήματα που εισέπραττε από τα ασφάλιστρα των παραγωγών κάθε χρόνο μετά την καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων, κατέβαλε μέρος των  αποζημιώσεων που εκκρεμούσαν

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η καταβολή των αποζημιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Επίσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, με την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δημιουργούνται αγρότες δύο ταχυτήτων.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι τέλος του έτους, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο τον Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί