Πάνω από 5.000 αστυνομικοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Στεφάνια στο ΕΑΤ – ΕΣΑ από ΣΥΡΙΖΑ, ΣΦΕΑ και άλλους φορείς

Πάνω από 5.000 αστυνομικούς, ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, ελικόπτερα και drones επιστρατεύει η ΕΛΑΣ για να αποτρέψει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο του πολιτικού και του νομικού κόσμου όσο και διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, με πρόσχημα την «προστασία της δημόσιας υγείας» λόγω πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, «ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι  θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ».

Αξίζει να σημειωθεί πως απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες Δευτέρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης προχώρησε σε… άδειασμα του κυβερνητικού αφηγήματος περί σχετικής εισήγησης. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το μόνο που έχει τονίσει και μάλιστα «κατ’ επανάληψη» είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, υπογραμμίζοντας πως: «Τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπουκαι του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Υποστήριζαν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλέστηκαν και ευρωπαϊκή νομολογία.

Πορεία από το ΚΚΕ

Πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην αμερικανική Πρεσβεία. Από τους συμμετέχοντες τηρήθηκαν όλα τα μέτρα και οι αποστάσεις. Το πανό στην κεφαλή της πορείας γράφει: “Διεκδικούμε τα δικαιώματά τας σε ζωή, υγεία, δουλειά, τιμάμε τον Νοέμβρη, στον αγώνα”.

Δ. Κουτσούμπας από ΕΑΤ- ΕΣΑΤ: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα. Τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία”, εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απαράδεκτο, με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με τον συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος. Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ, πολύ περισσότερο σε οπαδούς της όχι τόσο σε στελέχη της, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν υπογράψει το κοινό κείμενο – καταγγελία αυτής της εγκληματικής, απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του κ. Χρυσοχοΐδη, το καταγγέλλουν και έρχονται τέτοια μηνύματα και στο ΚΚΕ και παντού. Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

   Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, (σ.σ. η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα) είπε:

   «Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Στεφάνια στο ΕΑΤ – ΕΣΑ από ΣΥΡΙΖΑ, ΣΦΕΑ και άλλους φορείς

Στεφάνια για τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στο ΕΑΤ – ΕΣΑ αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου,καταθέτοντας  λουλούδια στο χώρο των πρώην κτηρίων της ΕΣΑ, στο στρατόπεδο Παπαδογιωργή, όπου κατα τη διάρκεια της Χούντας κρατούνταν αγωνιστές.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Βουλευτής Πειραιά Θ.Δρίτσας,ο Συντονιστής της ΝΕ Χ.Φωτιάδης,ο επικεφαλής του Πειραιάς για Όλους Ν.Μπελαβίλας,τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Γ. Γενιά, Γ. Καρδαράς,Ε. Σταματάκη και το μέλος της ΟΜ Καμινίων Ε. Γιανούτσου.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Νίκος Τριανταφύλλου γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων – Αντιστασιακών 1967 – 1974, ο Γιώργος Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Χριστίνα Σκαλούμπακα πρόεδρος της ΟΓΕ.

Αλ. Τσίπρας: «Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ»

“Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα” αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά το μήνυμά του:

Η μνήμη του Νοέμβρη είναι ζωντανή και το μήνυμα του Πολυτεχνείου φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ. Με ευθύνη για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, τιμήσαμε και φέτος τους νεκρούς και τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Σπάσαμε την ανόητη απαγόρευση και επιστρέψαμε στους εμπνευστές τους τα προβοκατόρικα σχέδια. Η Δημοκρατία και η ιστορική μνήμη δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Η ΕΛΑΣ έκλεισε ήδη (από τις 10.45) τους 5 σταθμούς του μετρό, μια ώρα νωρίτερα από το ανακοινωμένο

Με νέα εντολή της ΕΛΑΣ κλείνουν τώρα (10.45) οι σταθμοί “OMONOIA”, “ΠANEΠIΣTHMIO”, “ΣYNTAΓMA”, “EYAΓΓEΛIΣMOΣ” και ” Μ.ΜΟΥΣΙΚΗΣ”, ενόψει των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά, χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ

Στεφάνι κατέθεσε στο Πολυτεχνείο αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κ. Τασούλα

Αντιπροσωπεία της Βουλής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα, κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου, με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών, κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Στο Πολυτεχνείο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτήν την ώρα καταθέτει στεφάνι με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του 1973.

   «Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Θυμήθηκε το Πολυτεχνείο η Φ. Γεννηματά

«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι διαφορετική. Η πανδημία και η γενική καραντίνα εμποδίζουν τις εκδηλώσεις μνήμης. Θα είμαστε όμως εκεί διαφορετικά», επισημαίνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Η κ. Γεννηματά τονίζει πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι στο μυαλό και στην καρδιά των προοδευτικών ανθρώπων.

«Είναι το σινιάλο Ελευθερίας από τη φοιτητική εξέγερση. Είναι η σπίθα της νεανικής αμφισβήτησης στα κατεστημένα. Είναι η πίστη στη συλλογική δράση και στην αξία του μαζικού κινήματος. Είναι η εμπιστοσύνη στις αξίες της Δημοκρατίας. Με αυτά πρέπει να προχωράμε πάντα», προσθέτει η κ. Γεννηματα και υπογραμμίζει: «Ιδιαίτερα σήμερα, που ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας απειλεί “το ψωμί”, “την παιδεία”, “την ελευθερία” μας. Απειλεί, πάνω απ’ όλα τη ζωή μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθύνει έκκληση ότι αυτός ο φόβος δεν θα πρέπει να αφήσουμε «να μας διχάσει ούτε να μας στερήσει την ελπίδα. Αλλά να μας δυναμώσει, για να σταθούμε μαζί, αποφασισμένοι και ενωμένοι, με μπροστάρηδες τους νέους. Με τη σκέψη σε αυτούς που δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν».

«Με όπλα τις αξίες, τις ιδέες μας και τον αγώνα μας για μία όρθια, περήφανη και δίκαιη κοινωνία. Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, μας περιμένει υγιείς και δυνατούς», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Τριμελής αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής, στην οποία μετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

   «Είμαστε και φέτος εδώ, στην επέτειο της ηρωικής εξέγερση του ’73, με σεβασμό φυσικά, στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και τους διαχρονικούς αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Τόνισε πως «ειδικά φέτος, οφείλουμε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, απέναντι στον αυταρχισμό και την πόλωση που τροφοδοτούν νέους διχασμούς. Γιατί τη μάχη απέναντι στην ανασφάλεια και τον φόβο που δημιουργεί η απειλή της ανθρώπινης ζωής, μόνο ενωμένοι μπορούμε να την κερδίσουμε».

   Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή στους αγώνες για τη θωράκιση της δημοκρατίας, την ενότητα, την εθνική συμφιλίωση και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Προς την πρεσβεία των ΗΠΑ αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με τον Γ. Βαρουφάκη

Προς την αμερικανική πρεσβεία κατευθύνεται αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με τον Γ. Βαρουφάκη και βουλευτές του κόμματός του.

Συνομιλία Βαρουφάκη με επικεφαλής αστυνομίας στο Πολυτεχνείο

Αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζουν τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜΕΡΑ25 να προχωρήσουν στην πορεία τους προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου από τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Τη σιωπή της αστυνομοκρατίας στην Πατησίων σπάνε τραγούδια του αγώνα που ακούγονται από το κτίριο του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών

«Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα»: Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρει:

Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα εφτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σαράντα εφτά χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερη Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένα δημιουργικό πολιτικό ξέσπασμα των νέων της εποχής.

Και έτσι έχει μείνει μέχρι σήμερα στη συλλογική μνήμη. Η επέτειος εκείνης της στιγμής, κάθε χρόνο αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους όλων των μετέπειτα γενιών. Αποτελεί πηγή πολιτικών αναζητήσεων, πηγή διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον και πηγή δημοκρατικών οραμάτων.

Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και τον λαό . Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και σήμερα τους νεότερους – σε μια εντελώς διαφορετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Αυτό όμως δεν επιτρέπει, ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό μια κυβέρνηση στο όνομα των πραγματικά δύσκολων συνθηκών, να θέτει σε δεύτερη μοίρα κοινωνικά αιτήματα, ανάγκες και δημοκρατικές ελευθερίες.

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείο ας ξαναθυμηθούμε ότι η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Αυτή είναι η διαρκής τιμή για όσους αγωνίστηκαν για την πτώση της δικτατορίας και για όσους έχασαν τη ζωής του γι’ αυτό. Αλλά και η διαρκής υποχρέωση για τους νέους της δικής μας εποχής, που αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο και ένα καλύτερο μέλλον.

Βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίμησαν την ημέρα του Πολυτεχνείου στο Γεντί Κουλέ

Τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες και διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούταν από βουλευτές και μέλη του, βρέθηκε στο χώρο του Επταπυργίου ή διαφορετικά Γεντί Κουλέ, για να τιμήσει τη σημερινή ημέρα μνήμης του Πολυτεχνείου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η πρώτη που κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, είναι μια κορυφαία πράξη αντίστασης, που καθόρισε όχι μόνο μια γενιά και τους αγωνιστές αλλά και την πιο προοδευτική περίοδο της δημοκρατίας. Οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Το μήνυμα που εκπέμπει το Πολυτεχνείο είναι καθολικό: Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οκτώ προσαγωγές σε ελέγχους της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας

Οκτώ άτομα έχουν προσαχθεί από το πρωί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατά την διάρκεια προληπτικών ελέγχων για την πρόληψη συγκεντρώσεων και επεισοδίων, σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Συνελήφθησαν μέλη του ΚΚΕ

Απρόκλητη επίθεση στη διαδήλωση του ΚΚΕ το μεσημέρι της Τρίτης στα Προπύλαια.

Τουλάχιστον δύο άτομα είναι με χειροπέδες, σύμφωνα με το 902.gr. Η αστυνομία ρίχνει κρότου λάμψης.

Την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών ζητά το ΚΚΕ με την έντονη διαμαρτυρία του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και των βουλευτών του Κόμματος.

Απαγόρευσαν σε φαντάρο να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Την αυταρχική στάση της αστυνομίας συνάντησε ένας φαντάρος που επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο και να τιμήσει τους νεκρούς της εξέγερσης το μεσημέρι της Τρίτης, όταν αστυνομικοί τον εμπόδισαν να το κάνει, σύμφωνα με την καταγγελία του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.

Στην καταγγελία αναφέρεται αναλυτικά:

Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και οι Αστυνομικές δυνάμεις του υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοίδη απαγόρευσαν σε φαντάρο να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείου και να τιμήσει τους νεκρούς της Εξέγερσης. Η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αποκαλύφθηκε. Με πρόσχημα τη προστασία της δημόσια υγείας ουσιαστικά προχωρούν σε μια πρωτόγνωρη επίδειξη κρατικής καταστολής, επιχειρούν να Απαγορεύσουν την Πορεία του Πολυτεχνείου και όλες τις εκδηλώσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι ο ολοκληρωτισμός τους θα χαρακτηρίσει την νέα εποχή. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα και με σεβασμό στον συνάνθρωπο μας, δύο μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ συνόδευσαν τον αγωνιστή φαντάρο που με την συμβολική κίνηση της κατάθεσης του στεφανιού θέλησε να στείλει μήνυμα Καταδίκης της Χούντας των Συνταγματαρχών αλλά και του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, μήνυμα καταδίκης της εμπλοκής του στρατού σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού ως «Εσωτερικού Εχθρού». Απέναντι μας όμως βρέθηκαν οι Αστυνομικές Δυνάμεις που σε Διατεταγμένη υπηρεσία μας Απαγόρευσαν την προσέγγιση στον χώρο του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, μας σταμάτησαν μπροστά από το Αρχαιολογικό μουσείο και κινητοποίησαν μεγάλη δύναμη ΔΙΑΣ απειλώντας ακόμη και τον φαντάρο!Ενώ απαγόρευσαν στον φαντάρο να καταθέσει στεφάνι, έστησαν ένα κακόγουστο επικοινωνιακά σόου, όταν Πολυτεχνείο παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης που φέρει την πρωταρχική ευθύνη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, την καταστροφή του λαού μας που αντιμετωπίζει την ανεργία, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση.   Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΥΤΕΜΕΝΩΝ καταγγέλλουν την κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και το σύγχρονο κράτος Άμυνας/Ασφάλειας που Απαγορεύοντας τον αγωνιστικό Εορτασμό της Εξέγερσης του 1973, ουσιαστικά στέλνουν μήνυμα ότι η Σιδερένια Φτέρνα τους επιδιώκει να θέσει εκτός Νόμου τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας στο σήμερα. 
Καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους να σταθούν στο πλευρό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ και να παλέψουμε για την συγκρότηση του Κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό, για να υπερασπίσομε τα Δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή, να σταθούμε ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και φασισμό.

Ενταση στην Πανεπιστημίου

Ενταση σημειώθηκε μεταξύ μελών του ΠΑΜΕ και δυνάμεων των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου. Ο Δ. Κουτσούμπας έφτασε στο σημείο όπου συνομίλησε με τους αστυνομικούς και ξεκαθάρισε ότι αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε προσαχθέντες, δε θα αποχωρήσουν. 

Αστυνομικοί χτύπησαν τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί