Εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο – Πρωτοφανείς σκηνές καταστολής (Βίντεο-Φωτογραφίες)

Την απαγόρευση της πορείας στο Πολυτεχνείο ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και σχεδόν ταυτόχρονα η αστυνομία εισέβαλε στο ιστορικό κτίριο και προχώρησε σε προσαγωγές.

Αυτή τη στιγμή η Αστυνομία έχει εισβάλει μέσα στο Πολυτεχνείο και δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν περίπου 40 άτομα από ανοιχτές συνελεύσεις αγώνα και στέκια εντός της σχολής, ενάντια στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων για το Πολυτεχνείο και του τριημέρου εκδηλώσεων προς τιμήν της εξέγερσης. Πρωτοφανείς σκηνές αστυνομικής καταστολής.

Υπό την παρουσία του Μπογδάνου η εκκένωση!

ΜΑΤ μετά Μπογδάνου εισβάλουν στο Πολυτεχνείο.

Όχι απλά παρακολουθήσαμε σε live τηλεοπτική σύνδεση την εισβολή των ΜΑΤ…

Posted by ΣΠΟΥΤΝΙΚ- Sputnik Magazine on Friday, 13 November 2020

Όπως έγινε φανερό και από την πραγματοποίηση σύσκεψης το πρωί στη ΓΑΔΑ υπό τον Μ. Χρυσοχοϊδη, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ασφυκτική επιτήρηση κάθε εκδήλωσης για την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου,  από τις καταθέσεις στεφάνων ως την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι ο ΣΦΕΑ έχει καλέσει σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως και αρκετές οργανώσεις της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΜΠ και στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ – ΕΣΑ και από εκεί θα πορευτεί συμβολικά προς την πρεσβεία, έχει ήδη από μέρες καταγγείλει πως η κυβέρνηση προσπαθεί μπροστά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου να δημιουργήσει συνθήκες έντασης.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, ο λόγος που μπήκαν χτες ήταν γιατί «γνωρίζαμε πως από σήμερα η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη». Διευκρινίζουν πάντως ότι σε αντίθεση με ό,τι μεταδόθηκε από την ΕΡΤ δεν έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, τονίζοντας ότι ο χώρος είναι «ανοιχτός με εργαζόμενους/ες και δεν έχει παρεμποδιστεί καμιά λειτουργία του ιδρύματος».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει τη σχολή με ισχυρές δυνάμεις τόσο από τη μεριά του πεζοδρόμου της Τοσίτσα όσο και από την πλευρά της Στουρνάρη, από το ύψος της Μπόταση, αλλά και μπροστά στην Πατησίων από το ύψος της οδού Μάρνη.

Έλεγχοι και προσαγωγές νωρίτερα

Το μεσημέρι της Παρασκευής, έγινε προσαγωγή δύο ατόμων που άφησαν καφέδες στους συγκεντρωμένους μες στο Πολυτεχνείο:

Στο χώρο υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ. Επίσης στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων βρίσκεται «αύρα» της αστυνομίας.

Σύσκεψη με Χρυσοχοϊδη στη ΓΑΔΑ

Αναβρασμός επικρατεί στα επιτελεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου που θα εορταστεί με διαφορετικό τρόπο εφέτος, λόγω κορονοϊού. Ήδη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της πορείας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να κάνει δηλώσεις το μεσημέρι και έκκληση στον κόσμο να συμμορφωθεί στα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Ταυτόχρονα, το πρωί έγινε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την ηγεσία και τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα που έχει προκύψει.

Σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από χτες το βράδυ, ενώ σε χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Με ανάρτηση στο athens.indymedia, οι ευρισκόμενοι στο Πολυτεχνείο δηλώνουν πως «απο χθες το βραδυ βρισκομαστε περιπου 70 ατομα μεσα στο χωρο του Πολυτεχνειου κρατώντας το ανοιχτό για να πραγματοποιηθεί το τριήμερο και οι εκδηλωσεις καθως και η πορεια της 17 Νοεμβρη παρα το γεγονος οτι το κρατος τα εχει κρινει παρανομα». Για την παρουσία της αστυνομίας, λένε πως «σήμερα το πρωί όπως είχαμε ανακοινώσει, πραγματοποιήσαμε μικροφωνική παρέμβαση στον προαύλιο χώρο εσωτερικά της πύλης Πατησίων. Κατά τη διάρκεια που διαβαζόταν και μοιραζόταν ο λόγος μας δυνάμεις καταστολής μαζί με ΜΜΕ έστησαν το σκηνικό τρόμου που τόσο πολύ θέλουν να παρουσιάζουν. Αφού τράβηξαν μερικά πλανά και φωτογραφίες μιας Πατησίων με κλειστή κυκλοφορία και εξοπλισμένες διμοιρίες να πολιορκούν την πύλη, υποχώρησαν». Δηλώνουν δε πως θα παραμείνουν στο χώρο και καλούν σε στήριξη και ανοιχτη συνελευση στις 5 μ.μ. στο προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Προκλητική η αστυνομία – «Στον δρόμο οι ερπύστριες!» φώναξε αστυνομικός


Επίσης όπως καταγγέλλει ο ρεπόρτερ της Αυγής, Κ. Παπαντωνίου, ενώ δεχόταν έλεγχο από αστυνομικό των ΜΑΤ, άλλος αστυνομικός τον έσπρωξε «κατά λάθος» από πίσω και του απευθύνθηκε με αυταρχικό που θύμιζε τραμπούκο.

Στο μεταξύ, άλλο ένα δείγμα ακροδεξιάς και χουντικής υφής καταγράφηκε πριν λίγο, καθώς την ώρα που περνούσε κλούβα με ΜΑΤ μπροστά από την είσοδο του Πολυτεχνείου στην κάθοδο της Πατησίων ένας αστυνομικός από μέσα φώναξε μ’ ενθουσιασμό: «Στον δρόμο οι ερπύστριες!».

Mε στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter και το ρεπορτάζ του Κώστα Παπαντωνίου στην Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί