Κλίμα αστυνομοκρατίας στο Πολυτεχνείο

Αισθητή είναι σήμερα η αστυνομική παρουσία γύρω από το Πολυτεχνείο, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι φέτος θα απαγορευτεί η καθιερωμένη πορεία της 17ης Νοεμβρίου λόγω της πανδημίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κόμματα, συλλόγους και οργανώσεις.

Αυτή την ώρα είναι κλειστή η Στουρνάρη και το ένα ρεύμα της Πατησίων προς Πατήσια, ενώ στην περιοχή η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιστρατεύσει μια «αύρα», δείχνοντας τις προθέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές μέσα στο κτίριο είναι συγκεντρωμένα περίπου 40 άτομα, που έχουν αναρτήσει ένα πανό για τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και επικρατεί ησυχία.

Σύσκεψη υπό Χρυσοχοΐδη

Από το πρωί, είναι σε εξέλιξη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την ηγεσία και τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα που έχει προκύψει. Ο υπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις το μεσημέρι και έκκληση στον κόσμο να συμμορφωθεί στα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από χθες το βράδυ, ενώ σε χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση

Σε νεότερη ανακοίνωση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα indymedia υπάρχει κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση στις 5 μμ στον προαύλιο χωρο του Πολυτεχνείου και αναφέρεται ότι «ο χώρος παραμένει προσβάσιμος».

«Εμεις θα παραμεινουμε εδω και καλουμε τον κοσμο σε στηριξη ωστε να γινει το πολυτεχνειο κεντρο συνεχισης του αγωνα μας εναντια στο κρατος καταστολης και τρομοκρατιας. Καλουμε σε ανοιχτη συνελευση στις 5 μμ στο πραυλιο χωρο του πολυτεχνειου ωστε να συνδιαμορφωσουμε και να οργανωσουμε τη συνεχιση των δρασεων μας. Ο χωρος παραμενει προσβασιμος. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά το τι γίνεται εντός του Πολυτεχνείου, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι από χθες το βράδυ βρίσκονται μέσα στο κτίριο περίπου 70 άτομα. 

«Απο χθες το βραδυ βρισκομαστε περιπου 70 ατομα μεσα στο χωρο του πολυτεχνειου κρατωντας το ανοιχτο για να πραγματοποιηθει το τριημερο και οι εκδηλωσεις καθως και η πορεια της 17 Νοεμβρη παρα το γεγονος οτι το κρατος τα εχει κρινει παρανομα.

Σημερα το πρωι οπως ειχαμε ανακοινωσει, πραγματοποιησαμε μικροφωνικη παρεμβαση στον προαυλιο χωρο εσωτερικα της πυλης πατησιων. Κατα τη διαρκεια που διαβαζοταν και μοιραζοταν ο λογος μας δυναμεις καταστολης μαζι με ΜΜΕ εστησαν το σκηνικο τρομου που τοσο πολυ θελουν να παρουσιαζουν. Αφου τραβηξαν μερικα πλανα και φωτογραφιες μιας πατησιων με κλειστη κυκλοφορια και εξοπλισμενες διμοιριες να πολιορκουν την πυλη, υποχωρισαν», αναφέρουν.

Σύγκρουση στη Βουλή

Ανταλλαγή πυρών κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης από τη μία και από την άλλη του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 έγινε σήμερα στη Βουλή για την καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, την οποία απαγορεύει φέτος η κυβέρνηση λόγω της κατάστασης με την πανδημία.

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυταρχισμό» ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα είναι «παρών» στην πορεία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να μας χτυπήσει».

«Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί